Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Μιχαήλ Ρασσιάς μιλάει για τη γνωριμία του με τον Τζον Νας

Εδώ και λίγες μέρες όσοι ανά τον πλανήτη ασχολούνται σοβαρά με τα μαθηματικά, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μπορούν να βρουν συγκεντρωμένα σ’ έναν τόμο κάποια από τα πιο όμορφα, τα πιο ερεθιστικά αινίγματα της επιστήμης τους. Το Open Problems in Mathematics (εκδ. Springer), στο εξώφυλλο του οποίου διακρίνεται η μορφή του πρόσφατα χαμένου Τζον Νας, αυτό ακριβώς υπόσχεται: μια επιλογή από τα σημαντικότερα μαθηματικά προβλήματα που μένουν ακόμη άλυτα, το καθένα παρουσιασμένο από έναν κατεξοχήν ειδήμονα στον κλάδο του. Το εντυπωσιακό είναι πως, πέρα από τον Αμερικανό νομπελίστα, στo εξώφυλλο του βιβλίου δεσπόζει και το όνομα ενός νεαρού Έλληνα μαθηματικού, του Μιχαήλ Θ. Ρασσιά. Τον συναντάω στο Μαρούσι, άρτι αφιχθέντα από τη Ζυρίχη, στο πανεπιστήμιο της οποίας διδάσκει, παραμονές ενός ακόμα ταξιδιού του στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών του Πρίνστον όπου πηγαινοέρχεται ως επισκέπτης ερευνητής. Βιάζομαι να τον ρωτήσω. Πώς έφτασε ως τον θρυλικό Τζον Νας; Πώς κατάφερε να σταθεί ισότιμα πλάι σ’ αυτόν τον «υπέροχο», ιδιοφυή και τόσο βασανισμένο από τη σχιζοφρένεια άνθρωπο, σχεδόν έξι δεκαετίες μεγαλύτερό του; «Κάποια πράγματα», μου απαντάει, «είτε γίνονται αβίαστα είτε δεν γίνονται καθόλου!».
Ο Ρασσιάς γνώριζε την περίπτωση Νας από παιδάκι – ως και φωτογραφία του είχε στο παιδικό του δωμάτιο. Εμείς που πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή του από τον κινηματογράφο ταυτίζουμε τον Aμερικανό μαθηματικό με τη θεωρία των παιγνίων, μια θεωρία που έμελλε να εξελιχθεί σε πολύτιμο οικονομικό εργαλείο – εξού και το Νόμπελ Οικονομίας το 1994. Κι όμως, «τα επιτεύγματα του Νας σε άλλους κλάδους, όπως στις μερικές διαφορικές εξισώσεις και στη διαφορική γεωμετρία, θεωρούνται κλάσεις ανώτερα για την κοινότητα των μαθηματικών», επισημαίνει ο Ρασσιάς.
Ο πραγματικός Τζον Νας, στα 86, «ήταν πολύ διαφορετικός από τον νεαρό που ενσάρκωσε ο Ράσελ Κρόου. Είχε πάψει πια να παλεύει με τους δαίμονές του. Λέγεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η σχιζοφρένεια γερνάει μαζί με τον ασθενή, ότι σιγά σιγά τον εγκαταλείπει – κάτι τέτοιο συνέβη κι εδώ, υποθέτω. Εμένα, πάντως, μου φαινόταν απολύτως υγιής και με πλήρη πνευματική διαύγεια. Έδειχνε αρκετά εσωστρεφής, σίγουρα, αλλά στην προσωπική μας επαφή ήταν σεμνός και γλυκύτατος. Είχε έναν πολύ αντισυμβατικό και δημιουργικό ταυτόχρονα τρόπο σκέψης και οι ανησυχίες του για ορισμένα πεδία των μαθηματικών, όπως, τελευταία, η κοσμολογία, παρέμεναν αμείωτες.
rassias_nashΌταν ετοιμάζαμε τον πρόλογο του βιβλίου, του πρότεινα τέσσερα εναλλακτικά μότο, αλλά ήμουν σίγουρος ποιo θα διάλεγε. Ήταν η προτροπή του Αϊνστάιν: «Να μαθαίνεις από το παρελθόν, να ζεις για το σήμερα, να ελπίζεις για το αύριο. Το σημαντικό είναι να μην πάψεις ποτέ να διερωτάσαι». Τoν εξέφραζε απολύτως. Το μυαλό του ήταν ανήσυχο ως το τέλος».
Το 2001, όταν παιζόταν το A beautiful mind, ο Μιχαήλ Ρασσιάς ήταν 14 χρονών, μαθητής στου Μωραΐτη και, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, του πανεπιστημιακού Θεμιστοκλή Ρασσιά, βίωνε ήδη τον πυρετό των διαγωνισμών της Μαθηματικής Εταιρείας. Σύντομα θα κέρδιζε δυό πρωτιές στην Ελλάδα και, ως μέλος της εθνικής ομάδας μαθηματικών, το αργυρό μετάλλιο στη διεθνή μαθηματική ολυμπιάδα του Τόκiο. «Ήμουν τυχερός», αναγνωρίζει. «Με εκπαίδευε ο πατέρας μου κι είχα πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη». Τυχερός, σύμφωνοι, αλλά μήπως κι εγκλωβισμένος στον κορσέ του πρωταθλητισμού; «Άμα δεν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, άμα δεν φλέγεσαι κι από μόνος σου να το ψάξεις, γίνεται να του αφιερωθείς ολόψυχα; Δεν γίνεται. Διακοπές, Χριστούγεννα, Πάσχα δεν υπήρχαν για μένα. Σ’ όλο τον ελεύθερο χρόνο μου μελετούσα και έλυνα ασκήσεις, αντιμέτωπος με προβλήματα που, όπως διαπίστωνα, απαιτούσαν και κριτική σκέψη, όχι μόνο διάβασμα. Κάπως έτσι συνέλαβα το πρώτο μου βιβλίο: μια συλλογή με προβλήματα στο στιλ των Ολυμπιάδων, που λειτουργεί σαν εισαγωγή στον κλάδο της θεωρίας των αριθμών σε αρχικό, προπτυχιακό επίπεδο. Στα 20 το είχα έτοιμο. Και στα 23 μου το είδα να κυκλοφορεί στο εξωτερικό».
Απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, μ’ ένα μεταπτυχιακό στα μαθηματικά από το Κέιμπριτζ κι ένα διδακτορικό από το ΕΤΗ, το φημισμένο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ο Ρασσιάς πρωτοσυναντήθηκε με τον Τζον Νας –πού αλλού;– στο Πρίνστον τον Σεπτέμβριο του 2014: «Μόλις είχα φτάσει. Βρισκόμουν στο μαθηματικό τμήμα, στο Fine Hall με τους μαυροπίνακες στους τοίχους όπου μαζεύονται οι ερευνητές τα μεσημέρια, και λίγο πριν από το τέλος του διαλείμματος, κατά τις 3.30, τον είδα να σερβίρεται τον καφέ του και να κάθεται σε μια πολυθρόνα παράμερα – τότε συνήθιζε να κατεβαίνει ο Νας, όταν ο κόσμος αραίωνε. Είχε τύχει να μελετήσω κάποια προβλήματα της αναλυτικής θεωρίας των αριθμών που σχετίζονται με τη θεωρία των παιγνίων, οπότε, αυθόρμητα, τον πλησίασα και του μίλησα. Η κουβέντα κύλησε πολύ ευχάριστα, σαν να τα λέγαμε από καιρό, κι από εκείνη τη μέρα οι συναντήσεις μας έγιναν πιο τακτικές. Συζητούσαμε με τις ώρες, πότε στο γραφείο του, πότε στην καφετέρια, πότε έξω, στις ωραίες αλέες του Πρίνστον, και κάθε φορά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οδηγούμασταν σε μια σειρά από ανοιχτά προβλήματα. Όταν φτάσαμε να εξετάζουμε τη δημιουργία της συλλογής, μου το ξεκαθάρισε: «Σκοπεύω να εμπλακώ πραγματικά εδώ, δεν θέλω να είμαι απλώς ένα όνομα στο εξώφυλλο». Κι εγώ άλλο που δεν ήθελα!».
Τον ρώτησε ποτέ ευθέως για την ασθένειά του; «Όχι, αλλά καταλάβαινα πως το θέμα τον απασχολούσε γιατί στην επιφάνεια του κομπιούτερ του κρατούσε ανοιχτά διάφορα σχετικά παράθυρα. Ώσπου μια μέρα, εκεί που πίναμε τον καφέ μας, έσκυψε και μου ψιθύρισε: «Είσαι νέος, με γνώσεις, με ταλέντο, ο κόσμος όλος είναι στα πόδια σου. Ο γιος μου, όμως, δεν έχει τέτοια τύχη, είναι άρρωστος…». Πράγματι, ο γιος που απέκτησε με τη γυναίκα του, την Αλίσια, μαθηματικός κι αυτός, επίσης πάσχει από σχιζοφρένεια. O Nας ανησυχούσε πολύ για κείνον και ήταν πεπεισμένος πως οι γιατροί δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει μ’ αυτήν την ασθένεια». Για την ελληνική κρίση άκουσε από το στόμα του κάποιο σχόλιο; «Απ’ ό,τι κατάλαβα, παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Εκείνη την περίοδο, αρχές του 2015, όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μου πέταξε: «Ξέρεις, έχω ασχοληθεί κι εγώ με το διαπραγματευτικό παιχνίδι. Στη δική μου περίπτωση, όμως, οι παίχτες έχουν ορθολογική συμπεριφορά!»».
Όπως τονίζεται στον πρόλογο του Open Problems in Mathematics, θα ‘ταν σχεδόν βλασφημία να συγκρίνει κανείς το βιβλίο με την περίφημη λίστα των προβλημάτων του Χίλμπερτ. «Το 1900», εξηγεί ο Ρασσιάς, «ο Ντέιβιντ Χίλμπερτ μίλησε για την ολότητα των μαθηματικών, κι αυτό είναι αδύνατον να επαναληφθεί σήμερα. Όχι μόνο επειδή σπανίζουν οι διάνοιες του δικού του διαμετρήματος, αλλά, κυρίως, επειδή το πεδίο των μαθηματικών έχει διευρυνθεί στο έπακρο. Εμείς χρειάστηκε να εξετάσουμε εξονυχιστικά διάφορες περιοχές κι όταν καταλήξαμε, αναζητήσαμε κείμενα από κορυφαίους ειδικούς εν ζωή παγκοσμίως.
Ο ίδιος ο Νας θα έγραφε για ένα ανοιχτό πρόβλημα της θεωρίας παιγνίων, αλλά δεν πρόλαβε. Φανταστείτε το σοκ μου όταν έμαθα ότι σκοτώθηκε. Λίγες ώρες νωρίτερα, όσο ήταν ακόμα στο Όσλο για την παραλαβή του βραβείου Abel, μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Ένιωσα ότι χάνω έναν φίλο…» Ως το μοιραίο αυτοκινητιστικό που στέρησε τη ζωή στον Τζον και στην Αλίσια Νας, τον Μάιο του ’15, το «βιβλίο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Ρασσιάς. «Η μόνη απόφαση που πήρα μόνος μου ήταν ποιος θα έγραφε το κεφάλαιο που είχε απομείνει. Σκέφτηκα τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας Eric Maskin, καθηγητή στο Χάρβαρντ, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως». Όσο για την Υπόθεση Ρίμαν, «είχαμε απευθυνθεί στον βραβευμένο με Fields Medal, Alain Connes».
Από τις ανθεκτικότερες μαθηματικές προκλήσεις, το δυσκολότερο μαθηματικό πρόβλημα, όπως είχε αποφανθεί και ο μέγας Χίλμπερτ, η Υπόθεση Ρίμαν δίνει τροφή σε διάφορες κινδυνολογίες. Τι βάση έχουν οι ισχυρισμοί ότι έτσι και αποδειχτεί η Υπόθεση Ρίμαν… θα καταρρεύσει το σύμπαν; «Πολλά σημαντικά κρυπτογραφικά συστήματα που εφαρμόζονται από τον στρατό ως την ασφάλεια των τραπεζικών λογαριασμών –το γνωστότερο είναι το RSA– βασίζονται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε καλά πώς συμπεριφέρονται οι πρώτοι αριθμοί, οι θεμέλιοι λίθοι όλων των ακέραιων αριθμών. Το 1859, προσπαθώντας ν’ αποδείξει το θεώρημα των πρώτων αριθμών, ο Ρίμαν έγραψε μια εργασία που άφησε εποχή. Παρουσίασε μια απόδειξη η οποία στηριζόταν σε έξι υποθέσεις, σε έξι δηλαδή ερωτηματικά. Τα πέντε από αυτά απαντήθηκαν από τον ίδιο. Έμεινε το έκτο – αυτή είναι η Υπόθεση Ρίμαν για την οποία μιλάμε σήμερα. Αν αποδειχτεί ότι ισχύει, τότε θα ισχύουν κι εκατοντάδες άλλα θεωρήματα που έχουν βρεθεί στο μεσοδιάστημα. Στην περίπτωση αυτή κανένα κρυπτογραφικό σύστημα δεν πρόκειται να καταρρεύσει. Όποιος, όμως, μπορεί ν’ αναπτύξει τις μεθόδους που απαιτούνται για ν’ αποδειχτεί κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να μπορεί να σπάσει και διάφορα κρυπτογραφικά συστήματα».
Με την Υπόθεση Ρίμαν παλεύει κι ο Ρασσιάς – «για την ακρίβεια, με μια από τις ισοδυναμίες της». Πώς φαντάζεται άραγε τον εαυτό του στην ηλικία που έφτασε ο Νας; «Σκυμμένο πάνω από ένα πρόβλημα, ελπίζω! Όπως είμαι και τώρα, αλλά με περισσότερη εμπειρία και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Σε κάποιο πανεπιστήμιο με βλέπω ως τα βαθιά γεράματα». Οπουδήποτε; «Οπουδήποτε. Τι χρειαζόμαστε οι μαθηματικοί; Μολύβι, χαρτί και ίντερνετ. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι συμβεβλημένος με σπουδαία ιδρύματα για να συγχρωτίζεσαι με σπουδαίους επιστήμονες. Λαμπρά μυαλά υπάρχουν παντού και η τεχνολογία μάς έχει λύσει τα χέρια. Θυμώνω όταν ακούω να μιλούν εδώ απαξιωτικά για τα δικά μας πανεπιστήμια. Τ’ ακούνε και τα παιδιά που τους βγήκε το λάδι για να μπουν και αποθαρρύνονται. Σε προπτυχιακό επίπεδο το ΕΜΠ είναι εξαιρετικά δυνατό. Την περασμένη χρονιά, σ’ ένα από τα μάστερ του ΕΤΗ, του σημαντικότερου πολυτεχνείου της Ευρώπης, οι μισοί φοιτητές προέρχονταν από το Μετσόβειο!».
συνένετευξη από την ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ στη www.lifo.gr

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ένωση Ελλήνων Χημικών: Πρόσφατες εξελίξεις στη χημεία στη ΔΕ

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) έχει απευθυνθεί θεσμικά, όπως ο ρόλος της ως Σύμβουλου του Κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης το επιβάλλει, επανειλημμένα στο ΥΠΠΕΘ, μέσα στο 2016, χωρίς να έχει εισακουσθεί για κανένα από τα θέματα που εξαφανίζουν την επιστήμη της Χημείας από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας και την ποιότητα της ίδιας της Εκπαίδευσης.
Αντίθετα, έχει αντιμετωπίσει ένα καθεστώς διακρίσεων σε βάρος των Χημικών Καθηγητών σε αποσπάσεις, προσλήψεις αναπληρωτών, στην ειδική αγωγή, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
Πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΠΕΘ οδήγησαν στα  ακόλουθα αποτελέσματα:
Α. στο μικρό αριθμό Χημικών- Αναπληρωτών που διορίστηκαν, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των ωρών Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
Β. στην κατάταξη της Χημείας στο Γυμνάσιο στα δευτερεύοντα μαθήματα και τη μη γραπτή της εξέταση.
Δικαίως λοιπόν η ΕΕΧ θέτει τόσο στην ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, όσο και στην ελληνική κοινωνία τα ακόλουθα ερωτήματα:
  1. Πως η Πολιτεία προχωρά σε ρυθμίσεις μέσα στις θερινές διακοπές χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον σύμβουλο που η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει, την Ένωση Ελλήνων Χημικών και χωρίς να έχει αναπτυχθεί επιστημονικό σκεπτικό για τις αιφνίδιες αυτές αλλαγές;
  2. Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΕΧ με τον Γ.Γ. του ΥΠΠΕΘ, πριν από αρκετούς μήνες, είχε εντοπίσει το θέμα της συνεχούς μείωσης της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα (Γυμνάσιο, Α΄ΕΠΑΛ, Β΄ Λ Θετικής ΓΕΛ). Οι διορισμοί Χημικών- Αναπληρωτών ήταν δυσανάλογα μικρότεροι αυτών των συναδέλφων Βιολόγων, οι οποίοι ήταν υπερτριπλάσιοι και υπερδιπλάσιοι αυτών των συναδέλφων Φυσικών, γεγονός που οδήγησε την ΕΕΦ να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία. Δεν είναι ακριβές ότι είχαμε σημειώσει με έμφαση και έγκαιρα, σε εκείνη την συνάντηση, ότι η ανισότροπη κατανομή των ωρών διδασκαλίας των Φ.Ε. θα επιφέρει ανισορροπία στη λειτουργία των σχολείων και δυσανάλογα μεγάλα κενά βιολογίας;
  3. Δεν είναι ακριβές ότι η ΕΕΧ κατέθεσε έγκαιρα πλήρεις Σκέψεις και Προτάσεις για Ενιαίο Πλαίσιο Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας - Γεωγραφίας) στο Γυμνάσιο;
 Ακριβώς σε αυτό το Πλαίσιο και σε αυτή την προοπτική Ενιαίων Φ.Ε. στο Γυμνάσιο και σχετικά με το νέο εξεταστικό σύστημα του Γυμνασίου, σύμφωνα με το οποίο από τις Φυσικές Επιστήμες εξετάζεται γραπτώς μόνο η Φυσική, η ΕΕΧ παρουσιάζει την ακόλουθη πρόταση:
Η γραπτή αξιολόγηση των μαθητών σε κάθε τάξη του Γυμνασίου να γίνεται κατά τρόπο αντιπροσωπευτικό της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και συγκεκριμένα με ένα μόνοενιαίο διαγώνισμα στο οποίο τα θέματα θα τίθενται αναλογικά με τις ώρες διδασκαλίας των επιμέρους μαθημάτων και σε ένα λογικό ποσοστό της διδαχθείσας ύλης από κάθε αντικείμενο. Η πρόταση  αυτή  αφενός ενισχύει και  εξυπηρετεί την άποψη της ενοποίησης της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο και αφετέρου άρει το διαχωρισμό των Φυσικών Επιστημών σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες, πρακτική που κατακερματίζει τη μελέτη του ενιαίου Φυσικού κόσμου. Μία τέτοια πρακτική θα δημιουργούσε άμεσα κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις ειδικότητες ΠΕ04, θα καλλιεργούσε στους μαθητές και στις μαθήτριες την αντίληψη της διεπιστημονικότητας για τη μελέτη του Φυσικού κόσμου και θα προωθούσε την ενοποίηση επιλύοντας από αυτή ήδη την σχολική χρονιά πολλά πρακτικά προβλήματα.
Σε πλήρη αντίθετη προς τα ανωτέρω, η λογική της κατάταξης της Χημείας και άλλων θεμελιωδών Φ.Ε. όπως της Βιολογίας και της Γεωλογίας, στο Γυμνάσιο στα δευτερεύοντα μαθήματα, θα οδηγήσει σε απατηλή εντύπωση τους μικρούς μαθητές για τη σημασία τους με μεγάλες συνέπειες στην πορεία τους μετέπειτα στην ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως και στις περαιτέρω σπουδές τους.
Προέκυψε μόλις πριν λίγες ώρες και το θέμα της ανακοίνωσης του εξορθολογισμού της ύλης, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στην Α΄και Β΄Λυκείου, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση, ως προς τη φιλοσοφία τους, με την πρόταση Αναλυτικού Προγράμματος Χημείας που είχε εκπονήσει και καταθέσει η ΕΕΧ, ήδη από τον Ιούνιο του 2014 και φυσικά χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση του ΥΠΠΕΘ ή της Επιτροπής που ασχολήθηκε με τον εξορθολογισμό της ύλης  με τον θεσμοθετημένο σύμβουλο του ΥΠΠΕΘ σε θέματα Χημικής Εκπαίδευσης, την ΕΕΧ.  Πριν προλάβει κανείς να μελετήσει τις αλλαγές και να εκφέρει μία σταθμισμένη γνώμη αναρτήθηκαν στις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και στάλθηκαν στα σχολεία μέσα στο Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός ΠΕΘ είχε ανακοινώσει ότι οι σχολικοί Σύμβουλοι Εκπαίδευσης θα κληθούν να γνωματεύσουν σε σχετική σύσκεψη πάνω στις προτεινόμενες αλλαγές. Καλούμε τους Συμβούλους Εκπαίδευσης της ειδικότητας Χημικών να υπερασπιστούν σε αυτή τη σύσκεψη τις επιστημονικές θέσεις του κλάδου.
Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα για συνάντηση με την ΕΕΧ, και τις άλλες επιστημονικές ενώσεις, να λάβει υπόψη τις επεξεργασμένες θέσεις που έχουν υποβληθεί και να προχωρήσει σε διαβούλευση πριν καταλήξει σε αποφάσεις που υπάρχει κίνδυνος να εξαφανίσουν προοδευτικά, σε μία αυτοτροφοδοτούμενη δίνη προς τα κάτω, τη Χημεία και τους Χημικούς από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με σοβαρότατες συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών, στην Εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ για συνάντηση με Φίλη

