Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ Ή ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΕΡΓΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

Από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μόλις 450 εκατομμύρια έναντι 1,5 δις σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του 2014 έφτασε το 85% και η Ελλάδα κατείχε την τέταρτη θέση από τα 28 κράτη της ΕΕ ενώ στο α εξάμηνο του 2015 φαίνεται να έχει παγώσει κάθε δραστηριότητα απορρόφησης.

Σημαντικός αριθμός έργων που ήταν σε εξέλιξη μέχρι τον Μάρτιο του 2015 ουσιαστικά έχουν σταματήσει ενώ υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ημιτελή κι επομένως να χαθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, το οποίο θα επιστραφεί στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα φορείς και επιχειρήσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει τα έργα τους αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας από τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών. Τώρα επιβαρύνεται περαιτέρω η κατάσταση με το πάγωμα των εισροών από τον Μάρτιο.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δίνει τα εξής στοιχεία δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.
Σε 116 από τους 325 δήμους έχουν διακοπεί οι εργασίες σε 387 έργα με συμβάσεις αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ.
ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση βρήκε ψηφισμένο το νόμο διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά δεν έχει εκδώσει ακόμη τις σχετικές διοικητικές πράξεις που αφορούν τις νέες δομές των ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης.

Το υπουργείο οφείλει να ενεργοποιήσει κάθε υπηρεσία ώστε ταχύτατα να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να απορροφηθούν οι πόροι την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχει ανάγκη από ρευστότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου