Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Οι πρώτες εκτιμήσεις στα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων μας οδηγούν στις εξής παρατηρήσεις:



1. Οι υποψήφιοι έχουν συναρτήσει απόλυτα την είσοδό τους σ' ενα πανεπιστήμιο με το οικονομικό δεδομένο της οικογένειας. Έτσι ενώ θα μπορούσαμε να δούεμ μικ΄ρη έστω αύξηση στις βάσεις των ιατρικών σχολών Άθήνας και Θεσσαλονίκης, δεν την βλέπουμε, αντίθετα μικρή αύξηση παρατηρείται στις ιατρικές της περιφέρειας.


2. Οι επιλογές των υποψηφίων, για πρώτη φορά φέτος, δεν ήταν έντονα κοντά στις σχολές των παιδαγωγικών σχολών. Αυτό οφείλεται στο γεγοός ότι οι υποψήφιοι έθεσαν ως ισχυρό παράγοντα την εύρεση εργασίας, την εύκολότερη πρόσβαση στην απασχόληση. Οι σχολές αυτές βρίσκονται σε συνάρτηση, σχεδόν απόλυτα, με τις προσλήψεις στο δημόσιο που απ' ότι φαίνεται το δημόσιο περικόπτει θέσεις.


3. Οι υποψήφιοι είδαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο απασχόλησης και διεύρυνσης της επιστημονικής τους κατάρτισης μέσα απο τις οικονομικές σχολές. Θα λέγαμε ότι αυτές οι σχολές, με το κλίμα που αναπτύχθηκε ευρύτερα, είναι στη μόδα.


4. Όλοι οι υποψήφιοι δήλωσαν πολλές σχολές με σκοπό να περάσουν κάπου ώστε να μην χαθεί η χρονιά τους εξασφαλίζοντας μια θέση. Έτσι εισήλθαν σε κάποια ΤΕΙ, τα οποία υπολειτουργούν και στα οποία οι φοιτητές εγγράφονται αλλά δεν παρακολουθούν. Έτσι οι βάσες εξαρτήθηκαν απόλυτα απο την κατάργηση της βάσης του ΄΄10΄΄ κι επομένως έχουμε φοιτητές σε ΤΕΙ κυρίως με βαθμό κάτω τους ΄΄10΄΄ μέχρι και ΄΄7΄΄.


5. Όλες οι υπόλοιπες σχολές κινήθηκαν φυσιολογικά όιπως τα προηγούμενα χρόνια με μικρές διακυμνάνσεις άνευ ουσιαστικής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...