Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

«Ετοιμόρροπο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα»

Ν. Κακλαμάνης: «Ετοιμόρροπο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα»

Την απαράδεκτη εικόνα του σπιτιού, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Όπως σημειώνει ο Ν. Κακλαμάνης, το σπίτι σήμερα είναι ετοιμόρροπο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς» στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να βοηθήσει στην προσπάθεια να αναστηλωθεί το κτίριο και να μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών.

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ρωτά τον Υπουργό Πολιτισμού για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ώστε να μην καταρρεύσει η οικία του Κωστή Παλαμά, καθώς κι αν -και με ποιο χρονοδιάγραμμα- θα μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών.


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:



ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Τον κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΘΕΜΑ: Ετοιμόρροπο το σπίτι στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο Κωστής Παλαμάς.

 Απαράδεκτη εικόνα παρουσιάζει το σπίτι το οποίο ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Πρόκειται για το σπίτι, από το οποίο ξεκίνησε η πομπή της κηδείας του ποιητή μας, η οποία μετατράπηκε σε τεράστια αντιστασιακή εκδήλωση κατά της ναζιστικής κατοχής.

Το ετοιμόρροπο οίκημα στο οποίο ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του βρίσκεται επί της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκής διώροφης κατοικίας του μεσοπολέμου.

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 και εκτός από ποιητής ήταν πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός καθώς και κριτικός της λογοτεχνίας. Τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του ο Παλαμάς τα έζησε στο ακίνητο της οδού Περιάνδρου στην Πλάκα το οποίο μάλιστα ανακηρύχθηκε διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων μολονότι ανήκει σε ιδιώτη.        

Το Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να βοηθήσει στην προσπάθεια να αναστηλωθεί το κτίριο και να μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία που να το διασώζει και να το αναδεικνύει σε εστία τέχνης και πολιτισμού για το κέντρο της Αθήνας.

Πραγματικά εβδομήντα δύο χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή, το έργο του παραμένει ζωντανό και επίκαιρο και παραμένει ακόμη και σήμερα υποχρέωση της Πολιτείας να τιμήσει τη μνήμη του Κωστή Παλαμά σώζοντας την οικία του  και αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο το έργο του, καθώς η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ακόμα και σε περίοδο κρίσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να μην καταρρεύσει το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα;


-Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα διασωθεί η οικία του μεγάλου μας ποιητή και μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...