Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Περιστατικά απείρου κάλλους βγήκαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο.
Μια δημοτική αρχή που επεδίωξε και πάλι να παραπλανήσει το δημοτικό συμβούλιο με κάλπικα επιχειρήματα.
Ένα θέμα υπήρξε προς συζήτηση, η μετακίνηση των τελευταίων 20 εργαζομένων απο τη δημοτική επιχείρηση, στο δήμο αφού η δημοτική επιχείρηση κλείνει.
Στη συζήτηση υπήρχε εισήγηση απο τις υπηρεσίες του δήμου που απέρριπταν τις μετακινήσεις έξ εργαζομένων, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου. Όλοι οι υπόλοιποι μετακινούνται καλυπτόμενοι απο το νόμο.
Τρείς εξ αυτών έχουν προσληφθεί με βάση ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο οποίος παρέχει και την ανάλογη χρηματοδότηση και οι άλλοι τρείς δεν στηρίζονταν στις διατάξεις του νόμου για την μετακίνησή τους.
Το σημαντικό και ασφαλώς περίεργο ήταν ότι για δύο εργαζόμενους δεν υπάρχει ο φάκελός τους και η υπηρεσία αδυνατούσε να κρίνει την μετακίνησή τους.
Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι οι φάκελοι χάθηκαν, δεν βρίσκονται πουθενά. Έτσι δεν γνωρίζουμε αν και πώς οι άνθρωποι αυτοί προσελήφθησαν. Υπάρχει, όμως, η σύμβασή τους. Με αυτή και μόνο, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως υπεύθυνος της νομιμότητας της δαπάνης, ενέκρινε την πληρωμή τους ΑΠΟ ΤΟ 2009 (!!!) χωρίς τα νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος (!!!).
Ο δήμαρχος περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι αναζήτησε τους φακέλους παντού χωρίς αποτέλεσμα, λέγοντας μάλιστα ότι είναι πιθανό να τους έφερε μαζί του ο τότε διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά.
Σε απανωντές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων αν έγιναν ενέργειες να αναζητηθούν οι φάκελοι απο τις υπηρεσίες που θα ενέκριναν τις προσλήψεις απάντησε ότι έγιναν οι επικοινωνίες αυτές αλλά οι υπηρεσίες ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝ αρχεία, δεν α[αντούν και ότι όλα έγινα ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ (!!!!).
 Έτσι οι δυο εργαζόμενες δεν φαίνονται να έχουν προσληφθεί με κάποιο τρόπο.
Όλη η αντιπολίτευση έμεινε άναυδη. Η συμπολίτευση, όπως πάντα, έμεινε απαθής αποδεχόμενη το γεγονός και μάλιστα θεωρώντας το εντελώς σύνηθες περιστατικό.
Μια περίπτωση εργαζομένου δεν φαίνεται με ποιό τρόπο προσελήφθη διότι, ως στέλεχος της επιχείρησης, ήταν ο διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης, δεν ακολούθησε τη συνήθη οδό είτε του ΑΣΕΠ είτε της Περιφέρειας. Έτσι φάνηκε η πρόσληψή του νόμιμη αλλά η μετακίνησή του δεν καλύπτεται απο το νόμο.
Σ΄ένα τέτοιο τοπίο ο δήμαρχος αρχικά υποστήριξε την εισήγηση της υπηρεσίας και σε κάποια στιγμή είπε ότι αν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευση και αντιπολίτευση επιθυμούν την κανονική μετακίνησή τους θα συμφωνήσει και εκείνος.
Η αντιπολίτευση με αισθήματα συμπαράστασης προς τους εν δυνάμει απολυομένους προσπάθησε να βρει τρόπους να μην απολυθούν κάνοντας διάφορες σκέψεις και προτάσεις αλλά έπεφταν πάνω στο νόμο. Σ΄αυτό το θολό τοπίο, το οποίο δημιούργησε κατ΄αρχήν η δημοτική αρχή, που δεν ακολούθησε τους νόμιμους τρόπους πρόσληψης και κατά δεύτερο η κεντρική διοίκηση, η οποία δεν κάλυψε όλες τις περιπτώσεις με το νέο νόμο για τις μετακινήσεις, το δημοτικό συμβούλιο, ασφαλώς μόνο η αντιπολίτευση βρέθηκε σε δύσκολη θέση.
Ο κ. Μανιατογιάννης εισηγήθηκε την αναβολή του θέματος έτσι ώστε να δοθεί κάποιος χρόνος να διερευνηθεί κάθε δυνατή περίπτωση υπονοώντας ότι η δημοτική αρχή δεν έπραξε το σωστό και δεν εξάντλησε όλες τις δυνατότητες για να καλυφθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι.
Όμως ο ισχυρισμός προσέκρουσε στο νόμο και στην έναρξη διεργασιών για την εκκαθάριση της επιχείρησης.
