Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

OI ΚΟΛΛΗΓΟΙ, ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ, ΟΙ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΔΗΣ ΣΤΗ ΒΡΙΛΜΠΑΝΑΝΙΑ

Μικρή σύγχρονη ιστορία σε παληούς καιρούς...


Την Τρίτη, 2/6/2015, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, παίχτηκε η αρχή του τέλους του γνωστού θεατρικού έργου «Τελευταία ο Πολίτης» (σε αντιπαράσταση του «Πρώτα ο Πολίτης»).

Αλλά ας παρουμε την ιστορία απ’ την αρχή:
Τη μη σωτήρια χρονιά του 2011 είκοσι οκτώ κολλήγοι της Βριλμπανανίας γύρεψαν από τον τοπικό τσιφλικά, να εφαρμόσει επιτέλους το φιρμάνι με βούλα 209/1999 του Μεγάλου Βεζύρη, που λέει, ότι «το σοκάκι, που περνάει μπροστά από τις καλύβες τους, το διαβαίνουν μόνον άνθρωποι, όχι κάρα κι αραμπάδες».
Και παρακάλαγαν κάθε λίγο και λιγάκι τους ανθρώπους του τσιφλικάτου να καταδεχτούν ν’ ακούσουν βάσανά τους μπας και λιγοστέψει η ταλαιπωρία τους, όμως αυτοί δεν εδέησαν να τους δώσουν την παραμικρή σημασία. Έτσι κι αλλοιώς στα  δικά τους κατάστιχά, τους είχαν γραμμένους σαν κολλήγους τελευταίας κατηγορίας. 

Τα χρόνια περνούσαν και τα πράματα όλο και χειροτέρευαν ώσπου οι κολλήγοι το πήραν απόφαση πως χαϊρι δεν θα δούνε απ’ τους άρχοντες και αναζήτησαν τη σοφή κρίση του Καδή. Κι εκείνος, αφου τα μελέτησε όλα, κάλεσε τους ανθρώπους του τσιφλικάτου  να του  στείλουν ό,τι στοιχεία και ιερά χρεώγραφα έχουν γι’ αυτή την υπόθεση.
Από κοντά κι κολλήγοι να προσπέφτουν σε τσιφλικά κι επιστάτες, θυμίζοντάς τους την παραγγελιά του Καδή. Αυτοί όμως ούτε που τους έδιναν σημασία, είχαν, λέει, απλωμένο φρέσκο τραχανά πολύ και δεν άδειαζαν για τέτοια χασομέρια. Ούτε και τον ίδιο τον Καδή τον πήραν στα σοβαρά...

Κι έτσι τη μέρα της κρίσης, κανένας επιστάτης του τσιφλικά δεν παραβρέθηκε, να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, πράγμα που καθόλου δεν άρεσε στον Καδή. Μεγάθυμος όμως αυτός τους  παράγγειλε, δίνοντάς τους μια τελευταία προθεσμία, να του στείλουν όλα τα σχετικά κιτάπια.
Την άλλη μέρα όμως που έφτασαν τα χαμπέρια στο τσιφλικάτο, επιστάτες κι υποταχτικοί δεν μπόρεσαν  να θυμηθούν, «τί πράματα είναι αυτά, που τους γυρεύει τώρα ο Καδής», έτσι ακριβώς έλεγαν κι ορκιζόντουσαν κιόλας όρκους βαριούς, πυρίχιους, όχι παίξε – γέλασε. Τόσο σεκλετισμένοι από δουλειές και έγνοιες ήτανε.

Όσο για τους κολλήγους, αυτοί, προασπίζοντας τις καλύβες και το δίκηο τους, προσμένουν τώρα μόνο την κρίση του Καδή, γιατί ξέρουν κι από άλλες φορές, πως το στέγνωμα του τραχανά κρατάει πολλά τέρμινα στην επικράτεια του τσιφλικάτου της Βριλμπανανίας.
Γι΄αυτό και θα συνεχίσουν, κόντρα στους ντόπιους κεχαγιάδες, να το παλεύουν μοναχοί τους, όπως αυτοί ξέρουν.
Και στο τέλος, είναι σίγουροι πως θα τα καταφέρουν!

                                                                                                                                    Π. Σουκάκος     Λ. Χονδρός

                                                                                                                       (δύο απ’ τους κολλήγους)

Υποσημείωση του ΄΄Περιηγητή΄΄
Είναι φανερό ότι παρ΄όλη την αργοπορία της η επιτροπή κυκλοφοριακού έδωσε ένα ηχηρό ράπισμα στην σημερινή δημοτική αρχή. Διατηρούμε επιφυλάξεις αν καταλαβαίνει όμως  τα μηνύματα. Αν ήταν σε θέση να καταλάβει δεν θα έφθανε  στην περιγραφόμενη κατάσταση.
΄΄Επανερχόμαστε με μεγαλύτερο κουράγιο΄΄
΄΄Είμαστε δυο, είμασατε τρεις είμαστε χίλιοι δεκατρείς......¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας ανιχνευτής σωματιδίων του CERN θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

Επιστήμονες στη Γερμανία δοκιμάζουν μια νέα συσκευή απεικόνισης η οποία έχει ενσωματωμένο έναν ανιχνευτή μικρών σωματιδίων που αναπτύχθηκε σ...