Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 6 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΗΝΩΝ

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η  κυβέρνηση ΄΄βλέπει΄΄ τις εξελίξεις μέσα από την πολιτική. Δεν είδε ή δεν ήθελε να δει πραγματικότητες μέσα από τους αριθμούς και την τεχνοκρατία. Μια πραγματικότητα που δηλώνει την πλήρη αποτυχία της διακυβέρνησης. Η γλώσσα της πολιτικής χαϊδεύει τα αυτιά και αποκοιμίζει. Την μέθοδο αυτή ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις στον τόπο εξού και η σημερινή κατάντια της οικονομίας, της κοινωνίας και συνολικά του κράτους.

Ας δούμε τις πραγματικότητες μέσα από τους αριθμούς, που μιλούν αντικειμενικά και που δείχνουν το μέλλον και όχι μόνο το παρελθόν.

Έξι μήνες η κυβέρνηση διαπραγματεύονταν με τους δανειστές, με τους εταίρους μας πάνω στο πλάνο, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Ανέδειξε και με σκοπιμότητα θα λέγαμε την προσπάθεια με τους δανειστές να πειστούν ότι  η πολιτική της λιτότητας δεν έχει αποτέλεσμα. Άρα προσανατολίστηκε στην προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές μας και εταίροι μας να αλλάξουν την ήδη θεμελιωμένη και σε εξέλιξη εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής της λιτότητας.
Καλώς ή κακώς ( θα λέγαμε καλώς ως ένα σημείο αλλά δεν αγωνιζόμαστε για να αγωνιστούμε) έχουμε τα εξής αποτελέσματα αυτής της εξάμηνης διακυβέρνησης. (Δεν θα αναφερθούμε καθόλου στα σχέδια στο παρασκήνιο και εις βάρος του λαού, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα με πρωταγωνιστή τον κ. Βαρουφάκη. Έχουμε χρόνο να το κάνουμε που ως τότε θα δούμε και άλλα γεγονότα άγνωστα και επικίνδυνα).

Δεν θα αμφισβητήσουμε μειωμένα πατριωτικά ιδεώδη στην κυβέρνηση. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με σκοπιμότητα. Μάλλον από άγνοια και απειρία που ωστόσο άνοιξε τον δρόμο να συμβούν σημεία και τέρατα.

Δείτε, λοιπόν, την πραγματικότητα.

Το ΑΕΠ

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί από 4% έως 5,5% για το 2015 και για το 2016 1,5% ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει αύξηση 2,9% για το 2015.
Έτσι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα 172-173 δις ευρώ για το 2015 και στα 170 δις ευρώ για το 2016.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει και είχε στοχεύσει το ΑΕΠ να βρεθεί στα 184,8 δις ευρώ με αύξηση 2,9% για το 2015.
Σημειώνουμε, λοιπόν, μια απώλεια της τάξης των 15 δις ευρώ σχετικά με το ΑΕΠ.

Οι καταθέσεις.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν ταχύτατα στα 118-119 δις ευρώ τους τελευταίους 6 μήνες σημειώνοντας απώλειες από το τραπεζικό σύστημα κατά 30 δις. Τον Δεκέμβριο ήταν στα 148-150 δις ευρώ.
Γιατί παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο; Ενώ οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη στην νέα κυβέρνηση απέσυραν τις καταθέσεις τους από το τραπεζικό σύστημα επιφέροντας τρομακτικό πλήγμα σ΄αυτό. Ένα τρελό και παράδοξο φαινόμενο. Στηρίζουμε πολιτικά αλλά οικονομικά δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη.
Για το τραπεζικό σύστημα υπήρξε κι ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα. Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων είτε από τα νοικοκυριά είτε από τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην εισρέει χρήμα προς τις τράπεζες άρα συρρίκνωση της ρευστότητας. Οπότε τον Ιούλιο το μείγμα αυτό της ασφυξίας έφερε την απόφαση της επιβολής των ελέγχων στην διακίνηση των κεφαλαίων, που ουσιατικά επεβλήθηκαν για να προστατέψουν τις εναπομείνασες καταθέσεις, δηλαδή τους καταθέτες και τις ίδιες τις τράπεζες, την βιωσιμότητά τους. Κι ήταν ορθή η απόφαση σ΄αυτή την χρονική στιγμή. Δεν υπήρχε καμιά άλλη εναλλακτική λύση όσο κι αν η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στην ΕΚΤ. 
Κανονικά θα έπρεπε να υπερασπίζεται ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή θα έπρεπε να υπερασπίζεται η ίδια την επιβολή των capital controls διότι προστάτεψε τον καταθέτη. 
Βέβαια η συνέχιση αυτής της κατάστασης έφερναν τις τράπεζες μπροστά σε άλλο παράγοντα, την εφαρμογή των διατάξεων του Bail in. Θέμα που αγγίζει και άλλες παραμέτρους.

