Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΣΑΝ ΜΟΝΟ

Από το 2004 η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου δεν έχει ελεγχθεί από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών.



Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή είχε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της έγκρισης του ισολογισμού της δημοτικής επιχείρησης.


Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2010 δείχνει για ακόμη μια χρονιά ήταν ζημιογόνος με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες ζημιές να βρίσκονται στο ύψος των 1.381.704 ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαιά της να βρίσκονται στο -302504 ευρώ.


Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται στα 521919 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η δημοτική επιχείρηση έχει λάβει δύο δάνεια ύψους 800000 ευρώ, περίπου, στο παρελθόν προκειμένου να αποπληρώσει υποχρεώσεις προς τρίτους.


Παρ’ όλο που η δημοτική αρχή αποφάσισε να λύσει την δημοτική επιχείρηση, εξ ανάγκης ασφαλώς, δεσμευόμενη από την ισχύ του νέου προγράμματος ΄΄Καλλικράτης΄΄ έχει σημασία να επισημάνουμε την εικόνα αυτής της επιχείρησης για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά.


Πέραν του γεγονότος ότι για τους διάφορους λόγους που επικαλείται η δημοτική αρχή για τα αποτελέσματα των χρήσεων είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένος στόχος λειτουργίας της. Οι τομείς της όλα τα χρόνια από το 2004 λειτουργούσαν υπό την άμεση επίδραση του δήμου και των στελεχών του. Οι εργαζόμενοι δούλευαν στην δημοτική επιχείρηση αλλά για έργο του δήμου χωρίς ο δήμος να πληρώνει όπως όφειλε. Τα συνεργεία χρησιμοποιούνταν από το δήμο κάνοντας ρουσφετολογική πολιτική, εξυπηρετώντας δημότες σε προσωπικό επίπεδο ενώ οι πληρωμές των εργαζομένων γίνονταν από μια επιχείρηση που δεν εισέπραττε ποτέ τα ανάλογα χρήματα.


Η επιχείρηση έπεφτε συνεχώς σε ζημιές και κανείς δεν θέλησε να λάβει μέτρα να ισορροπήσει η κατάσταση. ΄Ετσι κατέληξε σήμερα να οφείλει περίπου 600000 χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις δαπάνες που έγιναν από το δήμο για διάφορες ενέργειες χωρίς αντίκρισμα.


Η κακοδιαχείριση και οι άστοχες ενέργειες έφεραν την δημοτική επιχείρηση να συσσωρεύσει ζημιές 1,4 εκατομμύρια ευρώ και ασφαλώς σήμερα εξ ανάγκης να κλείνει.


Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι έγινε ο έλεγχος από τον ορκωτό λογιστή, ο οποίος υποχρεούται να ελέγξει το νόμιμο των εγγραφών όχι το νόμιμο της σκοπιμότητας των δαπανών.


Σύμφωνα με το άρθρο 281 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων η δημοτική επιχείρηση έπρεπε να ελέγχεται κάθε χρόνο υποχρεωτικά από δύο ορκωτούς λογιστές του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι ελέγχουν την νομιμότητα της σκοπιμότητας των δαπανών.


Σε ερώτηση από το δημοτικό σύμβουλο κ. Ζήση αν έπρεπε να υπάρξει έλεγχος η δημοτική αρχή απάντησε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να το πράξει.


Έτσι δεν υπάρχει το αντίστοιχο πιστοποιητικό ελέγχου και παρατηρήσεων από τις εποπτεύουσες αρχές για την λειτουργία της δημοτικής αρχής.


Η έγκριση του ισολογισμού της δημοτικής επιχείρησης τέθηκε σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ψηφίζοντας υπέρ της έγκρισης όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της έγκρισης όλοι πλην των κ.κ. Ζήση και Βήττου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...