Δήλωση των εκπροσώπων των  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ
Σταύρου Καλλώνη και Αιμιλίας Τσαγκαράτου για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας
Στο ίδιο έργο θεατές !
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης της ΔΟΕ μεταξύ του υπουργού Παιδείας και του ΔΣ της Ομοσπονδίας, για άλλη μια φορά έγινε σαφής η  πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης να συνεχίσει και να βαθύνει την ίδια πολιτική. Με καθαρό τρόπο ο Υπουργός παιδείας δήλωσε ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί «ερήμην της ανάπτυξης». Παρόλο που  προσπάθησε να ντύσει με  παιδαγωγικό μανδύα το όργιο των περικοπών και της ελαστικότητας που ζούμε φέτος στα σχολεία, δήλωσε ότι μόνιμοι διορισμοί δεν πρόκειται να γίνουν στο κοντινό μέλλον. Η αδιοριστία, οι εκπαιδευτικοί- κομμάτια, («μόνο στην πρωινή βάρδια θα υπάρχει σταθερή εργασιακή σχέση»), ένα σχολείο και ένα  ολοήμερο που θα λειτουργεί με ότι και όποιον υπάρχει,  αυτό είναι το παιδαγωγικό «όραμα» του υπουργείου Παιδείας.
Περήφανος νιώθει για το έργο του ο υπουργός Παιδείας. Μέσα σε όλα αυτά κάνοντας κριτική στον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργίες, προανήγγειλε έμμεσα το άνοιγμα της συζήτησης για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αμφισβητώντας ότι η απεργία αποτελούσε απόφαση του της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων στην 85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Επίσης  ήταν σαφής η ενόχληση του υπουργού για τις δυναμικές κινητοποιήσεις των σωματείων στα  υπηρεσιακά συμβούλια που δεν επέτρεψαν στη διοίκηση να κάνει απρόσκοπτα τις παρανομίες που προέβλεπαν  οι εγκύκλιοι του υπουργείου….
Για τον υπουργό λοιπόν υπάρχουν δάσκαλοι που «περισσεύουν», «δεν υπάρχουν κενά», «δεν μπορούμε να σπαταλάμε έτσι τα χρήματα του ελληνικού λαού», «η εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους εκπαιδευτικούς», « του χρόνου μπορούμε να  μαζέψουμε κι άλλο τα πράγματα…». Δήλωσε ότι στην πρωτοβάθμια απομένουν ελάχιστες πιστώσεις αναπληρωτών για να διατεθούν,   κυρίως ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής. Προσλήψεις δασκάλων γενικής αγωγής απ’ ότι φαίνεται δεν χρειάζονται πολλές ακόμα, και όπως είπε «όσοι είχαν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας δουλεύουν» – όσο για τους υπόλοιπους ας πρόσεχαν. Για τις ειδικότητες είπε ότι θα δούμε τι χρειάζεται αφού μας στείλει η δευτεροβάθμια τα δικά της «πλεονάσματα», όσο για την παράλληλη στήριξη  «είναι αδύνατο να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα». Τα τμήματα του ολοήμερου θα ελέγχονται κάθε μήνα και θα δούμε τον Οκτώβρη πόσα θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι οργανικές θέσεις είναι πολλές , ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές. Όσο για τις οργανικές θέσεις των μεταταγμένων δήλωσε πώς αυτές θα δοθούν στις διευθύνσεις, όσοι όμως «περισσεύουν» θα τίθενται σταδιακά στη διάθεση της Περιφέρειας.
Για τα νηπιαγωγεία, ο ίδιος και οι σύμβουλοί του υπερασπίστηκαν τον «ενιαίο τύπο του νηπιαγωγείου», αφού θεωρούν ότι οι αντιδράσεις υπάρχουν «γιατί ξεβολεύονται οι νηπιαγωγοί». «Επιτέλους ικανοποιήθηκε το αίτημα του ωραρίου των νηπιαγωγών», «τώρα έχουμε λίγα πολυδύναμα νηπιαγωγεία αλλά στόχος μας είναι να αυξηθούν». Όσο για τα παιδιά των προσφύγων, βαφτίζει ψευδεπίγραφα ένταξή τους στα σχολεία τη δημιουργία «δομών υποδοχής» τα απογεύματα στα σχολεία, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά.
Ας χαίρεται ο υπουργός για το «έργο» του. Θα τα πει και στους θεσμούς με τους οποίους έχει σήμερα 16 Σεπτέμβρη συνάντηση, για να πάρει και από αυτούς «άριστα 20» όπως πήρε από τον πρωθυπουργό. Χαρούμενη είναι και συνολικά  η κυβέρνηση, που στο δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση τάζει «ανάπτυξη» και φιλοδωρήματα στους εξαθλιωμένους εργαζόμενους. Όμως οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμμεριστούν τη χαρά τους. Και να είναι σίγουροι ότι σύντομα θα το δείξουν στο δρόμο…
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΄΄ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ΄΄
Κι άλλοι φορείς στα κάγγκελα εξ αιτίας της πολιτικής αδιαλλαξίας και έντονης εμμονής του κ. Φίλη και των συμβούλων του. 
Αδιάλλακτος ακόμη και ύστερα από το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε σήμερα με την συνάντησή του με τους ΄΄θεσμούς΄΄ για τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την παιδεία και ειδικότερα για την ιδιωτική εκαπίδευση.
Θα δούμε την εξέλιξη στα ζητήματα της παιδείας ενω εμείς εκτιμούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών ΔΕ. Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΟΥ κ. ΦΙΛΗ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ!!

Συναντήθηκε την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016, το Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Φίλη, και εξέθεσε τις θέσεις του κλάδου για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δυστυχώς από τη συνάντηση προέκυψε η απόλυτη αδιαλλαξία του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος αρνήθηκε να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα αιτήματα του κλάδου. Ο Υπουργός Παιδείας με συνέπεια ακολουθεί μία σκληρή περιοριστική πολιτική, αδιαφορώντας για τη μεγάλη υποβάθμιση  του διδακτικού έργου στη Δημόσια Εκπαίδευση. Επιχειρεί να παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία μία εικονική πραγματικότητα που καμία σχέση δεν έχει με την κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Παρά τις συνεχείς αλχημείες εξακολουθούν να υπάρχουν 2700 κενά στη Γενική Εκπαίδευση και τουλάχιστον 1200 κενά στην Ειδική Εκπαίδευση.
            Σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου που κατατέθηκαν στην προαναφερθείσα συνάντηση, η απάντηση του Υπουργού Παιδείας ήταν η εξής:
  • Δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση παρά το γεγονός, ότι αναγνωρίζει πως τα υφιστάμενα κονδύλια δεν επαρκούν. Προφανώς ξεχνά τη θέση του κυβερνώντος κόμματος για τη χρηματοδότηση της Παιδείας, όταν αυτό βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
  • Υποστήριξε με σθένος τη διάκριση των μαθημάτων σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Αιτιολόγησε την εμμονή του δηλώνοντας ότι αυτό το μέτρο βοηθά στην ελάφρυνση των μαθητών. Δεν απάντησε στο ερώτημα που ετέθη από συνάδελφο ότι με την υφιστάμενη ρύθμιση στέλνει εσφαλμένο μήνυμα στους μαθητές, ότι υπάρχουν μαθήματα στα οποία πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους και μαθήματα, που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν. Δεν μπόρεσε να καταρρίψει το επιχείρημα της ΟΛΜΕ, ότι για μας όλα τα διδασκόμενα μαθήματα είναι ίσης σημασίας.
  • Δεν απάντησε στην επισήμανση μας ότι με το ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλε, προχωρά στην διάλυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και δημιουργεί τεχνητές υπεραριθμίες.
  • Υπεραμύνθηκε της τρίτης ανάθεσης και δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι με το μέτρο αυτό διευκολύνονται οι εκπαιδευτικοί, για να μη μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι τραγελαφικό από τη μία μεριά με τα νέα ωρολόγια προγράμματα στο Γυμνάσιο και στα ΕΠΑΛ να δημιουργούνται τεχνητές υπεραριθμίες και από την άλλη οι "υπεράριθμοί" καθηγητές να υποχρεώνονται να διδάξουν αντικείμενα που δε διδάχτηκαν, ή πλημμελώς διδάχτηκαν στα ΑΕΙ. Και όλα αυτά γίνονται για το καλό τους.
  • Ενημέρωσε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ ότι θα γίνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών εντός περιφέρειας και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλία.
  • Απέρριψε το αίτημα του Δ.Σ της ΟΛΜΕ για επαναφορά του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στην προ μνημονίου κατάσταση.
  • Υπεραμύνθηκε της απόφασης του για κατάργηση του μειωμένου ωραρίου για τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων Φυσικής και Πληροφορικής.
  • Δεν έδωσε καμία απάντηση για το ζήτημα των συνταξιούχων που ενώ δίδαξαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι μήνες αυτοί δε λογίζονται συντάξιμοι, εξαιτίας της προχειρότητας και του κυβερνητικού αλαλούμ που επικράτησε στην ψήφιση του νέου νόμου για το ασφαλιστικό.

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Παιδείας με την πολιτική του βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Εκπαίδευση, υπονομεύει συνειδητά την ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης, απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς και εξαπατά γονείς και μαθητές. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλει να δώσει μία δυναμική απάντηση  στην κυβέρνηση και στον  Υπουργό Παιδείας.
Ο Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας
Δημήτρης Πεππές                 Νίκος Παπαχρήστος

ΣΧΌΛΙΟ ΤΟΥ ΄΄ΠΕΡΙΙΗΓΗΤΗ΄΄:
Ο κ. Φίλης εξέφρασε δυσφορία για τα αρνητικά σχόλια που εισπράττει από τους επιστημονικούς φορείς, τους συλλόγους διδασκόντων και τα μέσα ενημέρωσης. Χθες απέδειξε με την στάση του απέναντι σε έναν ακόμη φορέα (συνδικαλιστικός αυτή τη φορά αλλά δεν έχει καμιά σημασία) πόσο αδιάλλακτος είναι, πόσο μεγάλο λάθος κάνει, πόσο ανακόλουθος είναι με αυτά που υποστήριξε πριν έλθει στην εξουσία και πόσο έξω από την πραγματικότητα κινείται. Η χθεσινή σύσκεψη που περιγράφεται πιο πάνω δείχνει πως αντιμετωπίζει το σχολείο ο κ. Φίλης. Θεωρεί ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί και έχει περιθώριο να γίνει ένα δημοτικό σχολείο όπου όλοι οι καθηγητές μπορούν να κάνουν τα πάντα από θρησκευτικά μέχρι φυσική, από γυμναστική μέχρι οικοκυρικά....Αυτές είναι οι σύγχρονες αντιλήψεις της αριστεράς που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ασφαλώς από τον κ. Φίλη.
Για την απόδειξη της αλήθειας των όσων δημοσιεύουμε εδώ ρωτήστε μαθητές της δευτεροβάθμιας ποιος κάνει μαθήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας, αρχαίων, θρησκευτικών και άλλων μαθημάτων στα σχολεία της περιοχής σας. Η απάντηση θα σας δοθεί άμεσα από τους μαθητές και οι οποίοι είναι οι πρώτοι που δυσανασχετούν με τις πολιτικές και τις θέσεις του κ. Φίλη. 
Χθες μόλις μάθαμε ότι διευθυντής Γυμνασίου ανέθεσε σε μαθηματικό να κάνει το μάθημα της φυσικής στην Β΄Γυμνασίου σε σχολείο της περιοχής.
Μας τηλεφώνησε, επίσης, μητέρα μαθητή Α΄Λυκείου και μας είπε πως το μάθημα της φυσικής κάνει βιολόγος, ο οποίος κάνει επίσης την βιολογία στον ίδιο μαθητή.