Τα δάνεια

Στο διάστημα αυτό τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν και ήταν και εύλογο. Πως θα μπορούσε να πληρώσει ο δανειολήπτης όταν η αγορά έχανε καθημερινά τις αξίες, επέρχονταν συνεχείς μειώσεις στην ζήτηση;
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 35% στο τέλος του 2014. Μέχρι το τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο 50%, αύξηση 15% ή σε απόλυτους αριθμούς, τα δάνεια από 210 δις ευρώ που ήταν, με αύξηση 15% θα έχουμε αύξηση 30 περίπου δις ευρώ.
Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2015 τα δάνεια βρίσκονταν στο 37% ήτοι 27 δις ευρώ.
Ένα επι πλέον πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα. 

Χρηματιστήριο και ιδιωτική οικονομία.

Μαζί με τις τράπεζες έκλεισε και το χρηματιστήριο και  ορθά αφού ήταν αδύνατη η εκτέλεση των εκκαθαρίσεων. Αυτό, όμως, κοστίζει στην οικονομία. Μόνο από τις αποτιμήσεις εκτιμάται μια απώλεια της τάξης του 5-6 δις ευρώ.
Η επιβολή των νέων φόρων θα επιφέρει στην ιδιωτική οικονομία μια ακόμη απώλεια της τάξης των 10 δις ευρώ.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, στην διαμορφωμένη κατάσταση φαίνεται να επιβραβεύεται και να ευνοείται ο εργαζόμενος στο δημόσιο ενώ τιμωρείται ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.
Τεράστιο το μέγεθος της απώλειας σε διαφυγόντα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα, στην κτηματαγορά, στις επενδύσεις, στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, παράγοντες που αδυνατούμε να εκτιμήσουμε.

Συμπέρασμα

Ζημιά από ΑΕΠ για  2015-2016 15 δις περίπου.
Ζημιά από καταθέσεις 30 δις ευρώ περίπου
Ζημιά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 27-30 δις ευρώ

Άρα συνολικά έχουμε μια απώλεια της τάξης των 87-90 δις ευρώ. Η κυβέρνηση συμφώνησε να πάρει δάνειο ύψους 82-85 δις ευρώ ακριβώς ό,τι χάθηκε από τους τελευταίους εξ μήνες.
Αθροιστικά και για την πραγματικότητα η κυβέρνηση φόρτωσε την οικονομία με απώλειες και υποχρεώσεις ύψους 170 - 180 δις ευρώ!!!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, έτσι όπως φαίνεται μέσα από τους αριθμούς. Τώρα αν θέλει κανείς να παραβλέψει αυτή την πραγματικότητα, η οποία θα φανεί στους επόμενους μήνες, μάλλον επιθυμεί να παραπλανήσει παρά να βοηθήσει μια βαθιά τραυματισμένη οικονομία που ακόμη δεν ξέρουμε που θα φτάσει γιατί το όλο ζήτημα είναι σε πλήρη εξέλιξη έχοντας ισχυρή δυναμική. Δεν έχει εκτονωθεί ακόμη η κατάσταση ούτε και η συμφωνία θα μπορέσει να θέσει όρους ανάκαμψης ή να θέσει τέλος στην κατηφόρα. 
Δεν συζητούμε βέβαια για τις κοινωνικές επιπτώσεις, για τις απώλειες σε κοινωνικές παροχές!!


Ακόμη και το grexit είναι  πάνω στο τραπέζι και μάλιστα από πολλούς τίθεται συνεχώς σε συζητήσεις ως η μοναδική λύση για το πρόβλημα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...