Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EINSTEIN!!! ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ!!!

Εκατό χρόνια μετά ο Αλβέρτος επαληθεύεται για ακόμη μια φορά. Υπάρχουν βαρυτικά κύματα!!!!


Μόλις χθες θέλαμε να ανκοινώσουμε την βράβευση μιας ακόμη Ελληνίδας επιστήμονος για τις μελέτες της στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Μας πρόλαβε η ίδια και η ομάδα της με τρομερή ανακοίνωση ότι ο Eisntein είχε απόλυτο δίκιο όταν μην μπορώντας να εξηγήσει ορισμένα ΄΄περίεργα΄΄ φαινόμενα που ήταν αδύνατο να εξηγηθούν με τις μέχρι τότε γνωστές θεωρίες εκτός και αν δεχόμασταν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων!!! Πιο κάτω αναφερόμαστε στην Ελληνίδα επιστήμονα από τις Σέρρες. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο να το διαβάσετε.
Επιστήμονες, λοιπόν, από το Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων, στα οποία αναφέρεται η θεωρία του Άινσταϊν,  αναφέρουν το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Ουάσινγκτον και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας!
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της επιστήμης της Φυσικής στον αιώνα που διανύουμε!


Μια Ελληνίδα τιμάται φέτος με το μεγάλο βραβείο στον τομέα Αστροφυσικής και Πυρηνικής Φυσικής


kalogera
                  Η κ. Καλογερά
Όπως αφηγείται η ίδια, όταν έφυγε νεαρή μαθήτρια από τις Σέρρες δεν φανταζόταν ότι μία ημέρα, δεκαετίες μετέπειτα, με «σπαστά» Ελληνικά θα μιλούσε για μια κορυφαία βράβευσή της.
Με πολυετές ερευνητικό έργο ως καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας και διευθύντρια του Κέντρου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ θα παραλάβει τον Απρίλιο το βραβείο «Χανς Μπέτε».
«Είναι μια βράβευση για το σύνολο της ερευνητικής εργασίας μου για τα αστέρια που καταστρέφονται, τα σούπερνοβα και τα μοντέλα πρόβλεψης από τις παρατηρήσεις με τηλεσκόπια» λέει και αφηγείται τα σταδιακά βήματα από τις γειτονιές των Σερρών μέχρι τα άδυτα των ερευνητικών κέντρων.
«Από μικρή μου άρεσαν τα μαθηματικά, η χημεία, η φυσική και σταδιακά συνειδητοποίησα ότι μπορώ να στραφώ στην έρευνα και να συνεχίσω σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σπούδασα στο ΑΠΘ και έπειτα βρέθηκα με τις βαλίτσες μου στο Ιλινόι. Οι διπλωματικές σπουδές στην Ευρώπη είχαν κόστος και ως οικογένεια δεν είχαμε αυτή την ευχέρεια. Στις ΗΠΑ όμως υπήρχε η δυνατότητα να πάρεις υποτροφία και να εργάζεσαι».
Έτσι και έγινε. Ύστερα από το διδακτορικό ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και το 2009 έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Ερευνας στην Αστροφυσική.
Τώρα η προσοχή της έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για την πρώτη ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων.
«Θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά. Είναι σαν να ανοίγουμε ένα καινούργιο παράθυρο και κοιτάζουμε το Σύμπαν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Πριν από 100 χρόνια, βλέπαμε μόνο με οπτικά κύματα. Δεν ξέραμε τίποτα για ραδιοκύματα και ακτίνες Χ. Με κάθε εξέλιξη της έρευνας ανοίγαμε νέα παράθυρα, ανακαλύψαμε Γαλαξίες, αστέρια και μάθαμε περισσότερα πράγματα για το Σύμπαν.
Τώρα για πρώτη φορά μετά από προσπάθεια δεκαετιών έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα ανιχνευτών και θα είμαστε σύντομα σε θέση να ανακαλύψουμε τα βαρυτικά κύματα» λέει η κ. Καλογερά και εξηγεί ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος παρατηρήσεων.
Πρόκειται για το πρόγραμμα LIGO που υλοποιείται στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Αγγλία και τη Γερμανία στην Ευρώπη. Η ομάδα της είναι υπεύθυνη για την ανάλυση δεδομένων και τον εντοπισμό σημάτων με την ελπίδα να βρεθεί ένα εντελώς καινούργιο είδος κυμάτων.