Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Είναι καταφανώς αδύνατο να αποχωρήσει η χώρα από την ευρωζώνη. Μόνο αν είναι επιλογή του ίδιου του Ελληνικού λαού ή της κυβέρνησης.

Το επιχείρημα στοιχειοθετείται με πολλαπλούς τρόπους.
Θεσμικά δεν προβλέπει καμιά αρχή, καμιά διάταξη, κανένα άρθρο, καμιά συμφωνία την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ευρωζώνη. 
Οικονομικά υπάρχουν δεσμεύσεις εξαιρετικά ανυπέρβλητες ενώ ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων θα χρειαστεί να θεσμοθετηθούν ώστε να αποδεσμευτεί η χώρα από την ευρωζώνη. 

Η αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη αν και όποτε γίνει θα συνοδεύεται με τον ορισμό ενός νέου νομίσματος ενώ ταυτόχρονα θα οριστεί η ισοτιμία που μπορελι να είναι κλειδωμένη ή ελεύθερη.

Εν κατακλείδι τονίζουμε ότι η αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη είναι αδύνατη έως ελάχιστη. Το ζήτημα είναι αν και κατά πόσο θα είμαστε χωρίς χρηματοδότηση και για πόσο διάστημα. Αν το διάστημα αυτό είναι μεγάλο και δεν υπάρξει συμφωνία θα περιμένουμε σημαντικές ελλείψεις στην αγορά ενώ το πλήγμα στην οικονομία θα είναι τεράστιο. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είπαι ακόμη πιο επίπονη ενώ θα αργοπορήσει πάρα πολύ. Κανονικότητα σημαίνει κανονική λειτουργία κατ΄αρχήν του τραπεζικού συστήματος. Ενέργεια με εξαιρετική προτεραιότητα.

Επομένως προέχει μια άμεση συμφωνία για να διασφαλιστεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Είτε ναι είτε όχι απαιτείται συμφωνία. Όλοι οι Έλληνες που θα ψηφίσουν είτε ναι είτε όχι θα πρέπει να απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό ώσετ να περιοριστούν τα πλήγματα στην οικονομική ζωή της χώρας. Η επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, έχει υποστεί τεράστιο ρήγμα στην συνέχεια της κανονικής της λειτουργίας και οι περιοσσότερες είναι έτοιμες να κλείσουν και να οδηγήσουν στην ανεργία μεγάλο μέρος των σημερινών εργαζομένων. Η επιστροφή στην επαγγελματική δραστηριότητα θα είναι εντελώς αδύνατη.

Είναι φαβερό ότι ο τουρισμός ήδη έχει υποστεί απότομη καθίζηση, οι ακυρώσεις κινούνατι με ρυθμούς 50000 ανά ημέρα κι αυτό θα σημάνει την μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε όλους τους τομείς του τουρισμού.

Από αύριο ανεξάρτητα τι ψήφισε ο καθένας με ηρεμία και καθαρό μυαλό οφείλει να δει το μέλλον αυτής της χώρας, την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα όχι κάτω από τον φόβο που σπέρνει το πολιτικό σύστημα αλλά κάτω από την λογική και την διατήρηση κεκτημένων στην εργασία, στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην υγεία, στην καθημερινότητα.
Δεν είναι απαίτηση μόνο αλλά και καθήκον όλων να συντονιστούμε στον κοινό στόχο, την αποκατάσταση της κανονικότητας στην χώρα. Κι αν ακόμη το πολιτικό σύστημα  επιθυμεί να εκματελλευθεί και να χειραγωγήσει την λαϊκή βούληση για κομματικά οφέλη εμείς θα είμαστε οι εγγυητές της αντικειμενικότητας και της ομαλότητας στην χώρα. 

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να προκαλέσουν μια συμφωνία υπό το πρίσμα όχι της εξυπηρέτησης μιας κυβέρνησης που ίσως να μην συμπαθούν αλλά πίσω από την κυβέρνηση αυτή υπάρχει ένας λαός, πονεμένος και πολλάκις αδικημένος. Δεν πρέπει να βλέπουν μόνο τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Βαρουφάκη αλλά να δουν ποιοί είναι πίσω από αυτούς. Εκεί θα μετρηθεί και η μεγαλοψυχία και η αντικειμενικότητα  στην λειτουργία της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ούτε να θεωρήσουν ότι η δική μας δημοκρατική λειτουργία είναι ξεχωριστή και διαφορετική από την δική τους. Είμαστε το ίδιο και κάτω απ΄αυτό έστω και με λάθη οφείλουν να αποκαταστήσουν την χαμένη ισορροπία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...