Και βέβαια ούτε λόγος για εργαστήρια για την φυσική και την χημεία, τα οποία ο κ. Φίλης κατήργησε ως μη πρωτεύοντα μαθήματα και μη αναγκαία!!!!!!!
Μας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η συμπεριφορά του ακόμη και στις δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης δείχνει σαφώς την τάση να δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην εκπαίδευση. 
Προκλητικά εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Φίλης υπερηφανεύεται επειδή με την έναρξη της σχολικής περιόδου τα βιβλία ΄΄ύστερα από 30 χρόνια βρίσκονται στα σχολεία και θα δοθούν με την πρώτη ημέρα στο σχολείο΄΄ όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Φίλης. Για να δούμε, όμως, είναι αλήθεια αυτό; 
Βιβλία των κατευθύνσεων έχουν δοθεί κ. Φίλη στην Β και Γ΄ Λυκείου;
Απαντούμε εμείς, κ. Φίλη: Όχι δεν δώσατε τα βιβλία αυτά, που είναι και τα σπουδαιότερα για τις τάξεις αυτές!!!    Γιατί; Και γιατί λέτε ψέματα;
Δυστυχώς αυτά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση βρίσκουν συμμάχους ακόμη και μέσα στους κόλπους των εκπαιδευτικών που παλαιότερα αγωνίστηκαν για πολλά και διάφορα μεταξύ των οποίων και η αύξηση δαπανών για την παιδεία ενώ σήμερα υπερασπίζονται ακριβώς το αντίθετο!!! Δέχονται σήμερα μαθηματικοί στην μέση εκπαίδευση να διδάσκουν την φυσική και ό,τι άλλο έχει ανάγκη το σχολείο ή ο της πληροφορικής να κλέβει ώρες διδασκαλίας από τους μαθηματικούς και να καυχιέται ότι μπορεί να διδάξει τα μαθηματικά αρκεί να μην αυξηθούν οι δαπάνες με την πρόσληψη καθηγητών!!!! 
Δυστυχώς έτσι γίνεται στην δύστυχη αυτή χώρα. 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΕΦ: Η αγωνία των Φυσικών συνεχίζεται!

Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θεωρούμε χρέος μας ως προς τους συναδέλφους αναπληρωτές Φυσικούς, μετά τις τόσες υποσχέσεις για έγκαιρες τοποθετήσεις αναπληρωτών που έμειναν στα λόγια, με μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να πραγματοποιείται, να τοποθετηθούμε για τα εξής:
  • Με λύπη διαπιστώνουμε ότι στο σημερινό σχολείο δεν είναι «πρώτα ο μαθητής» αλλά τελευταίοι και ο μαθητής και ο εκπαιδευτικός. Το μόνο που παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα είναι μία πολιτική περικοπών που οδηγεί σε αλλαγές κάθε φύσης (ωραρίου, ύλης, δομών) χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, με μόνη σκοπιμότητα την τεχνητή μείωση των αναγκών σε προσωπικό.
  • Σε ότι αφορά στον κλάδο μας, ζητούμε άμεση αποκατάσταση της άδικης και άνισης κατανομής των θέσεων αναπληρωτών μεταξύ των ειδικοτήτων του κλάδου ΠΕ04. Δεν γίνεται σε μία ειδικότητα να τοποθετείται το 12,6% και στην αμέσως επόμενη μόλις το 2%!
    • Θεωρούμε επιβεβλημένη την αναβάθμιση της επιστήμης της Φυσικής ως διδακτικού αντικειμένου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να παρέχονται όλες οι απαραίτητες γνώσεις για την σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των αυριανών πολιτών και για την ουσιαστική θεμελίωση των γνώσεων των μελλοντικών φοιτητών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η Φυσική διδάσκεται από Φυσικούς!
    • Πρωτίστως παιδαγωγικό είναι το όφελος που προκύπτει από την αξιοποίηση των έως σήμερα υπηρετούντων αναπληρωτών, με τόσα χρόνια διδακτικής εμπειρίας σε όλα τα αντικείμενα του κλάδου. Είναι αδιανόητο να προσπερνώνται συνάδελφοι Φυσικοί με περισσότερα από 80 μόρια και να τοποθετούνται από την πρώτη φάση αναπληρωτές άλλης ειδικότητας, με λιγότερα από 20 μόρια!
    Ποιος μπορεί να απαντήσει στους εκατοντάδες συναδέλφους γιατί άλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε κι εκείνοι δεν ήταν στο σχολείο τους, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο; Και αφού οι μόνιμοι διορισμοί δεν ήρθαν, το ελάχιστο που μπορεί να αποκαταστήσει την αδικία και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις είναι να προσληφθούν όλοι οι αναπληρωτές οι οποίοι έως τώρα εργάζονταν.
    Οι συνάδελφοι αναπληρωτές είναι άνθρωποι με ψυχή και όχι αριθμοί! Το υπουργείο πρέπει πια να σταματήσει να παίζει με τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους…
    Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

OI ΦΕΤΙΝΕΣ (ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ) ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Είναι γνωστό ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο έχουν παγώσει από το 2007. Έτσι έγινε και στην εκπαίδευση αν και οι ανάγκες, όπως και σε κάθε τομέα του δημοσίου κυρίως στην εκπαίδευση και την υγεία, είναι κάθε χρόνο χαρακτηριστικά έντονες.
Τις ανάγκες αυτές η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλύπτουν με τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών όλων των ειδικοτήτων.
Ο αριθμός των δασκάλων και καθηγητών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο κυμαίνονται  από 18000 έως και 24000 για όλη της Ελλάδα.
Έτσι σχηματίστηκε μια απέραντη λίστα αναμονής πρόσληψης όλων των ειδικοτήτων καθηγητών και δασκάλων.

Το σχολικό έτος 2015-16 προσλήφθηκαν 23000 εκπαιδευτικοί σε όλη την χώρα και καταγράφηκαν, παρ΄όλα αυτά, σημαντικά κενά. Σε όλη την διαδικασία να σημειωθεί ότι τεράστιες είναι οι ανάγκες και στην ειδική αγωγή, η οποία τώρα αναπτύσεται για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών με ειδικά προβλήματα άρα ακόμη μεγαλύτερες οι ανάγκες.

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου το υπουργείο προχώρησε στις προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών από την λίστα αναμονής, η οποία μάλιστα από φέτος ανατέθηκε ο χειρισμός της στο ΑΣΕΠ ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομιμότητα των προσλήψεων αυτών.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο αριθμός των προσληφθέντων με ειδικότητες Φιλολόγων, Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών ανήλθε στους 740 για όλη την χώρα.
Ειδκότερα για την αναπλήρωση των θέσεων στις φυσικές επιστήμες οι προσλήψεις ανέρχονται σε 265 με την εξής σύνθεση:
Φυσικοί  65
Χημικοί  46
Βιολόγοι 142
Φυσιογνώστες 12

Το ερώτημα που προκύπτει είναι οι ανάγκες της τρέχουσας σχολικής περιόδου καλύφθηκαν; Κι αν ναι πως είναι δυνατόν να έχουν καλυφθεί οι ανάγκες όταν οι προσλήψεις της προηγούμενης χρονιάς ανήλθαν σε 3500; Μήπως η πολιτική του υπουργείου προσαρμόστηκε στα μνημονιακά δεδομένα, δηλαδή περιόρισε τον αριθμό των προσλήψεων αναθέτοντας το έργο των καθηγητών ειδικότητας σε άλλους και μάλιστα έτσι ώστε να φανεί και να δειχθεί στην κοινωνία μια ΄΄ωραία΄΄ εικόνα ότι όλα κινήθηκαν ΄΄άριστα΄΄, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθές;

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Σχετικά με την ενοποίηση του κλάδου ΠΕ04. Απάντηση στο σύλλογο Αναπληρωτών Βιολόγων

Μελέτησα με προσοχή το κείμενο των συναδέλφων Βιολόγων για την ενοποίηση του κλάδου ΠΕ04. Αυτό που με λύπη μου διαπίστωσα είναι ότι έχουν παρερμηνευθεί μερικά πράγματα.
Όταν κάποιοι συνάδελφοι έγραψαν ότι το μάθημα της Βιολογίας είναι εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, εννοούσαν ότι η ύλη και ο τρόπος που διδάσκεται είναι τέτοιος. Θα ήθελα να μου απαντήσουν οι συνάδελφοι Βιολόγοι αν συμφωνούν με την ύλη της Βιολογίας και το αναλυτικό πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και θα ήθελα παρακαλώ ειδικό σχολιασμό για το μάθημα της Α΄ Λυκείου. Εγώ σαν Φυσικός θεωρώ ότι όλα τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί και κατά παράδοξο τρόπο μισηθεί από την πλειοψηφία των μαθητών. Θα περίμενε κάποιος απλοποιώντας την ύλη των μαθημάτων και χρησιμοποιώντας εποπτικά μέσα να γίνουν πιο ελκυστικά στα παιδιά.
Όσον αφορά για την κριτική στους συναδέλφους που διδάσκουν Β΄ ανάθεση Βιολογία, θα έλεγα να την αφήσουν στους ειδικούς και προϊσταμένους του κλάδου. Αν αρχίσει ο καθένας από εμάς να αξιολογεί τους συναδέλφους του, τότε τα χειρότερα έπονται. Στην προκειμένη περίπτωση καλό θα ήταν με το φιλότιμο που έχει ο καθένας από εμάς να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και να βοηθά και να συμβουλεύει τους συναδέλφους του.
Οι Πανεπιστημιακές σχολές των θετικών επιστημών έχουν ετερογενή προγράμματα σπουδών είναι αλήθεια. Επίσης αλήθεια είναι όλοι εμείς που είμαστε απόφοιτοι αυτών των σχολών δεν είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά που ακολουθούν όταν κληθούμε να διδάξουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό όμως είναι θέμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και του υπουργείου παιδείας.
Τα προγράμματα σπουδών είναι ετερογενή διότι οι φυσικές επιστήμες πλέον έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που θα ήταν αδύνατον κάποιος να σπουδάσει όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί, σε βάθος, και να ειδικευτεί. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών φυσικών επιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου είναι το μοναδικό παράδειγμα στη Χώρα μας που προσφέρει μια γενική και όχι σε βάθος γνώση των φυσικών επιστημών στους σπουδαστές του. Τέτοιοι απόφοιτοι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων αναγκών στην εκπαίδευση.
Επίσης θα ήθελα να μου απαντήσουν οι συνάδελφοι Βιολόγοι, τι θα έλεγαν σε περίπτωση που ο κλάδος παραμείνει όπως είναι και οι ώρες στο αναλυτικό πρόγραμμα για το μάθημα της Βιολογίας μειωθούν. Αν θυμηθούμε πως ξεκίνησαν οι θετικές επιστήμες και με ποιο τρόπο εξελίχθηκαν θα αποφασίσουμε σε ποια μαθήματα θα πρέπει να δίνουμε βαρύτητα. Τα Μαθηματικά και η Φυσική είναι οι κολώνες των θετικών επιστημών και δεν χρειάζεται να το αναλύσω διότι απευθύνομαι σε συναδέλφους που καταλαβαίνουν. Είναι άραγε τυχαίο ότι οι περισσότερες σχολές του πανεπιστημίου καθώς επίσης και οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές ως βασικά μαθήματα του πρώτου έτους έχουν τα Μαθηματικά και τη Φυσική; Είναι απαραίτητες τόσες ώρες Βιολογίας στα σχολεία όταν η πλειονότητα των μαθητών που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα τη χρειαστούν σχεδόν καθόλου;
Νομίζω ότι οι συνάδελφοι υποστηρίζουν τη μη ενοποίηση του κλάδου κοιτώντας μόνο το τωρινό αναλυτικό πρόγραμμα και όχι το συμφέρον των παιδιών.
Όταν μιλάμε για εργασιακά συμφέροντα καλύτερα να προσέχουμε τι λέμε. Εγώ προτείνω να πολεμήσουμε το διαίρει και βασίλευε του υπουργείου και να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στις Φυσικές Επιστήμες οφείλουμε τόσα, ας τους φερθούμε ανάλογα και εμείς και η ηγεσία του υπουργείου.
Βασίλειος Σάββας
Φυσικός
Αντιπρόεδρος Π.Ε.Α.Δ.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΄΄ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ΄΄
Ιδού πως μαίνεται ο ΄΄πόλεμος΄΄ μεταξύ των επιστημονικών συλλόγων της χώρας εξ αιτίας της πολιτικής του κ. Φίλη. Όταν η πολιτική αντικαθιστά την ανάγκη της συμμετοχής της επιστήμης στην διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του σχολείου όταν ο άσχετος με τα της εκαπίδευσης και της επιστήμης πολιτικός κρατά τις εξελίξεις στα χέρια του ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι το σχολείο ως τώρα δεν ήταν δημοκρατικό αλλά από εδώ και ύστερα περνάμε στην δημοκρατία όταν το γεγονός ότι τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη των μαθημάτων αποτελεί τεράστιο επίτευγμα τότε όλα είναι αναμενόμενα!!!!

