Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΙΙF: Εκφράζει ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ζητήσουν εγγυήσεις σε χρυσό από την Ελλάδα

Έντονες ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ζητήσουν εγγυήσεις σε χρυσό από την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας εκφράζει το ΙΙF (Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής), ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.


Κατά το IIF οι εν λόγω αναφορές θα περιπλέξουν την έγκριση του σχεδίου για το rollover του ελληνικού χρέους.


Η Ελλάδα δεν θα αργήσει να ανακοινώσει τις προσφορές του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, επιβεβαιώνει το IIF.


Πόσα είναι τα διαθέσιμα της Ελλάδας σε χρυσό


Στα 4,78 δις ευρώ της αξίας του χρυσού σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα της Τράπεζας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών (3.587 χιλιάδες ουγγιές), οι απαιτήσεις της σε χρυσό (986 χιλιάδες ουγγιές) έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό), καθώς και ο χρυσός και τα χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών (169 χιλιάδες ουγγιές).....


Σημαντικό μέρος των διαθεσίμων σε χρυσό φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι τον Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αγορά 1.000 επιπλέον ουγγιών το Μάιο.


Η μικρή αύξηση κατά χίλιες ουγγιές που παρατηρείται αφορά αγορές χρυσού (χρυσές λίρες Αγγλίας) στις οποίες προέβη η Τράπεζα από ιδιώτες, ενώ η σημαντική αύξηση κατά 1.371,8 εκατ. ευρώ της αξίας του χρυσού σε ευρώ οφείλεται στην άνοδο της τιμής του κατά τη διάρκεια του 2010.


Το συνολικό ποσό που έχει προκύψει από την άνοδο της τιμής του χρυσού (αποτέλεσμα της σύγκρισης της αξίας του χρυσού στις 31.12.2010 με το μέσο κόστος κτήσης) ανέρχεται σε 3.259,1


εκατ. ευρώ.


Το ποσό αυτό αφορά μη πραγματοποιηθέν κέρδος και αντιπροσωπεύει αποθεματικό ασφαλείας έναντι πιθανών μελλοντικών δυσμενών εξελίξεων στη διακύμανση της τιμής του χρυσού.


Η αποτίμηση του χρυσού γίνεται με βάση την τιμή του σε ευρώ ανά ουγγιά καθαρού χρυσού που ισχύει στο τέλος του έτους και αναφέρεται στο Δελτίο Συναλλαγματικών Ισοτιμιών Αναφοράς


της ΕΚΤ.


Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 η τιμή του χρυσού ήταν 1.055,418 ευρώ ανά ουγγιά, έναντι 766,347 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Η τιμή αυτή προέκυψε με βάση την ισχύουσα τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ στην αγορά του Λονδίνου στις 31 Δεκεμβρίου 2010, σε συνάρτηση με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ΗΠΑ την ίδια ημερομηνία.


Την τρέχουσα περίοδο ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1511 δολάρια ή 1017 ευρώ ανά ουγγιά.


Χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό


Διαθέσιμα και απαιτήσεις 31.12.2010

Βάρος σε χιλιάδες ουγγιές 4.742


Βάρος σε τόνους 147,5


Αξία χρυσού σε εκατ. ευρώ 5.005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...