Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


                                                                       ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Κε Πρόεδρε


Η κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριών χρόνων προκειμένου να εξεύρουν οικονομικούς πόρους εφαρμόζοντας την οικονομική πολιτική των μνημονιακών και εφαρμοστικών νόμων προχωρεί στην περεταίρω περικοπή των χρηματοδοτήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Στο επεξεργαζόμενο νέο πακέτο περικοπών έχει προβλεφθεί νέα περικοπή χρηματοδοτήσεων, άγνωστου ύψους σε εμάς, μέχρι στιγμής.


Εκτός αυτού, όμως, προβλέπει την πλήρη κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες έλυναν κατά κάποιο τρόπο, την έλλειψη προσωπικού στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας.


Η κατάργηση αυτή των συμβάσεων έρχεται να προστεθεί στην ήδη ληφθείσα απόφαση περί αναστολής των προσλήψεων σε όλους τους τομείς του δημοσίου, επομένως και στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Θα επισημάνουμε το γεγονός ότι οι μορφές εργασιακών σχέσεων άλλαξαν προς το δυσμενέστερο εις βάρος των εργαζομένων και ασφαλώς των επιχειρήσεων.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τεράστιες περικοπές τα τελευταία τρία χρόνια ενώ οι ανάγκες της βαίνουν αυξανόμενες.


Ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ μετέφερε αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς, όπως ζητούσε και η αυτοδιοίκηση. Το αίτημα ήταν, όμως, μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων. Κι ενώ το πρόγραμμα ΄΄Καλλικράτης΄΄ προέβλεπε μεταφορά πόρων αλλά στην πράξη όχι μόνο δεν υπήρξαν αλλά περιεκόπησαν και παλαιοί υφιστάμενοι πόροι. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κινδυνεύουν οι δράσεις και οι δομές της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης να τιναχθούν στον αέρα.


Οι αρμοδιότητες ήλθαν, οι πόροι έμειναν στα χαρτιά.


Υπό την έννοια αυτή ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ δεν έχει εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο. Κι αν έχει εφαρμοστεί, ΄σ ένα τμήμα του και μόνο και μάλιστα επιφανειακά και με πολλές υστερήσεις.


Ως ένα βαθμό αναγνωρίζουμε δύο πράγματα.


Πρώτον, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος εξ αιτίας κακοδιαχείρισης, άγνοιας, έλλειψης σοβαρότητας και υπευθυνότητας.


Δεύτερον, την δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αναγνωρίζουμε, επίσης, τον αγώνα, που δίνει η κυβέρνηση να πετύχει την απεμπλοκή της από την βαθειά οικονομική ύφεση, η οποία σιγά αλλά σταθερά έχει μετατραπεί σε κοινωνική.


Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την συνέχιση των περιορισμών των χρηματοδοτήσεων προς την αυτοδιοίκηση. Άμεσα τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορεί να λειτουργήσουν οι δήμοι όταν μάλιστα οι περικοπές αγγίζουν και ανελαστικές δαπάνες της; Ο δρόμος αυτός οδηγεί μαθηματικά στην αναίρεση των λειτουργιών της και το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών.


Οι εφαρμοστικοί νόμοι και οι διατάξεις των μνημονίων μπορεί να παρέχουν την δυνατότητα να προχωρήσει η χώρα σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό και οικονομικό σκέλος της λειτουργίας του κράτους, όμως η τυφλή και απόλυτα πιστή εφαρμογή των, αμαχητί, χωρίς διαφοροποιήσεις και εναλλακτικές προτάσεις, που θα προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και δεν θα προκαλούν αδικίες και ανισότητες, θα οδηγήσει τους πολίτες όχι στους κάδους των σκουπιδιών αλλά στους ….τόπους μόνιμης και αιώνιας κατοικίας τους!!!


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα βασικά και θεμελιώδη καθήκοντά της αν κι εφ΄όσον οι διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης βρουν την εφαρμογή τους.


Εμείς, ως δημοτικός συνδυασμός, μέλη της οικογένειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως πολίτες αυτής της χώρας διαφωνούμε κάθετα και οριζόντια σ΄αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και αιτούμαστε την άμεση παύση των περικοπών των χρηματοδοτήσεων.


Ζητούμε την επανεξέταση του θέματος από την κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα να αποκατασταθούν πάραυτα οι στρεβλώσεις του προγράμματος ΄΄Καλλικράτης΄΄, όπως είχαν υποσχεθεί προηγούμενες κυβερνήσεις και τέλος να αναπτυχθούν στρατηγικές όχι μόνο για την επιβίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μια πραγματική αυτοδιοίκηση.


Παροτρύνουμε όλους τους συναδέλφους, τους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς του δημοτικού μας συμβουλίου και όλων των δήμων της χώρας, όπως και όλα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν κάθε μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να διαφυλαχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτογενούς κυττάρου των τοπικών κοινωνιών σε μια περίοδο, που απαιτείται να είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη χρονική στιγμή.


Με τιμή


Για ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...