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι προσλήψεις των αναπληρωτών ΔΕ

Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ) ως θεσμικός εκπρόσωπος όλων των ειδικοτήτων της β/θμιας εκπ/σης, επιθυμεί σήμερα, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με τη ροή των προσλήψεων αναπληρωτών σε ό,τι αφορά τη β/θμια εκπ/ση. Μετά την α’ φάση που ανακοινώθηκε στις 7/9/2016, διαπιστώθηκε πως η πολλάκις την τελευταία περίοδο επαναληφθείσα εξαγγελία για μια μεγάλη α’ φάση που θα κάλυπτε δυνητικά το 80% των λειτουργικών κενών, αποδείχθηκε πολύ μικρότερη του αναμενομένου. Οι 740 αναπληρωτές ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 που προσλήφθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν την κάλυψη που εξαγγέλθηκε.
Αντίθετα, ο τρόπος που φαίνεται να αντιμετωπίζονται τα κενά στη β/θμια εκπ/ση, αποτελεί μια επιπλέον επιβεβαίωση ότι όσον αφορά τη γενική εκπαίδευση, η μεθόδευση -μέσω και των αμφιβόλου επιστημονικής και παιδαγωγικής εγκυρότητας αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα- προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη καταρχάς στις προαναφερθείσες ειδικότητες, περιορίζοντας έτσι τεχνητά τις ανάγκες.
Η β/θμια γενική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται σαν ο «φτωχός συγγενής» της α/θμιας εκπ/σης, αλλά γενικότερα αντιμετωπίζεται με τρόπο διακριτικό. Η εξαγγελία του Υπουργείου ότι «για πρώτη φορά φέτος μέσω του ΑΣΕΠ, προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής κατά προτεραιότητα έναντι των αναπληρωτών της Γενικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»,δεν τηρήθηκε για τις πρώτες προσλήψεις στη β/θμια εκπ/ση!
Από τις πρόσφατες «μεταρρυθμίσεις» (μείωση φιλολογικών ωρών, κατάργηση εργαστηριακών ωρών για τους ΠΕ04 κ.ο.κ.), πολλοί συνάδελφοί μας που στήριξαν για πολλά χρόνια τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, βλέπουν το ενδεχόμενο να εργαστούν έστω και ως αναπληρωτές, να περιορίζεται δραστικά, με ό,τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο προσωπικού και οικογενειακού προγραμματισμού.
Ως Π.Ε.Α.Δ., θεωρούμε πως η ιδιότυπη εργασιακή «ομηρία» των συναδέλφων που χρόνια τώρααναπληρώνουν τους εαυτούς τους, δεν αποτελεί «συντεχνιακό» ζήτημα.
Αποτελεί πρωτίστως ζήτημα που αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες της β/θμιας εκπ/σης, γιατί το να προσαρμόζονται οι μαθησιακές και παιδαγωγικές τους ανάγκες στην δημοσιονομική πολιτική, όταν μάλιστα αυτή υπακούει σε «εργαλειοθήκες» που υπαγορεύουν τα Μνημόνια, δεν θεμελιώνει αίσθημα προάσπισης ενός τόσο ευαίσθητου και σπουδαίου δημόσιου αγαθού όπως αυτό της εκπαίδευσης. Η εγκύκλιος για τη διαβόητη γ’ ανάθεση πρεσβεύει μια αντίληψη «σκούπας» που επιδιώκει αποκλειστικά και μόνο με «μπακαλίστικη» λογική να διαχειριστεί το υφιστάμενο προσωπικό, παραβιάζοντας βασικές αρχές παιδαγωγικών, επιστημονικών και μαθησιακών αναγκών.
Η περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας β/θμιας εκπ/σης που στα έξι χρόνια των Μνημονίων έχει ενσκήψει, μόνο αισιοδοξία δεν προοιωνίζεται.
Η Π.Ε.Α.Δ. ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών του και στην επόμενη β’ φάση προσλήψεων να καλύψει χωρίς τεχνητές περικοπές τα λειτουργικά κενά σε όλες τις ειδικότητες.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Διαμάντης Θεόδωρος

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεωργιάδου Αικατερίνη

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (Δεν μας εξέπληξε το περιεχόμενο)

Εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους σας, μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή χρονιά!
Από μεριάς μας έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή αυτή η χρονιά. Τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη έχουν ανανεωθεί, τα βιβλία σάς περιμένουν από το καλοκαίρι και τα έξοδα των σχολικών επιτροπών έχουν ήδη καλυφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, φέτος δεν λείπουν  από τα σχολεία εκπαιδευτικοί, χάρη αφενός σε ένα επιτυχή σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, ώστε, να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ταχύτατα και άρα έγκαιρα, αφετέρου χάρη στη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών που εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια.
Για το 2017-8 προετοιμάζονται νέες μεταρρυθμίσεις με την πίστη ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει το εφαλτήριο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όραμά μας ένα σχολείο όπου θα πνέει άνεμος δημοκρατίας και δημιουργίας και που θα τονώνει την πρωτοβουλία και το μεράκι των εκπαιδευτικών, ένα σχολείο που δε θα είναι εξεταστικό κέντρο, δε θα υπηρετεί τον άκρατο ανταγωνισμό αλλά θα είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, συμμετοχής και συνεργασίας, ένα σχολείο που θα οικοδομεί στέρεη και βαθιά γνώση, εξάπτοντας την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών και καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη.

Σχόλιο του ΄΄ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ΄΄
Δεν πέσαμε έξω στην εκτίμηση που κάναμε για το μήνυμα του Υπουργού παιδείας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μόλις πριν λίγα λεπτά αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η δήλωση του κ. Φίλη με την έναρξη της σχολικής περιόδου.
Παρατηρήσαμε το εξής εντυπωσιακό:  Το στοιχείο στο οποίο εντοπίζει την μεγάλη μεταρρύθμιση το υπουργείο είναι η προσπάθεια ΄΄με όραμα για ένα σχολείο όπυ θα πνέει άνεμος δημοκρατίας  και δημιουργίας....΄΄,
Καλά κ. Υπουργέ πριν δεν είχαμε δημοκρατία στα σχολεία; Κι αν δεν είχαμε τι καθεστώς υπήρχε; 
Σχετικά με το μεράκι των εκπαιδευτικών θα δούμε που θα συμμετέχουν για να ξετυλιχυεί αυτό το μεράκι.....

Για την ενοποίηση των Φυσικών Επιστημών, του κλάδου ΠΕ04

Με προβληματισμό διαβάσαμε το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία σχετικά με την ενοποίηση των ειδικοτήτων καθηγητών. Αν και στο πόρισμα δε δίνονται λεπτομέρειες, θα αναφερθούμε στην πιθανότητα ενοποίησης του κλάδου των Φυσικών Επιστημών ΠΕ04 στο Γυμνάσιο. Επικεντρωνόμαστε σε 4 ζητήματα που μας οδηγούν να έχουμε αρνητική στάση, προς το παρόν, απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη:
Τα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών των ειδικοτήτων ΠΕ04, είναι σε μεγάλο βαθμό ετερογενή. Στον πίνακα 1 που ακολουθεί, φαίνεται το άθροισμα (σε πιστωτικές μονάδες) των υποχρεωτικών μαθημάτων των άλλων αντικειμένων που διδάσκονται σε κάθε τμήμα. (πατήστε στην εικόνα για να την δείτε καθαρά)



Είναι προφανές ότι οι απόφοιτοι της πολυπληθέστερης ειδικότητας δεν έχουν κανένα υποχρεωτικό μάθημα Βιολογίας στο πρόγραμμα σπουδών τους. Γι΄αυτό και δεν ήταν έκπληξη για μας όταν επιστημονικές Ενώσεις άλλων ειδικοτήτων χαρακτήρισαν το μάθημα της Βιολογίας εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, διότι προφανώς εγκυκλοπαιδική είναι η επαφή τους με το αντικείμενο, και δυστυχώς και η διδασκαλία του από τους ίδιους.
Είναι επίσης κατανοητό ότι η Βιολογία δεν είναι μόνο “το Κύτταρο”  και στο σχολείο υπάρχει η απαίτηση να διδαχτούν θέματα τα οποία οι άλλοι απόφοιτοι των τμημάτων Φυσικών Επιστημών δεν έχουν διδαχθεί. Με παρόμοιο συλλογισμό, η Φυσική δεν είναι μόνο “Δυναμική” ούτε η Χημεία είναι μόνο “Οργανική”, ούτε η Γεωλογία είναι μόνο “Γεωγραφία”. Δεν είναι επιστημονικά σωστό και ειναι παιδαγωγικά ανεύθυνο να υποβιβάζονται οι υπόλοιπες επιστήμες για να εξυπηρετηθούν εργασιακά συμφέροντα.  Στην δεδομένη στιγμή οι ΠΕ04 δεν έχουν τα εφόδια να διδάξουν ισότιμα τα άλλα αντικείμενα. Σύμφωνα με τον πίνακα 1 σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η Β ανάθεση που υπάρχει τώρα είναι υπερβολική, έως χαριστική.
  1.  Το παράδειγμα του εξωτερικού.
Οι Φυσικές Επιστήμες δεν είναι ενοποιημένες στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αρκετών χωρών. Θα παρουσιάσουμε στοιχεία σε αργότερη δημοσίευσή μας για τα ωρολόγια προγράμματα Φυσικών Επιστημών σε περισσοτέρες από 130 χώρες, όπου φαίνεται οτι η Βιολογία ειδικά στην κατώτερη Δευτεροβάθμια διδάσκεται σε χρόνο περισσότερο από όσο στη Ελλάδα. Υπάρχουν όντως χώρες όπως η Αγγλία και οι πρώην αποικίες της, ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορεα και προσφάτως η Κίνα, που έχουν το μάθημα “Science” μόνο στις αντίστοιχες χαμηλές τάξεις του Γυμνασίου, ενώ στις αντίστοιχες Λυκειακές τάξεις κάθε αντικείμενο έχει τα δικά του ξεχωριστά μαθήματα. Ακόμα και το μάθημα Science του Γυμνασίου, όπου υπάρχει, κυριαρχείται από Βιολογικά θέματα (με εξαίρεση την Νότια Κορέα όπου επικρατούν θέματα Φυσικής, αλλά υπάρχει το ξεχωριστό μάθημα Υγεία, όπως και σε άλλες χώρες που διδάσκεται κυρίως από Βιολόγους). Σε όλες αυτές τις χώρες όμως υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό πτυχίο Φυσικών Επιστημών και οι καθηγητές έχουν και μεταπτυχιακά πάνω στην διδακτική των υπολοίπων Φυσικών Επιστημών. Στην Ελλάδα, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν υπάρχει εκτεταμένη διασύνδεση σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Επιπλέον σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Γαλλία η Ισπανία και οι πρώην αποικίες τους, και στις υπόλοιπες λατινικές χώρες, η ομαδοποίηση των αντικειμένων μόνο στις αντίστοιχες γυμνασιακές τάξεις είναι ένα μάθημα Φυσικοχημείας, και ένα μάθημα Βιολογίας-Περιβάλλοντος (που περιλαμβάνει την Γεωλογία), με ίση κατανομή ανάμεσα στα δύο ενιαία μαθήματα. Εννοείται ότι στο Λύκειο τα μαθήματα είναι χωριστά, και εννοείται ότι οι καθηγητές των Φυσικών Επιστημών έχουν τις απαιραίτητες αποδεδειγμένες σπουδές πάνω στα αντικείμενα που διδάσκουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται στο πρώτο πίνακα..
Η έκθεση της επιτροπής διαλόγου δεν παρουσιάζει κάποιο επιχείρημα υπέρ της ενοποίησης των ειδικοτήτων Φυσικών επιστημών. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει. Στον Πίνακα 2 φαίνεται το σύστημα που ακολουθεί κάθε χώρα του ΟΟΣΑ στην κατώτερη δευτεροβάθμια ( αντίστοιχο δικό μας γυμνάσιο). Αν θεωρήσουμε ότι η βαθμολογία του PISA στις Φυσικές Επιστήμες, αποτελεί ένα δείκτη της επιτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χώρας (που ούτε και αυτό αποδεικνύεται για να είμαστε ειλικρινείς), τότε είναι φανερό ότι το ενοποιημένο μάθημα δεν οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις. Ενιαίο μάθημα έχουν οι πρώτες χώρες, ενιαίο και οι τελευταίες. Άλλωστε οι επιδόσεις των χωρών αυτών είναι παρόμοιες και στα μαθηματικά και στα φιλολογικά γεγονός που οφείλεται σε κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και οργανωτικές παραμέτρους και όχι στο τρόπο που προσεγγίζουν κάθε ξεχωριστό μάθημα. Στην διεθνή επιστημονική κοινότητα πλέον δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών σε ένα μάθημα είναι πλεονεκτικότερη από την διαθεματική διδασκαλία τους, όμως σε ξεχωριστά μαθήματα. Ο πραγματικός λόγος της επιλογής της επιτροπής δεν είναι παιδαγωγικός, και θα τον αναλύσουμε παρακάτω.  

