Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Δεν τελειώσαμε με τα μνημόνια. Το μόλις πριν λίγες εβδομάδες ψηφισθέν 3ο μνημόνιο είναι η μικρή γέφυρα για το ερχόμενο 4ο. 
Δεν είναι ούτε υπερβολή. Όσοι διαβάζουν και παρασύρονται από τους τεχνητούς διαλόγους στην τηλεόραση θα το καταλάβουν.
Γι΄αυτό συνιστούμε να ενημερωνόμαστε έγκυρα από αξιόπιστες πηγές και να ανατρέχουμε να επιβεβαιώνουμε στην βάση της πληροφορίας.

Στο 3ο μνημόνιο υπάρχει η υποχρέωση της χώρας τον Οκτώβριο να καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2016-2019, που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα ύψους 1,9 - 2 δις ευρώ. Τα 1,35 δις για το 2017 ή 0,75% του ΑΕΠ και 0,45 δις για το 2018 ή 0,25% του ΑΕΠ.
Μάλιστα είναι πιθανό να ανέβει ο λογαριασμός αν οι δανειστές δεν πειστούν ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, (3ο μνημόνιο σελίδα 7).
Επίσης εκεί αναφέρεται ότι είναι πιθανό να παρουσιαστεί ανάγκη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι αστοχίες του.....2015 (!!!), μαύρη τρύπα δηλαδή στα έσοδα που ξεπερνά τα 4 δις. Τα μέτρα θα έχουν αφετηρία το φορολογικό και ασφαλιστικό.

Για το φορολογικό.
Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση των εξαιρέσεων και απαλλαγών που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες.
Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και 26% για το 2017
Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια από το 11% στα 15% για κάτω των 12000 ευρώ κατ΄έτος και από 33% στο 35% για άνω των 12000 ευρώ κατ΄έτος.

Για το ασφαλιστικό
Κατάργηση έως τον Μάρτιο 2016 το 20% των προνομιούχων του ΕΚΑΣ
Αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ
Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία 
Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό εισόδημα
Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των ταμείων
Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση

Έχουμε, επίσης τονίσει ότι είναι αμφίβολο αν η συμφωνία της απελθούσας κυβέρνησης θα πετύχει τους στόχους. 
Οι σκληροί όροι και η αδυναμία των φορολογουμένων σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητας να αποτύχει.

Γι αυτό διακρίνουμε από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, κυρίως και του κ. Θεοδωράκη ακόμη και της κ. Γενηματά την εμμονή τους για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τα μέτρα που θα αναγκαστεί η όποια κυβέρνηση εκλεγεί με τις εκλογές θα είναι αναγκαία και δυσβάστακτα ακόμη πιο πολύ. Η συναίνεση και η ενότητα του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία συνθήκες για την επικράτηση στοιχειωδώς κοινωνικής ειρήνης.

Δεν τελειώσαμε με τις εκλογές και μάλλον τώρα ξεκινούν νέες περιπέτειες για την Ελληνική κοινωνία.

Όσο για την πολυσυζητημένη μείωση του χρέους, του επονείδιστου κλπ κλπ, ουδείς λόγος για κούρεμα.
Είναι πιθανή η επιμήκυνση του και η μείωση των επιτοκίων που αυτά πράγματι είναι πάνω στο τραπέζι και αναμένουν τις εξετάσεις της κυβέρνησης μετά τον Οκτώβριο.

Έτσι, λοιπόν, μην πανηγυρίζετε και πολύ με τις εκλογές. Οι εκλογές μπορεί να είναι κι ένα πανηγύρι κι ένα show όμως σε μια καταρρέουσα οικονομία οι εκλογές μπορεί να είναι και καταστροφή ή μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο πρόγραμμα ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...