Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ; ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑΙ;

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΑΙΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΗ........
ΕΜΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ!!!!!
ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΑΝΤΑ. ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ!!!!!!!
ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΛΑ. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΘΑΛΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ!!!!!

Είδος: ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Έτος: 1999
ΦΕΚ: Δ 580 19990727
Αρθρο: 246
Ημ/νία: 27.07.1999
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΔΙΑΝΟΙΞΗ
ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑΤΑ
--------------------------------------------------------------------------------
Τίτλος Αρθρου
Κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους(άρθρα 23 παρ. 1, 3, 4, 53 παρ. 1 και 83 παρ. 1 ν.δ. 17.7/16.8.1923, παρ. 1 ν.δ. 8/13.8.1926, άρθρο 1 ν. 3976/1929, άρθρο 1 παρ.1 ν.δ.194/1969, άρθρο 19 ν. 1577/1985)
--------------------------------------------------------------------------------
Κείμενο Αρθρου
1. Απαγορεύεται απολύτως η ανέγερση με οποιονδήποτε τρόπο οικοδομών, περιτοιχισμάτων, φρακτών και γενικά η εκτέλεση οποιωνδήποτε εργασιών δόμησης και οποιαδήποτε προσωρινή ή μόνιμη εγκατάσταση στα οικόπεδα που καταλαμβάνονται από κοινόχρηστους χώρους του εγκεκριμένου σχεδίου και γενικά πάνω ή κάτω από το έδαφος των χώρων αυτών.
2. Στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού επιτρέπονται κατασκευές α) για τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, β) για τον εξοπλισμό τους, όπως στέγαστρα, αποχωρητήρια, περίπτερα, κιόσκια, τέντες, εγκαταστάσεις παιδότοπων και άθλησης, πάγκοι, γ) για τον εξωραϊσμό τους, όπως σιντριβάνια, κρήνες, φανοί, δενδροφυτείες, ανθοδόχες, εγκαταστάσεις στήριξης φυτών και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών. Στους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση μνημείων και η τοποθέτηση έργων τέχνης ύστερα από γνώμη της ΕΠΑΕ. Όλες οι παραπάνω κατασκευές και εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται από τον οικείο δήμο ή κοινότητα ή, μετά από άδεια του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζονται οι κατηγορίες των πιο πάνω κατασκευών ή εγκαταστάσεων για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.
3. Έξω από τη ρυμοτομική γραμμή απαγορεύεται να κατασκευάζονται σκαλοπάτια για την εξυπηρέτηση των κτιρίων. Κατ' εξαίρεση, είναι δυνατή η κατασκευή τους, ύστερα από άδεια του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, αν μετά την ανέγερση του κτιρίου έχει μεταβληθεί η υψομετρική στάθμη του δρόμου. Η κατασκευή αυτή πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια της κυκλοφορίας.
4. Η ανέγερση προσωρινών λυόμενων κατασκευών για εκθέσεις, γιορτές και κάθε είδους εκδηλώσεις επιτρέπεται με άδεια του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, στην οποία καθορίζεται και ο χρόνος παραμονής τους. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζονται οι κατηγορίες των κατασκευών αυτών, τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου κάθε κατηγορίας των παραπάνω κατασκευών από άποψη ασφάλειας και αισθητικής.
5. Στους κοινόχρηστους χώρους στην επιφάνειά τους, υπόγεια ή και υπέργεια μπορεί να επιτρέπονται κατ' εξαίρεση: α) εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν κοινές ανάγκες, όπως αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, σιδηρόδρομοι, γραμματοκιβώτια, υπόνομοι, είσοδοι υπόγειων σιδηροδρόμων κτλ, των οποίων η τοποθέτηση είναι αναπόφευκτη για λόγους τεχνικούς ή λόγω του σκοπού αυτών, και β) η προσωρινή τοποθέτηση των φορητών σκευών των πλανόδιων μικρεμπόρων και των καθισμάτων και των τραπεζιών των υπαίθριων κέντρων αναψυχής. Για την προσωρινή αυτή τοποθέτηση δεν απαιτείται η υποβολή μελέτης για την έκδοση της σχετικής άδειας. Με π. δ/γμα ρυθμίζονται ο τρόπος και οι όροι, σύμφωνα με τους οποίους επιτρέπονται σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω γενικά εγκαταστάσεις και είναι δυνατό για ορισμένες περιπτώσεις να επιβάλλονται στους εκτελούντες τα έργα για ίδιο όφελος, χρηματικές εισφορές υπέρ του Δημοσίου ή των δήμων και κοινοτήτων. Επίσης μπορεί να επιτρέπεται στους παραπάνω χώρους η προσωρινή τοποθέτηση οικοδομικών υλικών, μηχανών, ικριωμάτων κτλ που είναι αναγκαία για την εκτέλεση εργασιών δόμησης, με τον τρόπο που καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 160 και η κατασκευή προεξοχών από τα κτίρια, όπως προστεγάσματα, εξώστες, προπύλαια και άλλες αρχιτεκτονικές προεξοχές, με τον τρόπο που καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 160. Οι επιτρεπόμενες γενικά από την παρούσα παράγραφο εγκαταστάσεις δεν πρέπει πάντως να επιφέρουν οποιοδήποτε κώλυμα στην κίνηση, τον ελεύθερο φωτισμό και αερισμό των κοινόχρηστων χώρων και των γύρω οικοδομών, ούτε να αντίκεινται στην κοινή αισθητική.
6. Οι εκτελούντες τις εγκαταστάσεις της προηγούμενης παραγράφου και γενικά τις συναφείς εργασίες πρέπει να λαμβάνουν με δική τους δαπάνη και φροντίδα όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για να μην παρακωλύεται η συγκοινωνία και να μην προκαλείται ζημία στους κοινόχρηστους χώρους και τις γύρω οικοδομές. Μετά την εκτέλεση των έργων οφείλουν να αποκαθιστούν τους κοινόχρηστους χώρους στην προηγούμενη κατάστασή τους.
7. Κάτω από τους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται επίσης η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, καταστημάτων κλπ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 324 και 325.
8. Κατ' εξαίρεση των διατάξεων του ν.δ. 17.7/ 16.8.1923, είναι δυνατό προσωρινά να συνεχιστεί η εγκατάσταση στους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων κτλ περιπτέρων ανάπηρων τραυματιών πολέμου σύμφωνα με τις διατάξεις που τα διέπουν και να παραμείνουν όσα εγκαταστάθηκαν μέχρι τη 16.8.1923 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. δ/τος 17.7/16.8.1923) μέχρι να επιβληθεί, με π. δ/γμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και Υγείας και Πρόνοιας, η σταδιακή ή και συνολική απομάκρυνσή τους. Μετά τη δημοσίευση του διατάγματος αυτού ισχύουν και για τις παραπάνω κατασκευές οι διατάξεις περί αυθαιρέτων. Από την παραπάνω απομάκρυνση των κατασκευών αυτών δεν είναι δυνατό να προκύψει οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης κατά του Δημοσίου ή του δήμου ή της κοινότητας.

2 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣ
    κκ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΤΣΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ

    ΧΑΙΡΕΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

    ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΝΙΚΑ ΑΠ΄ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΟΛΟ ΤΟ Ο.Τ 365 ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΞΩΣΗ, ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΕΡΕΤΗΣΕΙ ΑΛΛΟΝ ΙΔΙΩΤΗ.
    ΜΗΠΩΣ, ΛΕΩ, ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ;
    ΚΩΣΤΑΣ Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...