Τέλος, ως προς το παράδειγμα της Γερμανίας που έχει χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για την μείωση των ειδικοτήτων, η Βιολογία είναι ξεχωριστό μάθημα στο Γυμνάσιο και είναι ίση ή περισσότερη σε διδακτικές ώρες από την Φυσική ανάλογα με το κρατίδιο, δεν υπάρχει ενοποιημένη ειδικότητα Φυσικών Επιστημών, ενώ οι καθηγητές διδάσκουν τα μαθήματα που έχουν σπουδάσει. Υπήρχε και εκεί η συζήτηση να ενοποιηθούν οι Φυσικές επιστήμες κατά το αγγλικό πρότυπο, όμως αυτό δεν έγινε γιατί τα πτυχία είναι όπως και στην Ελλάδα και οι πτυχιούχοι ενός αντικειμένου δεν έχουν επαφή με όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα (εκτός και αν τα έχουν σπουδάσει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής εξειδίκευσης). Έτσι στην Γερμανία είναι πιο πιθανό, για παράδειγμα, ένας Φυσικός να διδάξει Μαθηματικά παρά Βιολογία.
  1. Τα Βιβλία.
Για να δημιουργηθούν ενοποιημένα μαθήματα πρέπει να υπάρχουν ανάλογα συγγράμματα που προσεγγίζουν διαθεματικά το μάθημα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αλλά και δεν είναι σοβαρό να περιμένει κανείς ότι θα γίνει μέσα σε λίγους μήνες. Εκτός κι αν είναι πάλι κάτι που γίνεται στο σκοτάδι. Αν γίνει μια ενοποίηση ειδικοτήτων προτού υπάρχει το μάθημα, ή αν υπάρξει μάθημα χωρίς να υπάρχουν κατάλληλα βιβλία, τότε είναι προφανές ότι η ενοποίηση δεν εξυπηρετεί το μάθημα, αλλά πηγάζει από μια άλλη βιαστική “ανάγκη”, την οποία γνωρίζουμε και καταγγέλλουμε παρακάτω.
     4. Τα πραγματικά κίνητρα μιας τέτοιας αλλαγής.
Ήδη φαίνεται ότι τα επιχείρηματα του παραδείγματος του εξωτερικού, αλλά και τα ακαδημαϊκά επιχειρήματα για ενοποίηση των Φυσικών Επιστημών είναι αστήρικτα. Επίσης δεν προκύπτει ούτε από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του διαλόγου, ούτε από το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Επιπλέον, δημόσια όλες οι ενώσεις καθηγητών ΠΕ04 ζητούσαν επιτακτικά, μέχρι και πρόσφατα, κάθε καθηγητής να διδάσκει αυτό που σπούδασε. Εκτός και αν υπάρχουν άλλες προτάσεις από άλλους φορείς που για κάποιο λόγο δεν ήταν δημόσιες γεγονός που εγείρει θέματα για το καθεστώς στο οποίο έγινε ο διάλογος. Εμείς πάντως καταθέσαμε τις προτάσεις μας δημόσια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Από την άλλη η διαθεματικότητα είναι ένα σοβαρό θέμα που και εμείς υποστηρίζουμε. Προβληματιζόμαστε όμως αν αυτή θα επέλθει από μια βιαστική ενοποίηση ετερογενών ειδικοτήτων, χωρίς πρώτα να υπάρχει το κατάλληλο ανώτερο γνωστικό και παιδαγωγικό υπόβαθρο. Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και το σχέδιο δεν υλοποιείται μέσα σε 1-2 χρόνια. Απαιτείται όμως πρώτα να φαίνεται ότι αυτή είναι και η σωστή κατεύθυνση. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Ποιά είναι τα επιστημονικά, παιδαγωγικά και πρακτικά κριτήρια που συνηγορούν στην πρόταση της ενοποίησης; Ποιός είναι ο ρόλος του ΙΕΠ αν δεν είναι να μελετήσει αυτό το θέμα; Δεν υπάρχει κάποια δημοσιευμένη έρευνα ή μελέτη πάνω σε αυτό. Αντιθέτως η πρόταση ενοποίησης προβάλλεται από ενώσεις καθηγητών σαν μια ειλημμένη απόφαση, εδώ και ένα χρόνο. Μάλιστα, επισήμως υπάρχει μια σιωπή γύρω από το θέμα, ενώ προκύπτει ότι στο παρασκήνιο το υποστηρίζουν και μάλλον το παρακινούν οι ίδιες συγκεκριμένες ενώσεις.
Εκτιμούμε λοιπόν ότι ο πραγματικός λόγος που προκύπτει θέμα ενοποίησης των Φυσικών Επιστημών, την δεδομένη στιγμή, στην εποχή της εξειδίκευσης και ενώ οι γονείς διαμαρτύρονται για τις Β΄ αναθέσεις, είναι η κάλυψη των κενών πρωτίστως της Βιολογίας και στη συνέχεια της Γεωλογίας-Γεωγραφίας από άλλες ειδικότητες. Είναι γνωστό πλέον με επίσημα έγγραφα του υπουργείου ότι τα οργανικά κενά Βιολογίας το 2015 ήταν 883 και τα οργανικά κενά Γεωλογίας-Γεωγραφίας 206. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, τα κενά Βιολογίας των πόλεων αποδίδονται σε άλλες ειδικότητες με μεταθέσεις και αποσπάσεις, ενώ ταυτόχρονα άλλα κενά των ειδικοτήτων αυτών, πιο απομακρυσμένα, μένουν ακάλυπτα. Η προτεινόμενη ενοποίηση δεν ευνοεί μόνο ορισμένους μονίμους που επιδιώκουν την τοποθέτησή τους σε θέσεις άλλων μαθημάτων, διότι αυτό έχουμε αποδείξει και ποσοτικοποιήσει ότι ήδη γίνεται (589 θέσεις Βιολογίας κατέχονται οργανικά και διδάσκονται από άλλες ειδικότητες). Οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να το επιβεβαιώσουν ρίχνοντας μια ματιά στο σχολείο τους. Υπάρχει και η προσδοκία ότι έτσι θα καλυφθούν και άλλες θέσεις Βιολογίας με προσλήψεις και ίσως κάποτε διορισμούς άλλων ειδικοτήτων σε αυτές ως θέσεις ενιαίου κλάδου ΠΕ04, έτσι ώστε να έχουμε διαιώνιση του φαινομένου σε 1677 γυμνάσια να υπάρχουν κάτω από 500 Βιολόγοι. Οι υπολοιποι 500 είναι στα 1060 ΓΕΛ. Στα λύκεια όμως δεν υπάρχει “προθυμία” για να καλυφθούν τα κενά Βιολογίας από άλλες ειδικότητες. Εκεί η επιτροπή δίνει δυό άλλες λύσεις. Πρώτα με απαγόρευση των μαθημάτων  σε κάτω από 20 μαθητές, και αν δεν πετύχει αυτό, διδασκαλία με  “τηλεκπαίδευση”, την οποία είχε αποπειραθεί να εφαρμόσει και η τότε ηγεσία του υπουργείου την τραγική από άποψης προσλήψεων αναπληρωτών χρονιά 2013-14! Ελπίζουμε να γίνεται κατανοητό, ότι τα κίνητρα της επιτροπής στις συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι να βελτιωθεί η προβληματική κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία, αλλά η με κάθε τρόπο εξοικονόμηση προσωπικού.
Αν αληθεύουν τα τελευταία, είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση των ειδικοτήτων ΠΕ04. Σε αυτή τη περίπτωση οι επιλογές του Υπουργείου θα είναι τουλάχιστον βιαστικές και όσοι τις στηρίζουν για προσωπικό και συντεχνιακό όφελος δε δρουν παιδαγωγικά υπεύθυνα. Ήδη η Β΄ ανάθεση Βιολογίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, δεν χρειάζονται και άλλα “ανοίγματα” των αναθέσεων.
Η εικόνα που διαμορφώνεται λοιπόν είναι ότι η άμεση ενοποίηση ειδικοτήτων καθηγητών, ανεξάρτητα από τις σπουδές τους, έχει σαν σκοπό την μείωση των κενών, ενώ ίσως υπάρχουν μερικοί μόνιμοι και αναπληρωτές που την στηρίζουν επειδή οι πρώτοι προσδοκούν την τοποθέτησή τους σε ευνοϊκά κενά άλλων μαθημάτων, και οι δεύτεροι ευελπιστούν ότι με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθούν κενά για τους ίδιους.
Αναρρωτιόμαστε πώς με αυτή την καθαρά λογιστική αντιμετώπιση της Παιδείας, θα γλυτώσει η ελληνική κοινωνία από παρεξηγήσεις όπως την “μόλυνση” του περιβάλλοντος και την “ρύπανση” του σώματος, την καταγωγή του ανθρώπου, τις ευγονικές ιδέες που έφτασαν από το ίντερνετ μέχρι την Βουλή, την έλλειψη οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, την άγνοια περί αειφορίας, την έλλειψη αυτογνωσίας και της σχέσης μας με τον υπόλοιπο κόσμο, το έλλειμμα κατανόησης και σεβασμού της ζωής, ανθρώπινης και μη, την έλλειψη σεβασμού σε ασθενείς, τις αρνητικές διακρίσεις εναντίον τους, την αδιαφορία στην πρόληψη, την απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Συμπερασματικά, την δεδομένη χρονική στιγμή, έχουμε έντονες διαφωνίες με την άρον άρον ενοποίηση των Φυσικών Επιστημών. Ελπίζουμε οι προβληματισμοί μας να αντιμετωπιστούν με ένα γόνιμο τρόπο. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διαθεματικότητα, την επαφή των μαθημάτων με τον πραγματικό κόσμο, την συνταγματική παροχή ίσων ευκαιριών στους μαθητές για μόρφωση και στους καθηγητές για εργασία.
Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΄΄ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ΄΄
Μάχες αναπτύσσονται μεταξύ των επιστημονικών ενώσεων και το υπουργείο ούτε που ακούει ούτε που ασχολείται. Τόσο........ σίγουρο είναι για την άποψή του για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει!!
Για την ΟΛΜΕ; Στον κόσμο της!!!
Πόσους καθηγητές αναπληρωτές προσέλαβε φέτος το υπουργείο; Μήπως από εκεί φαίνεται η ΄΄πονηρή΄΄ πολιτική του κ. Φίλη; Μήπως εκείνο που θα πουλήσει από αύριο ο κ. Φίλης στα μέσα ενημέρωσης με το άνοιγμα των σχολείων, είναι ότι  θα ανοίξουν χωρίς ΄΄κενά΄΄; Ναι αλλά πως κάλυψε φέτος τα κενά όταν σε σύγκριση με το πέρισυ είχε προσλάβει 22000 ειδικοτήτων στην βθμια και στην αβθμια;
Ας εξηγήσει ο κ. Φίλης πως έγινε φέτος και δεν προσέλαβε τόσους όσους προσέλαβε και πέρισυ; 

