Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟLIVIER BLANCHARD (ΔΝΤ)

Ο Olivier Blanchard, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου στο ΔΝΤ, ομιλών στο cass Business School εκτίμησε ότι είναι πιθανό το πρόγραμμα στην Ελλάδα να αποτύχει αν δεν ληφθούν μέτρα.
Λίγες ώρες πριν το ΔΝΤ δήλωνε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους 1,35 δις για την διετία 2015-2016 για να επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Ο κ. Blanchard δήλωσε ότι αν στην χώρα επιβληθούν επί πλέον μέτρα το πρόγραμμα διάσωσης είναι δυνατόν να αποτύχει.

΄΄Η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι μικρότερη από πριν αλλά και πάλι είναι μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε΄΄ ανέφερε ο κ. Blanchard και συνέχισε:
΄΄χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, διαφορετικά κάνεις μισές δουλειές (με περισσότερη λιτότητα) και αν συμβεί αυτό πιστεύω ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει΄΄.

Από την άλλη πως να υπάρξει ανάπτυξη όταν οι κάθε μορφής επένδυση έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ως στοιχείο φοροδιαφυγής και πλούτου;
Μάθαμε ότι επιχειρηματίας που ηγείται μιας σπουδαίας επιχείρησης, καθαρής, κερδοφόρας και υγιούς και η οποία έχει στοχοποιηθεί από μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού για εξαγορά εκμυστηρεύθηκε ότι 
΄΄Δεν με ενδιαφέρει πια τίποτα. Φεύγω από την Ελλάδα΄΄
Να σκεφθούμε ότι αυτός ο επιχειρηματίας δουλεύοντας πολλά χρόνια και παράγοντας στην Ελλάδα εκφράζει τέτοια απογοήτευση ώστε όλα αυτά τα ξεχνά και είναι έτοιμος πια να αποχωρήσει από την χώρα.
Να τονίσουμε ότι η επιχείρησή του παρ΄όλη την πενταετή ύφεση παρουσιάζει συνεχώς κέρδη, έχει μικρό δανεισμό και ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι έξι φορές υψηλότερος του δανεισμού της.
Αν τελικά ο βασικός μέτοχος αυτής της εταιρείας υλοποιήσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την χώρα είναι βέβαιο ότι η επιχείρηση θα περάσει σε ξένα χέρια σε μια νύχτα.
Οι λανθασμένες πολιτικές στην οικονομία, το εχθρικό κλίμα για επενδύσεις και η αστάθεια του πολιτικού περιβάλλοντος οδηγούν υγιείς επιχειρήσεις όπως και υψηλό επιστημονικό δυναμικό να αποχωρήσουν από την χώρα κι αυτό είναι εις βάρος της ανάπτυξης και της προσπάθειας μείωσης της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...