Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΖΑΓΟΡΙΤΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ κ. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΓΟΡΙΤΗ
ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
  1. Πως θα χαρακτηρίζατε με δύο λόγια την απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να οδηγηθούμε σε εκλογές;
Είναι απόφαση ευθύνης. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ανεξάρτητα από ενδοιασμούς ή διαφορετικές προσεγγίσεις που θα μπορούσε να έχει ο καθένας μας, ο Κ. Καραμανλής γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους, όλα τα δεδομένα, πήρε την απόφαση για τις εκλογές με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Μπροστά στον ωμό εκβιασμό του Πα.Σο.Κ. και του κ. Παπανδρέου να μην ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο, η χώρα θα έμπαινε σε μακρά, ζημιογόνα, προεκλογική περίοδο. Με κυρίαρχα στοιχεία την οξύτητα, την πόλωση, το λαϊκισμό. Ό,τι πιο βλαπτικό για την οικονομία και τους πολίτες, την ώρα που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε επίπεδο παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και στη χώρα μας. Ο Καραμανλής είπε όχι στον εκβιασμό. Επέλεξε να ξεκαθαρίσει τώρα το πολιτικό σκηνικό, ώστε απερίσπαστα να εργαστούμε για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.
  1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου;
Το διακύβευμα είναι αν θα επιλέξουμε το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που ενίοτε εμπεριέχει και δύσκολες αποφάσεις ή θα ακολουθήσουμε την αδιέξοδη οδό της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της πόλωσης, και του «όχι» σε όλα που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου και το Πα.Σο.Κ..
  1. Ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά θέματα, κ. Ζαγορίτη. Αυτό θα είναι και το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου;
Προφανώς. Άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο περίπου, από τότε που κατέρρευσαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι χρηματαγορές, από τότε που όλος ο κόσμος έχει πρόβλημα, η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Σοσιαλιστική Ισπανία κοντεύει να πιάσει το 20% στην ανεργία. Στην Ιρλανδία τα ελλείμματα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Το «οικονομικό θαύμα» της Ιρλανδίας κατέρρευσε. Στη Γερμανία δουλεύει πολύς κόσμος, στις βιομηχανίες, 15 μέρες το μήνα, και παίρνουν το 60% του μισθού.
4.      Λέτε ότι η Οικονομία είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Πιστεύετε, όντως, ότι η Ν.Δ. πείθει ακόμη ως αξιόπιστη λύση για τις τσέπες μας;
Ασφαλώς. Μια σύγκριση αρκεί. Το 2004, το Πα.Σο.Κ. μας κληροδότησε την ανεργία στο 11.5%, αρνητικό ρεκόρ στη Μεταπολίτευση. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει διεθνής κρίση και ύφεση. Καταφέραμε και τη μειώσαμε πάνω από τέσσερις μονάδες. Σήμερα η ανεργία παρά την πίεση είναι μικρότερη από του 2004. Το ίδιο τα ελλείμματα. Τα περιορίσαμε στο 3%, από το 7.5% που τα παραλάβαμε. Αυξήσαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, όταν όλοι ισχυρίζονταν ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα υπάρξει ύφεση. Σήμερα, ενώ οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στη δίνη της ύφεσης, π.χ. η Γερμανία στο -5%, εμείς είμαστε στο 0.2% έως 0.5%. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά, δώσαμε βιώσιμη λύση στο Ασφαλιστικό και στην Ολυμπιακή. Μειώσαμε όπως είχαμε δεσμευθεί τους φορολογικούς συντελεστές και αυξήσαμε το αφορολόγητο. Η χώρα παρά τις επιπτώσεις της κρίσης αντέχει.
5.      Ναι, αλλά το Πα.Σο.Κ. σας κατηγορεί για τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό»…
Το Πα.Σο.Κ., δεν έχει καμία σοβαρή οικονομική πρόταση ούτε σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Είναι ανέτοιμο. Από τη μια υπόσχεται τα πάντα, παραπλανεί, καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και από την άλλη καταστροφολογεί και αποπροσανατολίζει.
  1. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να δώσει την εκλογική μάχη;
Σύσσωμη η παράταξη, σύσσωμη η Ν.Δ. είναι έτοιμη να δώσει μια μεγάλη και κρίσιμη για την πατρίδα μας μάχη. Από την ώρα που πάρθηκε η απόφαση για εκλογές, οι βουλευτές μας και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη μας σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι ήδη στη θέση τους, στις περιοχές τους, στις Περιφέρειές τους και αγωνίζονται για την επιτυχία. Προχωρούμε με πίστη στις δυνάμεις μας, στις θέσεις μας, στις αρχές και στις αξίες μας. Έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες και να κερδίζουμε.
