Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΠΕΡΝΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η οικονομική κρίση χτυπά σε όλους τους τομείς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται απανωτά τα χτυπήματα.
Άρχισε με το πάγωμα των προσλήψεων. Ήλθε η εφεδρεία έδιωξε αριθμό εργαζομένων χρήσιμων με την εμπειρία τους στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Ακολούθησαν οι περικοπές των μισθών, οριζόντια και κάθετα.
Φτάνουμε τώρα στις περικοπές των....έργων. Η απένταξη των έργων λίγιες ημέρες πριν την 6η Μαίου, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε δεν ξεκίνησαν καθόλου αλλά περίμεναν την χρηματοδότηση.  Το ύψος των χρηματοδοτήσεων προϋπολογιστικά φτάνει τα 17 δις ευρώ και στα οποία είχαν απορροφηθεί περίπου τα 10 δις ευρώ.
Με απόφαση του κ. Θάνου Μωραϊτη απεντάσονται μια σειρά έργων σε όλη την Ελλάδα, σε Καλλικρατικούς δήμους και σε Περιφέρειες.
Τα έργα αυτά αφορούν διάφορες δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως:
΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄, έργα αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, αναπλάσεις, ΧΥΤΑ, αντιπλημμυρικά, οδοποιία, σχεδιαμός για αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών, πληροφοριακά συστήματα κ.α.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θύμα της κακοδιαχείρισης των οικονομικών της χώρας, της έλλειψης οράματος και εντιμότητας, της έλλειψης δικαιοσύνης και γνώσης.
Αυτό επικράτησε πολλά χρόνια τώρα για να έλθουμε στη σημερινή κατάσταση όπου οι πολίτες, οι δημότες στερούνται κάθε μορφής έργων από τους φόρους τους, που έτσι κι αλλιώς παρακρατούνται. Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος με συνετό και δίκαιο τρόπο ενώ παράλληλα να υπάρχει γνώση, τόλμη και όραμα είναι τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν την πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.
Οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες ενώ τα όργανα της αυτοδιοίκησης ασθενούν, αδιαφορούν ή δεν έχουν καμιά επιρροή αφού τα ίδια αυτά όργανα δεν έπεισαν ποτέ γιατί δεν ήταν άξια και ικανά.
Πώς να μας πείσει τώρα η σημερινή ΚΕΔΕ που αποτελείται λίγο ως πολύ απο τα ίδια πρόσωπα που ΄΄εκλέγονται΄΄ με τη μέθοδο του ΄΄τρενάκι΄΄ καθ΄υπόδειξη των κομμάτων και των μηχανισμών τους;
Πώς να μας πείσουν τα ίδια πρόσωπα της προηγούμενης δεκαετίας όταν στηρίζονται σε πολιτικές γνωριμίες που ζυμώνονται σε κομματικά γραφεία;  Πώς να ανασάνει ο δήμος όταν όλοι δέχθηκαν την λειτουργία των δήμων κάτω από ΄΄Καλλικρατικές΄΄ διατάξεις που δεν έχουν καμιά αξία παρά μόνο την αύξηση της γραφειοκρατίας και τον μηδενισμό της δημιουργίας;
Δεν είναι όμως αμέτοχοι και οι πολίτες, δημότες στην διαμόρφωση αυτής της σημερινής κατάστασης. ΄΄Επέλεξαν΄΄ στις δημοτικές εκλογές με κομματικά κριτήρια, καθ΄υπόδειξη. Εξέλεξαν ανθρώπους που αποτελούν ετερόκλητες και αδειάφορες συνιστώσες κομματικών κλαριών, που η παρουσία τους και μόνο ακυρώρουν και μηδενίζουν τον ρόλο της της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να βρουν κριτήρια επιλογής, να αποδιώξουν τις φιλίες και τα κόμματα και να θέσουν τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη θέση που της ανήκει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...