Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από πεντάωρη συνεδρίαση κατέληξε, ΄κατά πλειοψηφία, στη ανακοίνωση ενός ψηφίσματος.
Ο δήμαρχος, αναλύοντας το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, διατήρησε την επιφύλαξή του σε πολλά σημεία, τονίζοντας τα κενά του κειμένου. Ανέφερε το νεδεχόμενο, ο δήμος να αποτελέσει το μηχανισμό είσπραξης του ΦΠΑ, που θα αποτελέσει, σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης, πηγή εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την άποψη αυτή έχουν επισημάνει όλα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ.
Σύσσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε τις απόψεις της στη θεσμοθέτηση του νέου νόμου. Η δημοτική παράταξη 'Βριλήσσια, Ανθρώπινη Πολιτεία, με επι κεφαλής τον κ. Σταμάτη Λώλα, άριστα προετοιμασμένη, διαβασμένη και ενημερωμένη κατέθεσε τις απόψεις της δηλώνοντας ευθαρσώς την αποδοχή του σχεδίου, λέγοντας ότι η διεύρυνση του δήμου θα ισχυροποιήσει τις νέες ενότητες αφού θα αποκτήσουν τις νέες αρμοδιότητες. Διατήρησε επιφυλάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, για παράδειγμα ο δήμος Βριλησσίων, αν παραμείνει ως έχει γεωγραφικά και ταυτόχρονα του δοθούν οι προβλεπόμενες αρμοδιότητες ενώ δεν έχει την κατάλληλη υποδομή να τις εφαρμόσει. Έτσι δήλωσε ότι η συνένωση του δήμου Βριλησσίων με άλλο δήμο θα μπορέι να δόσει μεγαλύτερα οφέλη στο δήμο.
Η δημοτική παράταξη 'Δράση για μια άλλη Πόλη' με επικεφαλής τον κ. Τσούτσια δεν συμφωνεί με την εφαρμογή του σχεδίου 'Καλλικράτης' θεωρώντας ότι η διεύρυνση των δήμων αποτελεί φραγμό στη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των δημοτών. Στο μοντέλο αυτό διοίκησης, είπε, συρρικνώνεται η δημοκρατία, περιθωριοποιείται ο δημότης, συγκεντρώνεται η διαχείριση σε λίγους και οι σημερινοί δήμοι θα επανέλθουν στη παλιά διαχειριστική αντίληψη όπου οι δήμοι θα σχολούνται με τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης δίνοντας ένα παράδειγμα και σ' αυτό είπαν και λένε όχι. Πρότεινε,δε, τη σύσταση μιας διαρκούς επιτροπής κατά τα πρότυπα της επιτροπής αγώνα για το 'σκεπαστό' της Αττικής οδού και ταυτόχρονα τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η 'Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση' με επι κεφαλής τον κ. Αρχιμανδρίτη, δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετη στο σχέδιο 'Καλλικράτης' θεωρώντας ότι αποτελεί μια αντιλαϊκή, αντεργατική διάταξη, όπου θα λαϊκά στρώματα όχι μόνο θα θιγούν αλλά και θα απομονωθούν ακόμη περισσότερο. Είπε, ότι η διαχειριστική αυτή αντίληψη ενισχύει το μοντέλο διακυβέρνησης της καπιταλιστικής διαχείρισης και ότι η εξουσία θα συγκεντρωθεί και πάλι στους λίγους.
Από τη πλευρά της συμπολίτευσης υπήρξαν παρεμβάσεις τονίζοντας ουσιαστικά το γεωγραφικό-χωροταξικό μέρος του σχεδίου και μάλιστα κατέθεσαν την άποψη ότι η δήμος Βριλησσίων μπορεί να σταθεί μόνος του και με την προσάρτηση του τμήματος Χαλανδρίου, Πάτημα 1 θα ισχυροποιηθεί περισσότερο.
Υπήρξαν αντεγκλίσεις μεταξύ του προέδρου κ. Βουγιουκλάκη με πολλούς ομιλούντες, 'προσπαθώντας' να τηρήσει τον κανονισμό της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ήταν, όμως, εμφανής η μεροληπτική στάση του υπέρ των 'φίλων' της συμπολίτευσης. Φάνηκε αυτό όταν η παρεουσία του πρώην δημάρχου Βριλησσίων κ Παπαδόπουλου υπήρξς έντονη σε όλες τις ομιλίες των παρισταμένων. Παρ' όλο που οι παρεμβάσεις του κ. Παπαδόπουλου και ανεδαφικές ήταν και είχαν τον χαρακτήρα της απαξίωσης των ομιλούντων λειτουργώντας προβοκατόρικα, η παρέμβαση του κ. Βουγιουκλάκη ήταν άτονη, χλιαρή και ανούσια.
Τελικά η συνεδρίαση κατέληξε σε ψηφοφορία για την ανακοίνωση ενός ψηφίσματος. Η ψηφοφορία πέρασε κατά πλειοψηφία, με υπερψήφιση μόνο από την πλευρά της συμπολίτευσης ανώ ολόκληρη η αντιπολίτευση και καταψήφισε. Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι τρείς δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν υπερψηφίστηκαν ενώ ο κ. Τσούτσιας και ο κ. Αρχομανρίτης βλέποντας την πρόθεση του δημάρχου να εμμένει στο δικό του κείμενο, που είχε διανείμει πριν την συνεδρίαση, απέσυραν τις προτάσεις τους και καταψήφισαν την πρόταση του δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...