Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Αίσθηση προκαλεί νέα έκθεση του ΔΝΤ - Η μακροζωία απειλεί τα ασφαλιστικά συστήματα - Ζητά εμμέσως πλην σαφώς αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Αίσθηση προκαλεί έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο "Global Financial Stability Report", στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ τονίζεται πως αρκετές κυβερνήσεις και συνταξιοδοτικά συστήματα βρίσκονται εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους... λόγω της μακροζωίας.



Στην εν λόγω έκθεση τονίζεται πως αρκετές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη των ΗΠΑ, έχουν υποτιμήσει το προσδόκιμο ζωής των πληθυσμών τους, έναν παράγοντα - κίνδυνο που ενδεχομένως να αυξήσει έως και 10% τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, εξέλιξη η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση του κρατικού χρέους.


Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας έκκληση προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεσα δράση, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης.


"Τυχόν καθυστερήσεις στην κατεύθυνση αυτή αυξάνουν τον κίνδυνο για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, γεγονός που απαιτεί τη λήψη ριζικότερων και αποτελεσματικότερων μέτρων", προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.


Η αύξηση του κόστους συνταξιοδότησης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για αρκετές πλούσιες χώρες, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας νέο σήμα κινδύνου για την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους.


Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αρμόδιες αρχές, στη διάρκεια κατάρτισης των νέων ασφαλιστικών συστημάτων, υποτιμούν κατά 3 περίπου έτη - κατά μέσο όρο - το προσδόκιμο ζωής. Το λάθος αυτό, σύμφωνα με το ταμείο, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το ΑΕΠ της κάθε χώρας.


"Οι κίνδυνοι αυτοί που υποβόσκουν, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, τότε ο αντίκτυπος στους εθνικούς προϋπολογισμούς αρκετών χωρών θα είναι τεράστιος", εξηγεί το ταμείο, προειδοποιώντας πως οι χώρες αυτές καθίστανται πιο ευάλωτες, όσον αφορά σε νέα οικονομικά σοκ, τα οποία θα απειλήσουν σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική σταθερότητα.


Να σημειωθεί πως η έκθεση αυτή του ΔΝΤ αφορά στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασφαλιστικά συστήματα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...