Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

Το ζήτημα του Ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί μια πρόκληση ενώ  διαπιστώνεται ότι η ζημιά, που έχει προκληθεί είναι τεράστια.

Οι διαφορετικές απόψεις για το πότε και πως θα ανοίξει το χρηματιστήριο και η αδικαιολόγητη αργοπορία της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει στις εκκλήσεις των θεσμικών παραγόντων στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή απαξίωσή του. 
Κάποιοι μιλούν και για μείωση της αξίας του στο 50% αυτής που έκλεισε στις 29 Ιουνίου, τελευταία ημερομηνία λειτουργίας του.
Δηλαδή εκτιμάται ότι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία,  που αντπιπροσωπεύει ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου βρίσκεται στις 300 - 400 μονάδες!!!!!
Αυτή την τιμή είχε ο γενικός δείκτης  το 1989!!!!!!!!

Με άλλο πρίσμα βλέπει ο τραπεζικός παράγοντας, ο οποίος έχει την άποψη να ανοίξει στις 3 Αυγούστου. Να δοθεί ο χρόνος να προετοιμαστεί για το άνοιγμα, το οποίο αναμένεται εξαιρετικά επιθετικό στις πωλήσεις ενώ αναζητούνται οι αγοραστές!!!

Με άλλη προσέγγιση αντιλαμβάνονται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (κ. Μποτόπουλος), ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει ακόμη και αύριο.

Οι χρηματιστές μη έχοντας κοινή θέση ισχυρίζονται ότι το χρηματιστήριο πρέπει να ανοίξει την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Υπολογίσιμο μέγεθος είναι και η περίπτωση της συμμετοχής των ξένων. Άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αρχή αλλά σταδιακά και άλλοι εξ αρχής να συμμετέχουν.

Με αυτά τα δεδομένα,όπως γράψαμε και πριν λίγο, ο κίνδυνος υποβάθμισης του ΧΑΑ είναι μεγάλος και θα μεγαλώνει όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή κυρίως από τον MSCI.

Ένα είναι γεγονός, αναμφισβήτητο. 
Η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι ζημιές που έχουν υποστεί άπαντες, χρηματιστές, τράπεζες, εταιρείες, εισηγμένες και εργαζόμενοι όπως και όλοι οι θεσμικοί, που εργάζονται και στηρίζουν είναι τεράστιες. Το έχουμε ξαναγράψει αλλά δεν είναι δυνατόν να το αφήσει κανείς όταν και μόνο ο αριθμός των εργαζομένων στον χώρο αυτό υπερβαίνει τις 10000 ανθρώπους.

Και ερωτάται ο κ. Λαφαζάνης, θα βρει δουλειά σ΄αυτούς τους εργαζόμενους; Ο κ. Στρατούλης θα φροντίσει να ασφαλίσει αυτούς τους εργαζόμενους; 
Θυμίζουμε παλαιότερες κάποιες στιγμές όπου όταν κάποια εταιρεία απέλυε 100 ανθρώπους, μόνο που δεν έκλαιγε ο κ. Λαφαζάνης. Τώρα με τους πάνω από 10000 εργαζόμενους, που θα χάσουν την δουλειά τους τι θα κάνει ο κ. Λαφαζάνης;
Βέβαια, η αριστερή πλατφόρμα δεν έχει συγγενική σχέση με χρηματιστηριακές αγορές. Έχει σχέση μόνο με ριφιφί και τύπωμα νέου νομίσματος αλλά με την οικονομική στήριξη άλλων.
Ο κ. Βαρουφάκης  θα μας ανακαλύψει κάτι για την περίπτωση αυτή. Για τους μισθούς και τις συντάξεις είχε επινοήσει τα IOUS, για την χρηματιστηριακή αγορά τι θα μας προτείνει;

Ένα ακόμη στοιχείο θα δώσουμε. 
Τα τελευταία τρία χρόνια οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές. Για να μειώσουν τα κόστη και με την προοπτική καλύτερων ημερών οι τράπεζες είχαν εκδώσει τίτλους (WARRANTS), που διαπραγματεύονταν όλο αυτό το διάστημα όπως και οι κανονικοί τίτλοι των τραπεζών.

Οι τίτλοι των τραπεζών έχουν κάποια αξία ή αν θέλετε θα διατηρήσουν κάποια τιμή και με τα σημερινά δεδομένα. Αυτοί, όμως, οι τίτλοι τι αξία έχουν σήμερα;  
ΚΑΜΙΑ, ΜΗΔΕΝΙΚΗ!!!

Χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από ξένους και από Έλληνες επενδυτές. 

Να σημειώσουμε, δε, ότι στο Ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονταν και συναλλάσσονταν καθημερινά πάνω από 1300 ξένοι μεγάλοι επενδυτές ενώ το εγχώριο χρηματιστηριακό σύστημα  απασχολούσε έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, με ειδικεύσεις σε ειδικά θέματα που μόνο η Ευρωπαϊκή και Αμερικανική αγορά έχει το προνόμιο να απασχολεί. Όλα αυτά τα Ελληνόπουλα, που σπούδασαν, επένδυσαν στην εκπαίδευσή τους, στην παιδεία τους θα πάρουν τα πραγματάκια τους και θα ξενιτευτούν. Ήδη μεγάλος αριθμός νέων, που είχαν επενδύσει σ΄αυτό τον τομέα βρίσκονται στο δρόμο για την Ευρώπη.
Κι ο κ. Λαφαζάνης θα μας θυμίσει ότι τα Ελληνόπουλα έφυγαν από την Ελλάδα κατά χιλιάδες. Αυτά όμως δεν θα τα πει γιατί απλά ούτε τα ξέρει ούτε ασχολείται ούτε και ενδιαφέρεται.
Ας έλθει να ρωτήσει όμως εμάς να μάθει και να του δείξουμε την πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτός και κάποιο άλλοι.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ένα μικρό γρανάζι της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Τώρα κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως, να γυρίσει η αγορά μας 30 χρόνια πίσω!!!!

Γι΄αυτά υπάρχουν ευθύνες; Κι αν υπάρχουν ποιος θα τις αναλάβει; Με ποιο τρόπο;

Αυτά που γράψαμε εδώ στις λίγες αυτές γραμμές είναι ένα τίποτα μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνει η αγορά, οι εργαζόμενοι, οι εταιρείες, εισηγμένες και μη, οι τράπεζες, τα στελέχη!!!
Η πίκρα, η απογοήτευση και ο θυμός δεν μπορεί να περιγραφεί εδώ, σ΄αυτό τον μικρό χώρο.

Αυτό που έχουμε κατανοήσει είναι ότι το σκηνικό που στήνεται γενικώς για την οικονομία μάλλον στοχεύει στην μόνιμη στήριξη της εξαρτημένης εργασίας μέσα  από τον δημόσιο τομέα και μόνο για να μπορεί να χειραγωγείται για να μπορεί να πειθαρχεί στις επιθυμίες της εξουσίας.

Έτσι αντιλαμβάνεται η Ελληνική τρόϊκα Λαφαζάνης-Βαρουφάκης-Κωνσταντοπούλου την αγορά και την εργασία!!!! 

Κρατισμός με τα όλα του!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...