Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το Ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει κλειστό διανύοντας την 22α ημέρα της αναγκαστικής αργίας.
Για το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχει συμβεί και άλλες φορές να παραμένει κλειστό όχι όμως για τους ίδιους λόγους.

Αυτή την φορά η αναγκαστική αργία επεβλήθη παράλληλα με την απόφαση να τεθούν σε έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων όλες οι τράπεζες.

Είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς να κλείσει το χρηματιστήριο; Ασφαλώς όχι κάτω από συνήθεις συνθήκες. Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη σχετικά με την Ελληνική οικονομία και την βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες να επανεκινήσει το χρηματιστήριο αλλά πάντα εμφανίζονται εμπόδια. Παρ΄όλο που όλοι συμφωνούν ότι η χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να ανοίξει διάφοροι λόγοι το κρατούν  κλειστό.

Όσο όμως παραμένει κλειστό τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί από οίκους αξιολόγησης.
Σήμερα το ΧΑ βρίσκεται στη κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Η καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του και το ενδεχόμενο της υποβάθμισής του θα το φέρουν 25 χρόνια πίσω ενώ θα καταταγεί σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, κατηγορία απομόνωσης με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό και κατανοούμε τι μπορεί να σημαίνει.

Θα θυμίσουμε, σε όσους γνωρίζουν την αγορά,  στο παρελθόν έγιναν έντονα μεγάλες προσπάθειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κατακτήσει την σημερινή του κατηγορία. 

Αν τελικά υποβαθμιστεί θα αποτελέσει ένα ακόμη  πλήγμα για την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...