Ο κ. Τσούτσιας εισηγήθηκε την αποδοχή των μετακινήσεων έστω και με κατάληξη στο δικαστήριο μόνο για τους πέντε εξ αυτών αποκλείοντας την περίπτωση του διευθυντού της δημοτικής επιχείρησης.
Ο κ. Βήττος ακλόνητα πιστός στην αρχή, καμιά απόλυση κανενός εργαζομένου, πρότεινε την μετακίνηση όλων των εργαζομένων και με κάθε μέσο την υπεράσπισή τους στο δικαίωμα της εργασίας, το οποίο οφείλει η ίδια η πολιτεία να παρέχει στο λαό.
Ο κ. Ζήσης αφού αναφέρθηκε στο μαύρο παρελθόν της λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης, η οποία όπως είπε λειτούργησε με γνώμωνα όχι το συμφέρον των εργαζομένων αλλά το ρουσφέτι και την ατομική εξυπηρέτηση ορισμένων είτε με τις προσλήψεις είτε με τον τρόπο διαχείρισης για να έλθει να προικίσει τον δήμο με το ιλιγγιώδες ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ζημιές στα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρότεινε την αποδοχή των μετακινήσεων των τριών αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε επίπεδο συνδυασμού για οτιδήποτε προκύψει γι΄αυτούς ενώ συμφώνησε με την εισήγηση της υπηρεσίας για τις δύο περιπτώσεις των εργαζομένων των οποίων οι φάκελοι έχουν χαθεί και να μην μετακινηθούν όπως επίσης και με την περίπτωση του διευθυντού της δημοτικής επιχείρησης αφού αμφισβητήθηκε απο όλους ο τρόπος με τον οποίο προσλήφθηκε.
Στη συνέχεια υπήρξαν εντάσεις και σύγχυση στο συμβούλιο. Κάποιοι μάλιστα δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολιτεύσεως πίεζαν να τελειώσει η διαδικασία γρήγορα διότι είχε επέλθει η κόπωση και έπρεπε να αποχωρήσουν μη κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος και το βάρος της ευθύνης. Την λογική αυτή μάλιστα την υπερασπίζονται συνεχώς λέγοντας ότι δεν ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ(!!!!).
Μέσα σ΄αυτό το χάος μόνος του ύστερα απο μια άτονη και θολή ψηφοφορία όπου δεν είχε αποσαφηνιστεί ποιά πρόταση ψηφίζονταν αποφασίστηκε η μετακίνηση όλων πλην του ασκούντος τα καθήκοντα του διευθυντού της δημοτικής επιχείρησης, με τον κ. Βήττο να παρατηρεί ότι δεν αποτέλεσε μειοψηφία που πρότεινε την μετακίνηση όλων.
Αυτό που απεδείχθη χθες ήταν ότι η εξουσία με τις λανθασμένες επιλογές της, με την κακή διαχείριση, με την ανικανότητα αλλά και με την επιθυμία της να ικανοποιήσει υπο τύπο ρουσφετιών υποψήφιους για δουλειά για να εξασφαλίσει ψήφους και επανεκλογή περιπλέκει τα θέματα, διογκώνει το δημόσιο και καλούνται κάποιοι να αναλάβουν ευθύνες χωρίς να τις έχουν, σε βαθμό τέτοιο που να χάνουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι και να χαρακτηρίζονται απολυμένοι.
Ένα δεύτερο σημείο άξιο προσοχής είναι ότι η αντιπολίτευση όταν της δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσει κριτική επι της ουσίας του θέματος δεν το έπραξε αλλά παίζοντας το ρόλο του υπερσπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων αποποιείται των ευθυνών του παρελθόντος και αποδέχονται στην ουσία τις πράξεις της εξουσίας!!!
Κανείς, πλήν του κ. Ζήση χθες, δεν άσκησε κριτική στη διοίκηση γιατί και πώς φθάσαμε εδώ σε ότι αφορά την διαχείριση των πραγμάτων στη δημοτική επιχείρηση. Αναφέρθηκαν όλοι στο πως δεν θα χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι αποσιωπώντας με αυτό τον τρόπο το παρασκήνιο των προσλήψεων και των ρουσφετολογικών ενεργειών. Ούτε σκέφθηκε κανείς να αναρωτηθεί τις τεράστιες ζημιές που προέκυψαν απο την κακοδιαχείριση και την ανικανότητα της διοίκησης που είχαν σαν αποτέλεσμα να πληρώνει ο δημότης και όλοι οι Έλληνες αυτές τις ζημιές.
Έτσι φτάσαμε στο σημερινό σημείο της φτώχειας και της εξαθλίωσης των Ελλήνων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η εξουσία παρανομεί, η αντιπολίτευση σιωπά και ο δημότης πληρώνει!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...