Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Όλη η χώρα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασιών. Σήμερα δεν θα πέσει κάτω από 39 βαθμούς Κελσίου ενώ η υψηλή θα βρεθεί και στους 42 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο η ημέρα θα ακόμη πιο δύσκολη. Ίσως η αυριανή ημέρα να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών αφού η θερμοκρασία θα φθάσει κατά τόπους και στους 44 βαθμούς.
Στα Βριλήσσια δεν θα έχουμε κάτι διαφορετικό. Η θερμοκρασία σήμερα θα φθάσει μέχρι τους 41 βαθμούς ενώ αύριο μπορεί να φθάσει και στους 42.
Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες θερμοκρασίας στους πεζούς θα είναι ακόμη δυσκολότερες αφού η θερμοκρασία κοντά στο έδαφος μπορεί να βρεθεί και στους 45-47 βαθμούς.
Όλα αυτά κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει προσοχή σε όλους και κυρίως στους ηλικιωμένους όπου το ανοσιοποιητικό σύστημα είναι ασθενές.
Χρειάζεται να μην υπάρχουν μετακινήσεις, να μην υπάρχει κοπιώδης εργασία ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. Δροσερά νερά, όχι γλυκαντικά, όχι αναψυκτικά με ζάχαρι, λίγο φαγητό και όχι βαρύ, όχι οινοπνευματώδη. Αν χρειαστεί μπορείτε να κάνετε και δροσερές κομπρέσες στους καρπούς και στο μέτωπο ίσως και δροσερό μπάνιο.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως καύσωνας, υψηλού επιπέδου κυρίως από την διάρκειά της. Να σημειώσουμε ότι παρ΄όλο που το βραδάκι μπορεί αν ΄΄πέφτει΄΄ ο ήλιος αλλά οι θερμοκρασίες παραμένου υψηλές εξ αιτίας της εκπομπής της αποθηκευμένης θερμότητας στα τσιμέντα, στα κτήρια, στα πλακάκια, η οποία αποκεύεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην πέφτει η χαμηλή θερμοκρασία κάτω απο τους 30 βαθμούς ώστε να εκτονωθεί το θερμοδυναμικό σύστημα. Συνέπεια αυτού είναι το γεγονός να διατηρούνται αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες που πολλές φορές οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν τον αυξημένο κίνδυνο γαι την υγεία τους. Το βραδάκι, νομίζουν μερικοί, ότι οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές ώστε να εγκαταλείψουν το σπίτι και να βγουν σε κάποια πλατεία. Είναι λάθος. Καλύτερα στο σπίτι έως πολύ αργά παρά στην πλατεία.
Προσοχή, λοιπόν, για λίγες ημέρες ακόμη. Θα επανέλεθει η ισορροπία. Υπομονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...