Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό


Πεντέλη 25 Νοεμβρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των φωτοβολταϊκών η Συντονιστική μας επιτροπή, παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, εκμαιεύοντας τη θετική στάση των περισσότερων μελών του Δ.Σ.


Απών από τη συνεδρίαση ο κ. Στεργίου, ο οποίος είναι πολιτικά εκτεθειμένος από όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μονής Πεντέλης


Αντιπροσωπεία της συντονιστικής μας επιτροπής αποτελούμενη από τον Μανώλη Γραφάκο, το Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, τον Αντώνη Φειδοπιάστη και το Λεωνίδα Λάζο, παρευρέθηκε στο ΔΣ του ΣΠΑΠ στις 1/12/2011. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής και μέλος της Ε.Ε. του ΣΠΑΠ Βλάσης Σιώμος. Από τη συνεδρίαση απείχε ο κ. Στεργίου αν και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ.


Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε για να συζητήσει το θέμα της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στη Πεντέλη και αυτό έγινε κατόπιν συντονισμένης προσπάθειας των μελών της συντονιστικής επιτροπής.


Στη συνεδρίαση αρχικά έγινε ενημέρωση από την πλευρά εκπροσώπων της Μονής Πεντέλης οι οποίοι ξεκάθαρα ανέφεραν ότι το σχέδιό τους αποσκοπεί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό σε έκταση 3,500 στρεμμάτων για απόκτηση πόρων από την πλευρά της εκκλησίας για κοινωνικούς σκοπούς, με αντιστάθμισμα τη φύτευση δέντρων και θάμνων σε έκταση 20.000 στρεμμάτων.


Από την τοποθέτησή τους δεν προέκυψαν αντισταθμιστικά για την τοπική κοινωνία, όπως προφορικά και εγγράφως είχε «ενημερώσει» ο κ. Στεργίου το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης. Μάλιστα σε σχετική ερώτησή μας ο εκπρόσωπος της Μονής ανέφερε ότι ισχύουν τα όσα είπε στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ και τίποτε πέραν αυτών. Επίσης σε άλλη ερώτηση αν υπήρξε ποτέ ενημέρωση μελών της συντονιστικής επιτροπής για το θέμα, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά όχι, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Στεργίου ότι υπήρχαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής που είχαν ενημερωθεί από εκπροσώπους της εκκλησίας.


Μετά τα παραπάνω ο κ. Στεργίου όχι μόνο είναι πολλαπλά εκτεθειμένος, αλλά οφείλει να απαντήσει γιατί προσπάθησε να παραπλανήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας υπερβάλλοντας για τα αντισταθμιστικά που θα δώσει η Μονή στην τοπική κοινωνία.


Στη συνέχεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν και πέντε μέλη της συντονιστικής επιτροπής εκθέτοντας συγκροτημένα και οργανωμένα τα επιχειρήματά μας κατά της δημιουργίας των φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη. Τονίσαμε την αντίθεσή μας για παραβίαση του Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού, επισημάναμε την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέλθει στο βουνό από τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου και αμφισβητήσαμε ευθέως την ιδιοκτησία της Μονής Πεντέλης στο βουνό.


Από τη συζήτηση που ακολούθησε διαφάνηκε ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ υιοθετούν την άποψη της συντονιστικής μας επιτροπής, ενώ πολλά από αυτά σημείωσαν θετικά την εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έγινε από τα μέλη της επιτροπής μας.


Η απόφαση που ελήφθη ήταν το Δ.Σ. του ΣΠΑΠ να παραπέμψει το θέμα για απόφαση στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Συνδέσμου και στη συνέχεια να πάρει θέση.


Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ κ. Πατούλης Γιώργος, στην τοποθέτησή του ουσιαστικά τάχθηκε κατά της δημιουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη, εμείς θα αναμέναμε από το Δ.Σ. του ΣΠΑΠ να ήταν πιο τολμηρό και να έπαιρνε εδώ και τώρα ξεκάθαρη θέση ΚΑΤΑ της δημιουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου, όπως ξεκάθαρα ζήτησαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ κ.κ. Μαργιέτης Θανάσης και Σιώμος Βλάσσης.


Σε κάθε περίπτωση η παρουσία μας συνέβαλε να προωθηθούν οι θέσεις μας για το ζήτημα και με την ίδια ένταση και επιμονή θα συνεχίσουμε μεθοδικά τις ενέργειές μας, ώστε να αποτρέψουμε τελικά τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...