Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ECOFIN ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο Ecofin της Πολωνίας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώσει επί της ουσίας για όσα διαβεβαίωσε τους Μέρκελ και Σαρκοζί πριν από δύο 24ωρα ο Γ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, θα προσέλθει στο συμβούλιο με τη βούληση ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο.



Αναφορικά με το θέμα των ελληνικών εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας μας, δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις στην Πολωνία. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που γνωστοποίησε η ίδια η φινλανδική πλευρά πριν από λίγες ώρες. "Δεν θα υπάρξει επίλυση στο μέτωπο των εγγυήσεων στο Ecofin", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, J. Urpilainen.


Το συνέδριο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα είναι ξεχωριστό για έναν άλλο λόγο. Και αυτό γιατί στην Πολωνία θα είναι παρών ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Τ. Γκάιτνερ έχει προσκληθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν να συμμετάσχει, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδέχεται την πρόσκληση. Αυτό δίχως αμφιβολία μαρτυρά τις διαστάσεις που έχει λάβει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η απειλή που συνιστά για την αναιμική, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες για το αντίθετο, αμερικανική οικονομία.



Οι επίσημες ανακοινώσεις για την παρουσία Γκάιτνερ στο Ecofin κάνουν λόγο για τη συμβολή των ΗΠΑ στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών του Ατλαντικού σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Στην πραγματικότητα, ο Aμερικανός αξιωματούχος δεν αναμένεται να είναι τόσο "ευγενικός" με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς είναι κάτι περαιτέρω από βέβαιο ότι "θα τραβήξει το αυτί" στους ΥΠΟΙΚ της ΕΕ για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, απαιτώντας ταυτόχρονα την ταχύτερη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων, προτού η κατάσταση ξεφύγει πλήρως εκτός ελέγχου...


Οι τελευταίες μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον Γκάιτνερ να εισηγείται στους ομολόγους του την αναγκαιότητα ενίσχυσης των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών. Η ενίσχυση του EFSF που εκτιμάται ότι θα εισηγηθεί η αμερικανική πλευρά θα είναι στα πρότυπα του αμερικανικού προγράμματος TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility).
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα εξετάσουν το «εξαπλό πακέτο» οικονομικής διακυβέρνησης, με έξι νομοθετικά κείμενα που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή κατάθεσης χρημάτων σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς εκ μέρους των δημοσιονομικά «απείθαρχων» και πιο αυτόματες διαδικασίες κυρώσεων.

Από την αρχή του χρόνου αποτελούσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κοινοβούλιο, το οποίο επέμενε αρχικά να υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων σε βάρος των χωρών που δεν τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και στις κυβερνήσεις, οι οποίες επέμεναν ότι πρέπει να έχουν λόγο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...