Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, η Δευτέρα θα είναι μια από τις πιο μαύρες Δευτέρες όλων των εποχών για την Ελλάδα.
Φόβους για την απόλυτη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος εξέφρασε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος πριν λίγο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι

΄΄δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, δεν υπάρχει καμιά άλλα εναλλακτική λύση παρά μόνο η παροχή ρευστότητας από τον ELA, άρα άμεσα συμφωνία΄΄.

Αν έλθει τελικά αυτή στιγμή, που απεύχεται κάθε λογικός άνθρωπος, τότε ακολουθείται η εξής διαδικασία.
Οι τράπεζες θα απευθυνθούν κατ΄αρχήν στους μετόχους των τραπεζών μικρούς ή μεγάλους. Θα κατασχέσουν τους τίτλους τους υπέρ της τράπεζας. Το ποσό εκτιμάται στα 30 δις ευρώ.
Αν το ποσό δεν είναι ικανό για την επίτευξη κεφαλαιακής επάρκειας ή απαιτούμενης ρευστότητας ακολουθούν οι καταθέτες.
Οι καταθέσεις θα κουρευτούν σε μέγεθος τέτοιο που να μπορεί να εξισορροπείται ανάμεσα στο ικανό ποσό και στην προβλεπόμενη προστασία των καταθέσεων μέχρι ύψους 100.000 ευρώ. Δηλαδή μπορεί να κουρευτούν κατ΄αρχήν όλες οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ κι αν δεν κριθεί επαρκές το ποσό θα επιχειρηθεί κούρεμα και κάτω από το όριο με την εξεύρεση νομικής κάλυψης.

Αυτά που γράφονται τώρα εδώ δεν είναι τρομολαγνία, τρομοκρατία ή παραπληροφόρηση όπως χαρακτηρίζουν με ευκολία στελέχη της κυβέρνησης. Παραπληροφόρηση είναι η επιμονή των στελεχών αυτών να εμμένουν ότι δεν υφίσταται θέμα κουρέματος των καταθέσεων και ότι είναι ασφαλείς.
Είναι, όμως,  μια πραγματικότητα, την οποία ήδη πολλά στελέχη της κυβέρνησης αποδέχονται.

Το θέμα αναλύουν σήμερα οι Financial Times με κάθε λεπτομέρεια. Λέγουν ψέμματα όταν καταθέτουν ότι οι αναλήψεις από τις τράπεζες κινούνται με ρυθμό 100 εκατομμύρια την ημέρα;
Πόσο θα αντέξουν οι τράπεζες και από που θα βρουν τα χρήματα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...