Κάνοντας οικονομία στην εκπαίδευση (αναδημοσίευση)

Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από φέτος στο Γυμνάσιο έχουν ως κύριο σκοπό την... οικονομία. Συγκεκριμένα μειώνεται το διδακτικό ωράριο κατά 3 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή κατά 8,5%. Τόσοι είναι και οι αναπληρωτές που δεν θα χρειαστεί να προσλάβει φέτος το Υπουργείο Παιδείας κάνοντας οικονομία, αφού λεφτά δεν υπάρχουν. Δηλαδή ενώ στα Γυμνάσια εργάζονταν 31.768 καθηγητές πλήρους ωραρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΛ.ΣΤΑΤ., φέτος θα χρειαστούν 2.700 λιγότεροι (το 8,5%), λόγω της μείωσης του ωραρίου διδασκαλίας. Με αντίστοιχη εξοικονόμηση από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, με την καθιέρωση του προαιρετικού ολοήμερου νηπιαγωγείου, προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους μαθητές και τους γονείς τους.
Στις 25 έως 30 εβδομάδες ετήσιας διδασκαλίας στα γυμνάσια χάνονται 75 έως 90 διδακτικές ώρες. Αυτές θα αναπληρωθούν με την επέκταση του χρόνου διδασκαλίας κατά 2,5 έως 3 εβδομάδες, μέχρι τις 31 Μαΐου. Θυσιάζονται οι γραπτές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα του Ιουνίου για να επιτευχθεί ο στόχος.
Η αλήθεια είναι ότι οι γραπτές εξετάσεις του Ιουνίου διεξάγονταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Για δύο εβδομάδες (όσο διαρκούσαν οι πανελλήνιες εξετάσεις του λυκείου)οι μαθητές εξετάζονταν μόνο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, γιατί οι καθηγητές τους επιτηρούσαν στις πανελλήνιες, που διεξάγονται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Δύο εβδομάδες χάνονταν με μοναδικό αποτέλεσμα την εξέταση 4 μαθημάτων! Τώρα αυτός ο χρόνος θα γίνει διδακτικός χρόνος και πολύ σωστά. Ελπίζω να έχουν σκεφτεί στο Υπουργείο ποιοι θα επιτηρήσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις ή αν θα διεξαχθούν και αυτές τον Ιούνιο.
Δεν έχει κανένα νόημα να εξετάζονται οι μαθητές σε όλα τα μαθήματα, αλλά μένει να δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσει η διδασκαλία για τα μαθήματα που δεν θα εξετάζονται τον Ιούνιο. Η αλήθεια είναι ότι οι εξετάσεις του Ιουνίου λειτουργούσαν ως... φόβητρο για τους μαθητές (από τότε που ήμουν και εγώ μαθητής θυμάμαι) και έτσι διάβαζαν λίγο με το φόβο μη μείνουν, λίγο με την επιθυμία να έχουν αξιοπρεπή παρουσία στις εξετάσεις και καλό τελικό βαθμό, έκαναν μια επανάληψη στην ύλη της χρονιάς. Χωρίς τον μπαμπούλα των εξετάσεων θα διαβάζουν στο πρώτο τετράμηνο και μετά άντε να τους ξεκολλήσεις από το facebook.
Ένα άλλο θέμα που πιθανόν δημιουργηθεί είναι για όσους μαθητές θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τις ανθρωπιστικές σπουδές, την πρώην θεωρητική κατεύθυνση. Αυτοί οι μαθητές είναι πιθανό να μη δώσουν τη βαρύτητα που απαιτείται στα Αρχαία Ελληνικά, που δεν αποτελούν εξεταζόμενο μάθημα τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα όταν θα θελήσουν να διαβάσουν να μη μπορούν, μη διαθέτοντας την κατάλληλη υποδομή. Ανεξάρτητα από την άποψη του καθένα για τη διδασκαλία των Αρχαίων στο Γυμνάσιο, από τη στιγμή που εξετάζονται και οι γνώσεις του γυμνασίου είναι προαπαιτούμενες για το λύκειο πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν όλοι οι μαθητές τις προαπαιτούμενες γνώσεις με την είσοδό τους στο γυμνάσιο. Θα μου πείτε ότι τώρα που εξετάζονται και τα Αρχαία και τα Μαθηματικά στο γυμνάσιο, η κατάσταση στο λύκειο είναι καλή; Όχι βέβαια, απλά φοβάμαι μήπως χειροτερεύσει, γιατί η αλήθεια είναι ότι όσο πιο χαλαροί είναι οι μαθητές, τόσο πέφτει το επίπεδο των γνώσεών τους και έχει πέσει δραματικά από το 2000 και μετά το επίπεδο των αποφοίτων λυκείου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο.
   
 Πηγή: Στράτος Στρατηγάκης - Ναυτεμπορική  
    

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΛΜΕ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΙΛΗ, Η ΟΛΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε.Μ.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας συνεδρίασε την Δευτέρα 5/9/2016 με αφορμή τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της 25/8/2016 σύμφωνα με την οποία γίνεται ανάθεση της διδασκαλίας του μαθήματος των Μαθηματικών στα Γυμνάσια σε καθηγητές άλλων ειδικοτήτων (ΠΕ4 – ΠΕ12 – ΠΕ19-ΠΕ20).
               Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, (αφού με την ίδια λογική π.χ. γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας θα μπορούσε να χειρουργεί σε νοσοκομείο οποιοδήποτε περιστατικό με το σκεπτικό ότι κάποτε διδάχτηκε το μάθημα της χειρουργικής), με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών της ειδικότητας των Μαθηματικών και γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων .
 Συγκεκριμένα:
  1. Θα υποβαθμιστεί το μάθημα των Μαθηματικών σε διδακτικό επίπεδο, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία της ύλης του Λυκείου και στη διαδικασία επιλογής των μαθητών σε Α.Ε.Ι. - Α.Τ.Ε.Ι.
  2. Θα αυξηθεί το, ήδη μεγάλο, ποσοστό ανεργίας των καθηγητών της συγκεκριμένης ειδικότητας σε συνδυασμό και με τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων, με βάση την εγκύκλιο δημιουργίας τμημάτων προσανατολισμού.
  3. Θα δημιουργήσει ανασφάλεια και σύγχυση αφού η διδασκαλία των Μαθηματικών αντιμετωπίζεται με πρόχειρες και ευκαιριακές αλλαγές, τη στιγμή που ο κλάδος μένει χωρίς επιμόρφωση που είναι απαραίτητη παιδαγωγική αρχή και πάγιο αίτημά του.
Για τους λόγους αυτούς το τοπικό παράρτημα Ε.Μ.Ε. Λακωνίας αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
  1. Καλεί το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως : παραστάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, συντονισμό δράσης των Διοικήσεων των Μαθηματικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, κ.λ.π. , με στόχο την ανατροπή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης .
  2. Επειδή οι αρνητικές συνέπειες  λανθασμένων αποφάσεων στην παιδεία είναι μακροπρόθεσμες (υποβάθμιση της διδασκαλίας των μαθημάτων θετικών επιστημών γενικότερα), προσκαλεί όλους τους αρμόδιους φορείς (Ο.Λ.Μ.Ε. – Συλλόγους φοιτητών Μαθηματικών Τμημάτων, - Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων – Συμβούλια μαθητών κ.λ.π.) να πάρουν άμεσα θέση επί του θέματος και να αναλάβουν δράση για την αναίρεση όλων των αποφάσεων που υποβαθμίζουν το μάθημα των Μαθηματικών στα σχολεία και γενικότερα τη Μαθηματική παιδεία στη χώρα .
Το Δ.Σ. του παραρτήματος Ε.Μ.Ε. Λακωνίας


ΣΗΜΕΊΩΣΗ ΑΠΟ ΄΄ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ΄΄
Δεν μας εξέπληξε η ΟΛΜΕ, παιδάκι του ΣΥΡΙΖΑ με την αδράνειά της. Ξέρουμε την σύνθεσή της, ξέρουμε το παρελθόν της και ξέρουμε πως αντιλαμβάνεται την πρόοδο στα σχολεία. Η ιστορία της είναι καταγεγραμμένη και έντονα προβληματίζει πολλά χρόνια τώρα τους εκπαιδευτικούς. Όμως τα ΄΄θεμέλεια΄΄ της εγκατάστασής της στα γραφεία των συνδικαλιστών είναι πολύ γερά. ¨εχουν πακτώσει τις καρέκλες και μάλιστα δίνουν και χαρακτήρα οικογενειακών κεκτημένων.
Την ΟΛΜΕ δεν την ενόχλησε το γεγονός ότι από πέρυσι λειτουργεί η α΄και β΄ανάθεση και από φέτος γ΄ανάθεση!!! Δεν την ενόχλησε η μείωση των ωρών της διδασκαλίας μαθημάτων που έχουν παγκόσμια αποδοχή στην ένταξή τους στα προγράμματα. Δεν την ενόχλησε αν ο μαθηματικός κάνει τα μαθηματικά ή την γεωγραφία ή την γεωλογία ή ο βιολόγος κάνει την φυσική από την Α΄Γυμνασίου μέχρι και την Β΄Λυκείου!!!!
Δεν επισκέφθηκε σχολεία όπου οι μαθητές καταγράφουν την δυσαρέσκειά τους για την υποβάθμιση του μαθήματος της φυσικής και την απαξίωση του. Ούτε παρακολούθησε τις ανακοινώσεις - διαμαρτυρίας από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Αυτό είναι ολοφάνερο και από την απουσία (επί της ουσίας) από τις διαδηλώσεις στην ΔΕΘ μόλις χθες. Κουτσουρεμένη η παρουσία της και με άσχετα αιτήματα!!! 
΄΄Άρες μάρες κουκουνάρες΄΄
Να συγκρίνετε (αν θέλετε) την δράση της Διδασκαλικής  Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών. Έντονη, ουσιαστική και δυναμική ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ που περνάει. Η ΟΛΜΕ στον δικό της ρυθμό, στην δική της τακτική της σκόπιμης αδράνειας.
Έχει θέση για τις προτάσεις μεταρρύθμισης του κ. Φίλη για την αλλαγή στην δομή του Γυμνασίου; Αν ναι ας ανακοινώσει κάτι τέλος πάντων!! Τι έχει να πει για τις αναθέσεις, για την μείωση των ωρών διδασκαλίας, την απαξίωση του μαθήματος της φυσικής από τον κ. Φίλη, την απαξίωση των μαθηματικών και των αρχαίων!!!
Αν έχει θέσεις να τις ανακοινώσει και να διεκδικήσει δυναμικά την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και να αποκατασταθεί το δίκιο. Να απαιτήσει να περιοριστούν οι αθρόες προσλήψεις βιολόγων στα σχολεία εις βάρος της φυσικής και της χημείας.
Κι αν επιθυμεί ας μας στείλει και σε μας τις θέσεις της να τις αναρτήσουμε εδώ. Θα χαρούμε ιδιαιτέρως!!
Για την αλήθεια των όσων γράφουμε μια μικρή έρευνα στα σχολεία της περιο\χής μας θα πείσουν. Ακούστε από τα παιδιά ποιος κάνει μάθημα, αν είναι της ειδικότητας ή όχι. Ρωτήστε αν είναι ευχαριστημένα ή όχι.  

