Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ

Το 1997 ο τότε δήμαρχος Βριλησσίων, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε δημοτικού συμβουλίου ίδρυσε τη δημοτική επιχείρηση με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και με συγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο. Σκοπός ήταν η εξυπηρέτηση του βασικού έργου του δήμου, λειτουργώντας κάτω απο καθεστώς ιδιωτικοοιονομικών κριτηρίων, με ευεληξία και άμεσα. Το κενό που είχε δημιουργηθεί και εξακολούθησε να υφίσταται στα επόμενα χρόνια στις προσλήψεις προσωπικού στους δήμους καλύφθηκε με τη δυνατότητα που δίνονταν με τις δημοτικές επιχειρήσεις, που η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και πάλι θεσμοθέτησε.
Η φιλοσοφία της ίδρυσης και της λειτουργίας των ήταν η παροχή των υπηρεσιών προς τους δημότες χωρίς να έχει στόχο την αποκόμιση κέρδους όπως οι ιδιωτικές εταιρείες, που λειτουργούν με το ίδιο νομικό καθεστώς, βασικά με το νόμο 2190.
Την αρχή αυτή στην πορεία της η δημοτική επιχείρηση Βριλησσίων καταστρατήγησε πολλές φορές και μάλιστα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο. Οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι, που πέρασαν κατά καιρούς απο εκεί επικαλούνταν πάντα το κέρδος μηδέ εξαιρουμένου και του σημερινού δημάρχου, ο οποίος έχει ασθενή μνήμη αφού ξέχασε την ιδρυτική πράξη το 1997, που ήταν και πρόεδρος  τότε του δημοτικού συμβουλίου και μετέπειτα και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης μέχρι σήμερα.
Μάλιστα να θυμηθούμε, όσοι έχουν ασθενή μνήμη ότι και δημοσιεύματα σε τοπικές εφημερίδες της εποχής με έντονα γράμματα και δηλώσεις έλεγαν οι τότε υπεύθυνοι ότι θα κάνουμε τη δημοτική επιχείρηση κερδοφόρα (!!!) χωρίς να γνωρίζουν ότι τα κέρδη έπρεπε με κάποιους τρόπους να επαναπενδυθούν για να μην παρεκλείνει η επιχείρηση απο τη βασική αρχή της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης.
Ποτέ κανείς δεν το κατάλαβε αυτό, απο τότε που ιδρύθηκε η επιχείρηση αυτή. Να σημειώσουμε ότι σ΄ένα απο τα τελευταία δημοτικά συμβούλια ο ίδιος ο δήμαρχος ως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης αλλά και ο αντιπρόεδρος, που εκτελεί χρέη προέδρου σε ερώτηση και παρατήρηση του κ. Ζήση, δημοτικού συμβούλου, κατά πόσο είναι νόμιμο να φανερώνονται τεράστια κέρδη από κάποια ανάληψη έργου απο δημόσιο φορέα που ανέλαβε η επιχείρηση με απ΄ευθείας ανάθεση. Θεώρησαν τότε μέγα κατόρθωμα την αποκόμιση τεράστιων κερδών βάζοντας το δείλημμα ΄΄δεν θέλετε κέρδη στη δημοτική επιχείρηση;΄΄
Αλλά ας δούμε καλύτερα τη δράση αυτής της επιχείρησης στα χρόνια που πέρασαν.
Η δημοτική επιχείρηση ανέλαβε την διαχείριση τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων επι δημαρχίας του κ. Λώλα, με την προϋπόθεση ότι επί τέσσερα χρόνια θα χρηματοδοτούνταν απο ευρωπαϊκά χρήματα αλλά στο τέλος της τετραετίας έπρεπε ο δήμος να αποκτήσει την κατάλληλη οικονομική υποδομή αλλά και τεχνογνωσία ώστε με δικούς του πόρους να τα λειτουργήσει ο ίδιος.
Ποτέ δεν εφαρμόστηκε η πάρα πάνω αρχή. Αλλά με αναβολές και υπεκφυγές ο δήμος όχι μόνο δεν κατάφερε κάτι τέτοιο αλλά να μην το έχει βάλει ποτέ ως στόχο στους προϋπολογισμούς του.
Έτσι κινδύνευσε πολλές φορές να καταπέσουν τα προγράμματα αυτά και να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο μεταβιβάζοντας τις ευθύνες αυτές στο κράτος ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!
Εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με περισσότερες δραστηριότητες με επέκταση του σκοπού της φτάνοντας στο σημείο λόγω έλλειψης ικανής ηγεσίας να αλλάξει το όνομά της, το σκοπό της σύμφωνα με ανάλογους νόμους της πολιτείας για να χαθεί σε διαδρομές απίστευτες, σε πισωγυρίσμτα, σε άσκοπες αυξήσεις κεφαλαίου και σε ενέργειες που δεν είχαν κανένα αποδοτικό αντκείμενο.
Ανέλαβε τη δημοτική συγκοινωνία χωρίς ουσιαστική μελέτη βιωσιμότητας και με δανεικούς εργαζόμενους!!!
Με πρόχειρες διεργασίες και χωρίς οικονομικό υπόβαθρο, χωρίς στόχους και όραμα η δημοτική επιχείρηση βρέθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές με διαμαρτυρίες και αποκλίσεις απο το έργο της. Δεν εκμεταλλεύθηκε ποτέ τις δυνατότητές της που πήγαζαν απο την ίδρυσή της και τις δυνατότητες που έδιναν οι νόμοι κατά καιρούς να προσφέρουν στους δημότες ποιοτικό έργο και ταυτόχρονα να δώσει δουλειά σε ενδιαφερόμενους.
Αυτό που ακούγονταν πάντα ήταν το πασίγνωστο και θλιβερό επιχείρημα ΄΄δεν έχουμε λεφτά΄΄ και δεν μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση. Ένα παραμύθι χίλιες φορές ειπωμένο.
Έτσι η επιχείρηση μετατράπηκε σ΄ένα εργαλείο εξυπηρέτησης ρουσφετιών και πληρωμών που ο δήμος αδυνατούσε να αποπληρώσει ως μη νόμιμη δαπάνη!!!!!!  Ήταν μια χοάνη, ένα πηγάδι που δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να καταπίνει άσκοπα χρήματα κάνοντας ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις.
Σιγά αλλά σταθερά η επιχείρηση μαράζωσε, μίκρυνε ενώ ταυτόχρονα συσσώρευσε τεράστιες ζημιές που κάποιες απ΄αυτές δεν προήλθαν απο τις δικές της δραστηριότητες αλλά απο τις δραστηριότητες του δήμου. Εργαλείο εξυπηρέτησης των δράσεων του δήμου που χωρίς σχέδιο και πρόβλεψη έδωσαν τα τρομερά οικονομικά δυσμενή αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης.
Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πλήρως ανεπιτυχούς πρωτοβουλίας του δήμου δεν το έχουμε γιατί ποτέ δεν ακούστηκε η αλήθεια αλλά φανερώνονταν πάντα μια πλασματική εικόνα στους ισολογισμούς για να αποκομίσουν τελικά την ψήφιση των δαπανών.
Εκτιμούμε εμείς ότι οι οικονομικές ζημιές αυτής της δράσης ανέρχονται στο ύψος των δύο τουλάχιστον εκατομμυρίων ευρώ!!!!
Το μεγαλύτερο, όμως, κόστος εντοπίζει κανείς την ευκαιρία που είχε ο δήμος να δώσει δουλειά σε δημότες και όχι μόνο αλλά και ασφαλώς ποιοτικό και πλούσιο έργο προς τους δημότες με εχέγγυο τον ίδιο τον δήμο, το ίδιο το δημόσιο!!
Σήμερα κλείνει και τυπικά και με το νόμο αυτή η ανεκδιήγητη λόγω πλήρους αποτυχίας  δράση του δήμου με πολλά χρέη, με πολλά ερωτηματικά με πολλές υποψίες στα 14 χρόνια λειτουργίας της.
Σήμερα βέβαια πολλοί εκ των δημοτικών συμβούλων που είχαν στηρίξει την ίδρυσή της δεν υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορέσαμε ποτέ να εκμαιεύσουμε την αλήθεια και τα γεγονότα γιατί το σύστημα είναι απλά στέρεο και αδιαπέραστο!!
Ευθύνες υπάρχουν και στην εκάστοτε αντιπολίτευση. Με τις δικές της ψήφους πέρασαν ζητήματα θεσμικά και οικονομικά που αγγίζουν και την παρανομία!!!
Ακόμη και στην τελευταία σημερινή συνεδρίαση θα ακουστούν πολλά ζητήματα, τα οποία αν προσέξει κανείς θα διαπιστώσει τις σπατάλες, τις αυθαιρεσίες και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η περίφημη δημοτική επιχείρηση!!!
Κρίμα γιατί οι δημότες δεν ασχολήθηκαν σοβαρά για να διαπιστώσουν που πάνε τα λεφτά τους και ποιός τα διαχειρίζεται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...