Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ανώφελες συνεδριάσεις για υπαρκτά προβλήματα.

(ΑΠΟ ΤΗ 'ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ'

Η ημερήσια διάταξη του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2009 ήταν συγκεκριμένη: «Ενημέρωση του Δ.Σ. για την εξάμηνη αναστολή των οικοδομικών αδειών στα Βριλήσσια», δεν επρόκειτο συνεπώς να ληφθούν αποφάσεις. Αν και το σοβαρό ζήτημα της αναστολής των οικοδομικών αδειών ουσιαστικά δεν συζητήθηκε, παραμένοντας τυπικά μια μονομερής απόφαση του δημάρχου, όπως αποδείχτηκε, η διοίκηση συγκάλεσε το συμβούλιο για να ενημερώσει τους γονείς για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ίδρυσης 3ου Λυκείου, ζήτημα που εκ των πραγμάτων σχετίζεται με την αναστολή των οικοδομικών αδειών και τη μελέτη του νέου Ρυμοτομικού Σχεδίου που εξελίσσεται. Επομένως, θα έπρεπε να είχε κάτι ενδιαφέρον να ανακοινώσει η διοίκηση στους γονείς και τους μαθητές που είχαν κατακλίσει την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου…

Υπενθυμίζουμε εδώ καταρχήν ενημερωτικά τα εξής: Η λειτουργία ενός νέου Λυκείου στα Βριλήσσια αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Βριλησσίων και πανθομολογούμενη αναγκαιότητα -έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στην εφημερίδα μας. Οι μαθητές των 6 δημοτικών σχολείων και των 3ων Γυμνασίων που λειτουργούν σήμερα στα Βριλήσσια, όταν φθάσει η στιγμή να φοιτήσουν στο Λύκειο, συμπιέζονται στο 1ο και 2ο Λύκειο, που είναι πλέον αδύνατον να τους απορροφήσουν. Έτσι, τα υπάρχοντα Λύκεια ασφυκτιούν, πρόβλημα που καμία διοίκηση δεν προνόησε να αντιμετωπίσει, παρά τις προσθήκες σε αίθουσες που κατά καιρούς έγιναν, με μετατροπή διαδρόμων, βιβλιοθηκών και προαύλιων χώρων σε προκάτ αίθουσες διδασκαλίας.

Με αυτό το ζήτημα του «3ου Λυκείου» σχετίζεται σήμερα και η αναστολή των οικοδομικών αδειών. Διότι η αναστολή είναι το αναγκαίο βήμα για να υποδειχτούν και να απαλλοτριωθούν από τον Δήμο τα απαραίτητα αδόμητα οικόπεδα που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες του Δήμου σε κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, επομένως και για σχολεία. Χωρίς αυτή τη διαδικασία αναστολής, οι οικοπεδούχοι-ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικής άδειας για τα οικόπεδά τους, καθιστώντας έτσι αδύνατη την απαλλοτρίωσή τους υπέρ του Δήμου.

Όλα αυτά βεβαίως ήταν σε γνώση της Ένωσης Γονέων Βριλησσίων, μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος φρόντισε να ενημερώσει τους γονείς λίγα 24ωρα πριν το "έκτακτο" δημοτικό συμβούλιο. Εκεί προφανώς, δηλώθηκε και πάλι η διαφορετική θέση της Ένωσης Γονέων περί της διαδικασίας κατασκευής του νέου Λυκείου: Ενώ η δημοτική αρχή εντάσσει την εύρεση χώρου για τα σχολεία στα πλαίσια της ρυμοτομικής μελέτης που εκπονείται για το σύνολο των αναγκαίων χώρων του Δήμου, οι γονείς αντίθετα, υποστηρίζουν ότι θα επισπευτεί η κατασκευή του 3ου Λυκείου αν η διοίκηση προχωρήσει άμεσα και ανεξάρτητα από τις γενικότερες εξελίξεις του Πολεοδομικού-Ρυμοτομικού Σχεδίου στην απαλλοτρίωση ενός οικοπέδου για σχολείο.

Έτσι κάπως φθάσαμε στο «έκτακτο» δημοτικό συμβούλιο, όπου υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συζητηθούν όλα αυτά, αλλά και να ανακοινωθούν οι τελικές προτάσεις της διοίκησης. Αντ’ αυτού, βρεθήκαμε όλοι θεατές μιας 4ωρης παράστασης διαξιφισμών που είχε σκηνοθετήσει η πλειοψηφία, διαγωνιζόμενη τάχα με την αξιωματική αντιπολίτευση για το ποιος αδράνησε περισσότερο στη δρομολόγηση του 3ου Λυκείου! Τίποτα νεώτερο δεν προστέθηκε! Και οι γονείς έμειναν άναυδοι! Προς τι λοιπόν τόση «φασαρία»;

