Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με την έλευση του νέου χρόνου και της ανάληψης των καθηκόντων μας στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές και να δηλώσω ασφαλώς ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτή διατηρώντας τις αρχές που στηρίξαμε τη δική μας παρουσία στη δημόσια ζωή.




Η βασική μας αρχή είναι ΄΄προσφορά στην πόλη΄΄.


Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις σκληρότερες που υπήρξε ποτέ στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια.. Οι τρομερά ταχύτατες αλλαγές που συντελούνται με πρώτο πειραματόζωο τη χώρα μας δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Κι αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο όλων αυτών που έχουν συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς που ακόμα δεν είναι γνωστοί ούτε και σαφείς σε εμάς. Μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν μόνο.


Οι αλλαγές στις δομές του Ελληνικού Κράτους, στην Ελληνική κοινωνία, η στροφή σε άλλες αρχές πέραν των Ελληνικών παραδόσεων και δεδομένων φέρνουν φτώχεια σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας.


Ζούμε σε συνθήκες ενός σύγχρονου πολέμου. Μέσα στον πόλεμο αυτό δεν είναι τα όπλα αλλά η οικονομία.


Η Ελλάδα ήταν πάντα μια φτωχή χώρα, μια μικρή οικονομία. ¨όμως πάντα αναλάμβανε και πάντα λίγο – πολύ τα κατάφερνε.


Σήμερα, όμως, στις αδυναμίες πειθαρχίας και οργάνωσης του κράτους προστίθενται και άλλα στοιχεία όπως η διαφθορά, η ελαστική συνείδηση, η παραπληροφόρηση, η σκόπιμη και στοχευμένη δημοσιογραφία και κυρίως η έλλειψη πολιτικής και ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων.


Σ’ αυτά τα παιχνίδια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας την οποία χειρίζονται λίγοι και ορισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη, δεν θα αποτελούσε εξαίρεση η τοπική αυτοδιοίκηση. Με τη εφαρμογή του νέου νόμου ΄΄Καλλικράτης΄΄ μπαίνουμε σε μια σκληρή και άγνωστης κατάληξης περίοδο.


Στα 3,5 επόμενα χρόνια καλούμαστε όχι μόνο να εφαρμόσουμε ένα νέο νόμο αλλά να αλλάξουμε πλήρως τη δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης με ένα νόμο με πολύ σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες, κυρίως στο οικονομικό επίπεδο.


Μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Κι αυτοί που προβλέπονται καθημερινά περικόπτονται. Καλείται ο δήμος να λειτουργήσει χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το εργασιακό, οι συμβάσεις, οι μετατάξεις, η στελέχωση των τομέων και τόσα άλλα.


Ο δήμος μας δεν εξαιρείται από τις δυσκολίες αυτές. Θα θέσω, για παράδειγμα, μόνο το εξής ζήτημα. Οι διατιθέμενοι σήμερα χώροι εργασίας δεν επαρκούν ούτε να για το σημερινό προσωπικό, σκεφτείτε που θα τοποθετηθούν οι μετατασσόμενοι, ως νέο στελεχιακό δυναμικό με τις νέες αρμοδιότητες, π.χ. πολεοδομία. Ασφαλώς ο δήμος θα προχωρήσει σε ενοικίαση χώρων που σημαίνει αύξηση των δαπανών και λειτουργικού κόστους. Επιλογές του παρελθόντος σε ότι αφορά χώρους δημαρχείου δείχνουν τις άστοχες ενέργειες παλαιών διοικήσεων που προστίθενται στις αδυναμίες του Καλλικράτη.


Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία εμείς δηλώνουμε ότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αυτές στη λειτουργία του δήμου μας. Δηλώνουμε, επίσης, ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε λαϊκίστικες και άκαμπτες μεθόδους στην παρουσία μας εδώ ή σε ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις προς τη δημοτική αρχή. Θα στηρίξουμε επιλογές του δημάρχου που βρίσκονται εντός των αρχών μας και στο πρόγραμμά μας και ότι άλλο ήθελε προκύψει προς την κατεύθυνση του συμφέροντος του δημότη και του δήμου χωρίς αγκιστρώσεις.


Θα ασκήσουμε όμως την κριτική μας εκεί που θα βλέπουμε αδιαφάνεια και κανένα όφελος για την πόλη.


Θα διαφωνήσουμε από τώρα για παράδειγμα σε κάθε εισήγηση της διοίκησης για αυξήσεις όποιας μορφής κι αν είναι και που θα επιβαρύνουν τον δημότη. Θα συμφωνήσουμε, όμως, σε κάθε πρωτοβουλία του δήμου για συνεργασίες με τους φορείς του τόπου, που αποτελεί κύριο συστατικό της δικής μας φιλοσοφίας και διαχείρισης της εξουσίας.


Θα διαφωνήσουμε σε κάθε προσπάθεια της διοίκησης να ιδιωτικοποιήσει αρμοδιότητες του δήμου επικαλούμενη τη δυσκολία των οικονομικών.


Θα υπερασπιστούμε μια, επίσης από τις προτάσεις μας, η δημοτική αρχή να προγραμματίσει αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων, να αναγνωρίσει και να σέβεται τον ρόλο όλων των δημοτικών συμβούλων και να κινείται σε ρόλο σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο. Οι λογικές, επίσης, το καθήκον του δήμου να μετατρέπεται σε ρουσφέτι μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.


Προτείνουμε, επίσης, σε όλους τους συναδέλφους να αποβάλλουν λογικές ομαδοποίησης και περιχαράκωσης και να αναγνωρίσουν τις δύσκολες στιγμές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Να έχουμε υψηλό επίπεδο διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών λειτουργίας του δήμου και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και διεκδίκησης για ένα ΄΄Καλλικράτη΄΄ καλύτερο.


Με τις επισημάνσεις αυτές ευχόμαστε σε όλους να έχουμε τουλάχιστον υγεία (γιατί οικονομικά σίγουρα δεν θα είμαστε καλά) να έχουμε σύμπνοια, καθαρό μυαλό και συναίνεση.


Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία και σύμπνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...