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΑΕΝΑΗ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - τα μνημόνια καταστρέφουν τις αντοχές και ψυχικές δυνάμεις του Έθνους-

Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία  που έρχονται από διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι πάνω από 3.5 εκατομμύρια των Ελλήνων ευρίσκονται κάτω από τα όρια της πτώχειας, ότι η ανεργία είναι 25%, ενώ εις την πραγματικότητα υπερβαίνει το 30%. Ότι 1 από τους 3 Έλληνες απασχολούμενους είναι άνεργος, και πάνω από 1 εκατ. άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας, ενώ 1 από τους 3 Έλληνες είναι συνταξιούχος. Ενώ σε δυσθεώρητα ύψη έχει ανέλθει το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας. Παγκόσμια πρωτιά είναι η ανεργία των νέων έως 24 ετών που  υπερβαίνει  το 50%,  και η φυγή 1/2 εκατ. νέων εις το εξωτερικό, ενώ  επικίνδυνο είναι και το λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα που φορτώνεται ο Ελληνικός Λαός εξαιτίας των ολέθριων λαθών και της αβελτερίας των Οργάνων της Ε.Ε.!
Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις που κάνει ο κάθε Έλληνας για το μέλλον του, όταν βιώνει τις εφιαλτικές εικόνες εις το περιβάλλον του, τις χιλιάδες αυτοκτονίες, τους συνανθρώπους που ψάχνουν για τροφή εις τους κάδους και τις λαϊκές αγορές, τους χιλιάδες συμπατριώτες που σιτίζονται από τους Δήμους, την Εκκλησία και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, και τα παιδιά εις τα σχολεία με γάλα και φρούτα, τα οποία ούτε θέρμανση διαθέτουν. Ο καθείς από εμάς που προβληματίζεται να πληρώσει την ΔΕΗ, τα φάρμακα, τις ιατρικές εξετάσεις, λόγω της κατάρρευσης των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα αναρίθμητα χαράτσια, τους δυσβάστακτους ληστρικούς φόρους.
Αλλά η ερώτηση που τίθεται και πάλιν από όλους μας είναι: Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά, γιατί φθάσαμε εις την πτώχευση ενός ολόκληρου λαού, αλλά και εις την εθνική ταπείνωση της Πατρίδας μας; Βέβαια την απάντηση δεν θα τη πάρουμε ποτέ από τους ενδογενείς υπεύθυνους και μοιραίους για την εθνική καταστροφή, οι οποίοι με τα διαδοχικά θανατηφόρα «λυτρωτικά μνημόνια της φτωχοποίησης  και καταστροφής», μας σερβίρουν εδώ και 7 χρόνια φρούδες ελπίδες και αισιοδοξίες για έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Ενώ γνωρίζουν, όπως και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, ότι καμία ανάπτυξη και καμία έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται, με τέτοια επαχθή μέτρα λιτότητας και ληστρικής φορολογίας, με την διαρκή οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων, την δραστική μείωση των προνοιακών επιδομάτων, την συνεχή υπερφορολόγηση των ακινήτων, την εσωτερική υποτίμηση και τα πολλαπλά χαράτσια, και την κατάσχεση της περιουσίας των Ελλήνων. Θανατηφόρα μέτρα τα οποία επιδεινώνουν τη ύφεση,  την αύξηση της ανεργίας και αδήλωτης εργασίας, την περεταίρω φτωχοποίηση του Λαού μας, την αύξηση του εθνικού χρέους που οδηγεί εις  την αέναη αιχμαλωσία της Πατρίδας μας.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα, τα οποία γνωρίζουν και οι « ευφυείς» ευρωπαίοι Εταίροι μας. Αλλά και οι μοιραίοι εκπρόσωποι του Λαού μας, οι οποίοι επί δεκαετίες, λόγω κομματικού συμφέροντος και πολιτικού κόστους, απέφευγαν να διαπαιδαγωγήσουν τους Έλληνες, δηλαδή τους ψηφοφόρους των, σε θέματα κοινωνικής, οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Ξέρετε, η πολιτική είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, «ο άνθρωπος είναι ζώο πολιτικό». Που σημαίνει, η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών εις τα κοινά είναι προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό όμως επιτυγχάνεται δια της καλής και ειλικρινής πληροφόρησης και ενημέρωσης κάθε πολίτη. Όμως εις την Πατρίδα μας αυτή η ευθύνη μεταφέρθηκε εις τα κόμματα, τα οποία ως μοιραίοι παντογνώστες και υπεράνω όλων ενεργούν αυθαίρετα «εν ονόματι του απληροφόρητου και ανημέρωτου για τα κοινά πολίτη», ψηφοφόρου της επί δεκαετίες κενού περιεχομένου, αλλά πολυδιαφημιζόμενης  ευνομούμενης Δημοκρατίας μας!
Πολλά είναι τα εγκληματικά σφάλματα του πολιτικού συστήματος εξουσίας. Ένα από τα μεγαλύτερα ήταν η συνεχής απόκρυψη της ολέθριας πραγματικότητας, και η συστηματική πλύση εγκεφάλου. Ότι π.χ. το βιοτικό επίπεδο ενός λαού εξαρτάται από την παραγωγική εργασία και την ανταγωνιστικότητα. Από το παραγόμενο προϊόν της εργασίας κάθε πολίτη και από το αθροιζόμενο γενικό σύνολο όλων των πολιτών προκύπτει το ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ). Δυστυχώς όμως το πολιτικό σύστημα εξουσίας απέκρυπτε από τον Λαό μας την σημασία του πραγματικού ΑΕΠ, το οποίο μετά την Μεταπολίτευση νοθευόταν με υπέρογκους δανεισμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η διασπάθιση των κοινοτικών πόρων οι οποίοι δεν διοχετεύονταν για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.
Η πολυεπίπεδη δομική ανομία της Αρχής της Διακρίσεως των Εξουσιών, των βασικών Οργάνων του Κράτους, αυτό το νοσηρό συνονθύλευμα και υπόστρωμα της Ελληνικής Πολιτείας, που κατασπαράζει τα σωθικά του Έθνους, ευθύνεται όχι μόνον για την εγκληματική εξαπάτηση του Λαού, αλλά και για την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία της Πατρίδας μας.  
Μετά από 7 χρόνια, τα θανατηφόρα 3 Μνημόνια της φτωχοποίησης, οι οδυνηρές στερήσεις του Ελληνικού Λαού, η διαγραφή χρέους και το εγκληματικό PSI, το κούρεμα των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Ιδιωτών, δεν μείωσαν το εθνικό χρέος, ως ισχυρίζονται με εμμονή οι εγχώριοι εμπνευστές-υποστηρικτές της εγκληματικής και θανατηφόρας λιτότητας. Οι εκδικητές, οι δήμιοι και δυνάστες του ίδιου του Λαού τους, τα ανδρείκελα του Πολιτικού Συστήματος Εξουσίας τα οποία υπέκυψαν εις τις πιέσεις των Βρυξελλών και υπέγραψαν την εγκληματική Συμφωνία για την διάσωση των Ιδιωτικών Γερμανικών και Γαλλικών Τραπεζών, δηλαδή των Δανειστών, τις τεράστιες ζημίες των οποίων φόρτωσαν εις τις πλάτες των Ελλήνων ως «εθνικό χρέος της Ελλάδος»! Εις την Παγκόσμια Ιστορία μία πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια, η οποία συνειδητά πολλαπλασίασε το χρέος της χώρας μας, ώστε για εύλογους λόγους να μη μπορεί να αποπληρωθεί ούτε σε 400 χρόνια. Απόδειξη της καταδίκης ενός ολόκληρου Λαού, εξαιτίας των ολέθριων λαθών του Πολιτικού Συστήματος Εξουσίας και της διάσωσης αυτού, αλλά και της διαπραχθείσης προδοσίας εις βάρος του Έθνους.
Ο Λαός μας δεινοπαθεί εις την πτώχεια, την απελπισία, τις ψευδαισθήσεις, τα ψέματα και φρούδες ελπίδες του κλειστού πολιτικού συστήματος εξουσίας. Ότι δήθεν με το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και περιουσίας του Λαού μας, κάποιοι αόρατοι εξώτεροι θα φέρουν επενδύσεις και την σωτήρια ανάπτυξη. Όμως μέσα εις την απελπισία και την λιποθυμία αδυνατούμε να συνειδητοποιούμε την οδυνηρή πραγματικότητα. Ότι π.χ. μία συνεργασία με την Κίνα θα μετατρέψει την χώρα μας σε αποθήκη και διαμετακομιστικό κέντρο προώθησης των κινεζικών προϊόντων εις την Ευρώπη, με απειροελάχιστο όφελος για την Πατρίδα μας. Ουδείς όμως λόγος γίνεται για επενδύσεις εις την Πατρίδα μας, με την δημιουργία κινεζικών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο είναι ανέφικτο, λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας εις την Κίνα που είναι 5 ευρώ ημερησίως. Ενώ το μέσο όρο κόστους εργασίας εις την Ε.Ε. ανέρχεται  εις τα 50 ευρώ ημερησίως, από την οποία θα μπορούσε κανείς να ελπίζει την μεταφορά επιχειρήσεων εις την Ελλάδα, υπό μορφή επενδύσεων, λόγω της μεγάλης καθίζησης του εργατικού κόστους εις την χώρα μας. Δυστυχώς, ούτε αυτό είναι εφικτό, λόγω της τεράστιας  αδίστακτης γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, διαπλοκής, ατιμωρησίας, της πολυνομίας και υπερφορολόγησης και του τόσο αντιαναπτυξιακού  φορολογικού συστήματος, αλλά και της ολοσχερούς τώρα κατάρρευσης της Εθνικής Οικονομίας!

Η νέα γενεά γνωρίζει από τους γονείς και παππούδες την δύσκολη εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου, τις στερήσεις, αλλά και την αντοχή και την ψυχική δύναμη  του Λαού μας. Όμως η επιδρομή των Μνημονίων δεν δημιουργεί μόνον ανείπωτη πτώχεια και εθνική ταπείνωση, αλλά καταστρέφει και τις αντοχές και ψυχικές δυνάμεις ολόκληρου του Έθνους.
Ενώπιον του θανάσιμου αυτού κινδύνου οφείλουμε ενωμένοι τώρα να αντισταθούμε εναντίον όλων εκείνων που επιβουλεύονται την υπόσταση του Έθνους μας.
Έλληνες, ξυπνήστε! Μόνο η Ελλάς έχει την ιστορική ευθύνη απέναντι του εαυτού της, αλλά και για την επαναχάραξη της πορείας της ανθρωπότητας.
            Γεώργιος  Εμ. Δημητράκης
            
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού/ Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...