Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΡΑΧ, ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ(;)

Το όριο των 60 ευρώ ανάληψης από τις τράπεζες μπορεί να φανεί μεγάλο ποσό τελικά. Η ΕΚΤ είχε εισηγηθεί όριο τα 20 ευρώ αλλά τελικώς πήγε στα 60 ευρώ.

Φήμες φέρνουν τράπεζα να βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης. Καταγράφονται προσπάθειες εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. 
Το αποθεματικό της ρευστότητας έπεσε κάτω και από το όριο του 1 δις ευρώ από 1,7 δις προχθές, ποσό άκρως οριακό για την επιβίωσή τους.

Τελικά δολοφονήθηκε το τραπεζικό σύστημα. Στη θέση τους γεννιούνται τράπεζες ζόμπι.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας  της Τουρκίας για την  Finasbank, θυγατρική της Εθνικής, η οποία δέχεται την κρίση σε ξένο έδαφος και βρίσκεται υπό νομικό καθεστώς της Τουρκίας κι επομένως είναι περισσότερο έκθετη. Να θυμηθούμε τι έγινε με τις Κυπριακές τράπεζες εδώ όταν έκλεισαν στην Κύπρο. Όλες άλλαξαν χέρια. Ίσως να έχουμε το ίδιο φαινόμενο με την θυγατρική της ΕΤΕ.

Τραπεζίτες εκφράζουν φόβους για εξαιρετικά οριακές καταστάσεις πολύ κοντά στην κατάρρευση με τον κίνδυνο του bail in να ενεργοποιείται. Μέτοχοι, μικροί ή μεγάλοι χάνουν άμεσα τα λεφτά τους ενώ αν δεν επαρκέσει το αντίστοιχο ποσό σειρά θα έχουν οι καταθέτες.

Εμείς από εδώ είχαμε επισημάνει πολλάκις τον κίνδυνο και το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Όποιοι μας διάβαζαν και πειθάρχησαν δεν έχασαν.

Και για να σας δώσουμε ακόμη ένα στοιχείο. Αν δεν είχαν κλείσει σήμερα οι τράπεζες μέσα σε 2-5 ώρες λειτουργίας θα είχαν καταρρεύσει, δηλαδή θα είχαν πτωχεύσει, δηλαδή θα είχαν κλείσει οριστικά. Γι΄αυτό από χθες είχαμε πει ότι κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα. Ορθά εκτιμήθηκε η κατάσταση από την κυβέρνηση και έδωσε εντολή να κλείσουν.

Ο κίνδυνος, όμως δεν παρήλθε. Η διακοπή παροχής ρευστότητας οριστικά από την Τετάρτη 1 Ιουλίου θα παγώσει κάθε παροχή ζωής τους και όχι μόνο αλλά η ρεσυτότητα μέσω ELA είναι ποσά που δεν περνούν στο δημόσιο χρέος διότι έχουν τον χαρακτήρα του βραχυρπόθεσμου.
Αν η ΕΚΤ δικδικήσει τα ποσά που έχει δώσει με βάση τις ελληνικές εγγυήσεις που δεν αξιολογούνται πια θα πρέπει οι τράπεζες να επιστρέψουν ποσά της τάξης των100 δις ευρώ, πράγμα ......απίθανο, όπως καταλαβαίνετε. 
Προχθές όταν γράφαμε κάτι ανάλογο για τις τράπεζες σταματήσαμε για να μην αντιδράσουν κάποιοι και μας χαρακτηρίσουν τρομοκράτες του φόβου.  Τώρα οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ορθή έγκυρη πληροφόρηση σε όσους τουλάχιστον μας διαβάζουν.

Ευχόμαστε να βρεθεί σύντομα οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάτι δεν πάει καλά στον πλανήτη μας...(συνέχεια 4)

Καταγράψαμε τις διαταραχές που συμβαίνουν σε πολλά σημεία του πλανήτη μας από καιρό τώρα και δημοσιεύσαμε τις ανησυχίες μας. Μια ματιά στην ...