Προφανώς, η ηγεσία του Δήμου ήθελε να εμφανίσει ως επιτυχία της το γεγονός ότι δρομολογήθηκαν στα πλαίσια της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού οι διαδικασίες κατασκευής του 3ου Λυκείου -κατασκευή που έτσι θα υπερβεί την πενταετία για να ολοκληρωθεί. Προκάλεσε λοιπόν ένα έκτακτο συμβούλιο-«ημερίδα», για να εμφανίσει κινητικότητα στο θέμα, υποθέτοντας ότι έτσι θα «κατευνάσει» οριστικά τις συνεχείς πιέσεις και κριτικές που δέχεται.
Τελικά, το νεώτερο που ανακοινώθηκε ήταν ότι ο Δήμος Βριλησσίων απέστειλε αίτημα προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για τη σύσταση «επιτροπής καταλληλότητας». (σημ. Οι επιτροπές καταλληλότητας του Ο.Σ.Κ. ελέγχουν την καταλληλότητα των οικοπέδων που τους προτείνουν οι Δήμοι για την κατασκευή σχολείων που θα χρηματοδοτηθούν). Και σ’ αυτό το σημείο πάντως η ¨Ένωση Γονέων είχε διαφορετική θέση: Θεώρησε ότι η επιτροπή του Ο.Σ.Κ. θα έπρεπε να ελέγξει άμεσα όλους τους υποψήφιους χώρους για κατασκευή σχολείου και όχι μόνον το χώρο που τελικά θα υποδείξει η μελετητική ομάδα του Ρυμοτομικού, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να αποφευχθεί η πιθανότητα ακαταλληλότητας.

Επιμένοντας τελικά η δημοτική πλειοψηφία στην τακτική των ειλημμένων αποφάσεων, για μια ακόμη φορά διαψεύστηκε και βρέθηκε εκτεθειμένη: Οι γονείς που προσήλθαν για να ακούσουν αποφάσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επανάληψη γνωστών «ενημερώσεων», ενώ το δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμη φορά υποβαθμίστηκε σε ακροατήριο ανούσιων αντιπαραθέσεων.

Η «Δράση» από την πλευρά της, πρότεινε στο Δ.Σ. τη σύσταση μιας ανοιχτής επιτροπής του Δήμου με συμμετοχή εκπροσώπων γονέων, μαθητών και καθηγητών, που θα σχεδιάζει και θα παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στο ζήτημα της ίδρυσης του 3ου Λυκείου, ώστε και να αξιοποιηθεί η ζωντάνια και το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα ενδεχόμενα προβλήματα αναξιοπιστίας και ασυνέπειας της όποιας δημοτικής αρχής. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, αλλά η πλειοψηφία την ξεπέρασε χωρίς κανένα σχολιασμό.

Είναι ίδιον πολλών διοικήσεων και ασφαλώς της σημερινής του Δήμου Βριλησσίων, να θεωρούν ότι οι πολίτες είναι «χρήσιμοι» μόνον ως ακροατήριο, διαφορετικά είναι απλώς ενοχλητικοί. Γι’ αυτό καμία διοίκηση επί τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε να ασκήσει πολιτική προς τους δημότες, να εκφράσει τη διαθεσιμότητά τους, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές τους, να διευρύνει την έννοια της ευθύνης και της συμμετοχής. Ωστόσο παρόλα αυτά, είναι αρκετοί οι δημότες που ενεργοποιούνται, ανάμεσά τους και η ομάδα της «Δράσης», που αξιοποιεί τη συμμετοχή της στο δημοτικό συμβούλιο ώστε αυτές οι τακτικές να μη μένουν στο απυρόβλητο…

Το πρόβλημα όμως του 3ου Λυκείου παραμένει και δρομολογούνται οι εξελίξεις χωρίς τη συναίνεση των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλ. των γονιών και των μαθητών, ούτε βεβαίως του συνόλου της αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι ένα «θέμα»…

Ας σημειωθεί τέλος ότι η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων προέτρεψε την Ένωση Γονέων Βριλησσίων να πιέσει επικουρικά τον (ακόμη ανύπαρκτο!) σύλλογο Γονέων του νεοαναγειρόμενου 8ου Γυμνασίου στο πάτημα Χαλανδρίου, ώστε αυτός να συναινέσει για να λειτουργήσουν στις αίθουσες του νέου σχολείου λυκειακές τάξεις από τα Λύκεια των Βριλησσίων! Μάλιστα φαίνεται ότι αυτή είναι η λύση που θα αιτηθεί –ως μοναδική διέξοδο και ο ίδιος ο δήμαρχος προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου για να ανακουφιστούν τα σχολεία μας την επερχόμενη δύσκολη χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...