  1. Αισιοδοξείτε για το αποτέλεσμα;
Βεβαίως ναι. Πάμε στη μάχη για να κερδίσουμε. Πάμε στη μάχη με πίστη. Κερδίσαμε τις εκλογές του 2007. Δύσκολες εκλογές. Κερδίσαμε τη μάχη του 2004. Θα κερδίσουμε και αυτή την μάχη, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις ιδέες μας, στις πολιτικές μας, στις αρχές, στις αξίες, και βέβαια στο μεγάλο, στο δυνατό μας όπλο που λέγεται Κώστας Καραμανλής, αλλά και σε όλα τα άλλα στελέχη τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. 
  1. Ο πολίτης απολαμβάνει τις υπηρεσίες ενός επανιδρυμένου κράτους;
Σε σχέση με την περίοδο των κυβερνήσεων του Πα.Σο.Κ. η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Ο τρόπος, όμως, λειτουργίας του  κράτους δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Προβλήματα, νοοτροπίες  και ελλείψεις δεκαετιών είναι αδύνατο να ξεπεραστούν μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων.  Έχουν, όμως, γίνει βήματα βελτίωσης σε πάρα πολλούς τομείς.  Αυξήσαμε π.χ. τα ΚΕΠ και ορίσαμε δεσμευτική προθεσμία 50 ημερών για τη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών. Με τη μηχανογράφηση και τη χρήση του Διαδικτύου περιορίσαμε την ταλαιπωρία τους και τη σπατάλη στο δημόσιο τομέα. Η μάχη είναι δύσκολη. Είναι συνεχής. Ο στόχος για κράτος πιο ανθρώπινο, υπεύθυνο, αποτελεσματικό παραμένει σταθερός.
  1. Ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης, με συνέπεια να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την προσωπική σας «μάχη» στην εκλογική σας περιφέρεια, τη Β΄ Αθηνών. Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη κάλπη  τι θα θέλατε να πείτε στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ποια είναι η προσωπική σας δέσμευση;
Θα συνεχίσω να μάχομαι για τη βελτίωση της ζωής στην περιφέρεια που ζει και εργάζεται το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Στην πολυάνθρωπη και με πολλές ανάγκες Β’ Αθηνών. Έχω τη δυνατότητα της παρέμβασης και θα την κάνω. Στο διάστημα που μας πέρασε έγιναν πολλά. Η κυβέρνηση Καραμανλή έλαβε μέτρα για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών της.
Κινούμαι διαρκώς και έχω προσωπική εικόνα. Έχουν γίνει αρκετά. Ενδεικτικά μόνον σας αναφέρω τα έργα του Μετρό στο Αιγάλεω, στην Ηλιούπολη, στο Νομισματοκοπείο, στην Αγία Παρασκευή και γενικώς τον Συγκοινωνιακό Χάρτη που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με το Κέντρο γρήγορα, άνετα, οικονομικά, με ασφάλεια και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.
Έχουν παραδοθεί πολύ σημαντικά κέντρα υγείας. Σας θυμίζω το τελευταίο στο Περιστέρι αλλά και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι». Έχουν γίνει σημαντικά περιβαλλοντικά έργα, όπως στο ρέμα των Μελισσίων. Έχουν αποδοθεί στον κόσμο στρατόπεδα, όπως αυτό στο Χαϊδάρι, ενώ δεν θα μας χωρούσε η σελίδα αν μιλάγαμε για κέντρα εκπαίδευσης και σχολεία. Αυτά και πάρα πολλά ακόμη έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της Μείζονος Αθήνας. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και περισσότερα.
Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, τα 5.5 προηγούμενα χρόνια θεωρώ ότι έδειξα την απαιτούμενη σοβαρότητα, αξιοπιστία και συνέπεια απέναντι σε όσους με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους.
Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες, οι Νεοδημοκράτες, οι ΟΝΝΕΔίτες θα με εμπιστευθούν, γιατί προσπάθησα όσο γινόταν, εργάσθηκα σκληρά, ήμουν αποτελεσματικός στην υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Και όπως είναι αυτονόητο, δεσμεύομαι να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...