Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

Η επιβολή ελέγχου στην διακίνηση κεφαλαίων έφερε και το κλείσιμο του Ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο  μετρά σήμερα 16 ημέρες εργάσιμες κλειστό, από τις 29 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα.
Το διάστημα αυτό επέφερε τεράστιες ζημιές στον χρηματιστηριακό χώρο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά έχει γνωρίσει μόνο ζημιές αλλά μεγάλες αγωνίες. Όλα τα χαρτοφυλάκια, εγχώρια ή ξένα, μικρά ή μεγάλα έχουν καταγράψει τεράστιες ζημιές.
Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη για ακόμη μια φορά απέναντι στον βασικό μηχανισμό στήριξης στον επιχειρηματικό κόσμο και ανάπτυξης της οικονομίας μιας χώρας.

Οι χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, που απασχολούν πλήθος εργαζομένων, (εκτιμάται σε 7-8000 άτομα) έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στα έσοδά τους, στις προμήθειες τους. Στο τελευταίο διάστημα προέβησαν πολλές εξ αυτών σε απολύσεις σημαντικών στελεχών ενώ με την επιβολή των capital controls προέβησαν σε αναγκαστικές άδειες των εργαζομένων.

Το κλείσιμο του χρηματιστηρίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τραπεζική αργία αλλά όχι μόνο. Παρ΄όλο που σήμερα οι τράπεζες άνοιξαν, όπως άνοιξαν, το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό και προβληματίζονται όλοι οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς αν πρέπει να ανοίξει και πότε.
Τα θεσμικά όργανα έχουν χωριστεί σε  δυο στρατόπεδα. Το ένα υποστηρίζει το άνοιγμα της αγοράς την Τετάρτη ή όσο πιο νωρίτερα μπορεί ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε υποβάθμισή του ή ακόμη και η αφαίρεσή του από διεθνείς δείκτες και το δεύτερο επιμένει ότι με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου θα υπάρξει κίνδυνος στρέβλωσης της αγοράς από πολλούς παράγοντες. Βασική άνιση μεταχείριση η δυνατότητα πώλησης από ξένους επενδυτές ή εταιρείες αλλά η μη δυνατότητα αγοράς τίτλων από Έλληνες θεσμικούς ή ιδιώτες μικροεπενδυτές αφού υπάρχει το τραπεζικό πλαφόν.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στρέβλωσης όπως για παράδειγμα η προσπάθεια κερδοσκοπίας που γίνεται πάντα αλλά τώρα δεν υφίσταται ένα βασικός παράγοντας η ισορροπία προσφοράς - ζήτησης. Δηλαδή πολλοί (κυρίως ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια) θα επιδιώξουν να πουλήσουν τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες για να ξαναγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές αλλά είναι δυνατόν να ξεφύγει η κατάσταση και να δούμε τραγικά μειωμένες τιμές όπου θα μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και στις ίδιες τις εταιρίες.

Πάντως είναι σε εξέλιξη πολλές συζητήσεις και συσκέψεις στην προσπάθεια των θεσμικών παράγονταν να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να ανοίξει το χρηματιστήριο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι μια χρηματιστηριακή αγορά δεν πεθαίνει ποτέ. Πάντα υπάρχουν οι ευκαιρίες. Αυτή η βασική πίστη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση ενασχόλησης με το χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το βλέπουν έτσι. 
Δυστυχώς βέβαια επιβεβαιώνονται αυτοί οι υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια από την κατάσταση στο Ελληνικό χρηματιστήριο και κυρίως για την διαχείρισή του από το πολιτικό σύστημα. 

Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου δεν θα αργήσει. Το ζήτημα είναι πως θα συμπεριφερθούν οι μικροεπενδυτές τις πρώτες ημέρες. Υποστηρίζουμε την άποψη ότι παρ΄όλο που οι δύο πρώτες ημέρες θα είναι κρίσιμες  και χρειάζεται προσοχή να μην παρασυρθούν οι μικροεπενδυτές, η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. 
Ο τραπεζικός κλάδος που δεν θα είναι στις πρώτες ημέρες σε διαπραγμάτευση, όπως λέγεται, θα δώσει τεράστιες ευκαιρίες αποδοτικής επένδυσης.
Μια προϋπόθεση θέτουμε, την σταθερά απομάκρυνσή μας από την πτώχευση της χώρας και το grexit.

Τελικά προσοχή τις πρώτες δυο ημέρες, ψυχραιμία και όχι πανικός, ενώ στην πορεία να είναι όλοι έτοιμοι για καλύτερες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...