Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

O ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, χθές σε συνεδρίαση του νομικού προσώπου του δήμου, Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου, ο ισολογισμός χρήσης 2011 από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Διαβάζοντας τον ισολογισμό ένα συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος αθλητικός και πολιτιστικός οργανισμός στο πλανήτη με αυτή την φτωχή εικόνα. Η όλη δράση του οργανισμού αποτιμάται οικονομικά στο επίπεδο των 200000 ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα το νομικό πρόσωπο έδωσε και αρνητικό αποτέλεσμα. Ζημιές 36882 ευρώ!!!
Σκεφθείτε να είχε να διαχειριστεί παραδείγματος χάριν ένα εκατομμύριο ευρώ, τι οικονομικό αποτέλεσμα θα είχε!!!
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τον ισολογισμό είναι ότι πρόκειται περί ενός φτωχότατου νομικού προσώπου, που ουσιαστικά απορρέει από την μύζερη και χωρίς πρόγραμμα πολιτική της δημοτικής αρχής. Ταυτόχρονα προσπαθεί να δώσει μια πλασματική εικόνα μεγάλων δράσεων στον τομέα αυτό σε κάθε ευκαιρία. Ακούγεται πολλές φορές ότι τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του δήμου απασχολούν 2000 άτομα στις δράσεις του. Αυτές οι δράσεις, λοιπόν, φαίνεται να κινούνται οικονομικά στο επίπεδο των 150000 ευρώ!!! Πώς επιτυγχάνεται αυτό;
Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ακόμη και με αυτά τα λίγα χρήματα το νομικό πρόσωπο έδωσε ζημιές ύψους 36000 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται περί μιας αδυναμίας ή ανικανότητας χειρισμού των οικονομικών στο νομικό πρόσωπο.
Αναλύοντας ακόμη περισσότερο θα βλέπαμε ότι τα αποτελέσματα της χρήσης είναι ζημιές ύψους 97343 ευρώ. Ήλθε η επιχορήγηση του δήμου με 300000 ευρώ να περισώσει τις ζημιές στο ύψος των 36882 ευρώ.
Βέβαια το νομικό πρόσωπο δεν έχει ίδιους πόρους, έτσι φαίνεται. Όμως αν δει βαθύτερα κανείς θα διαπιστώσει ότι πολλά απο τα αθλητικά και τα πολιτιστικά προγράμματα λειτουργούν με συνδρομές των δημοτών, την ώρα που θα έπρεπε ο αθλητισμός και ο πολιτισμός στο δήμο δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τους δημότες.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στο νομικό πρόσωπο του δήμου υπάρχουν συσωρευμένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 101665 ευρώ!!! Σ΄αυτές υπάρχουν κάποιες οι οποίες λιμνάζουν από επταετίας και πλέον!!!! Εκεί υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Κανείς δεν απαντά υπεύθυνα από που προέκυψαν αυτές οι υποχρεώσεις ούτε ακόμη και ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, ο οποίος απαντά ότι εγώ το....παρέλαβα αλλά δεν ξέρω από που έρχεται!!!! Τί συμβαίνει με αυτές τις οικονομικές υποχρεώσεις; Θα πληρωθούν ποτέ ή αφήνεται σκοπίμως στο χρόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανόν να αποσύρουν οι προμηθευτές τις απαιτήσεις τους;
Ένα, επίσης ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι πόσοι εργαζόμενους απασχολεί το νομικό πρόσωπο και με ποιές εργασιακές σχέσεις;
Οι γυμναστές που απασχολούνταν ήταν προσλήψεις (με αδιαφανείς διαδικασίες θα λέγαμε) ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών.
Το νομικό πρόσωπο ύστερα από την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης προχωρά σε ΄΄προσλήψεις΄΄ με συμβάσεις μίσθωσης έργου, που είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και μ΄αυτό τον τρόπο το νομικό πρόσωπο δεν θα επιβαρύνεται με δώρα, επιδόματα και άλλα. Δύο θέματα ανακύπτουν εδώ.
Πρώτον, το νομικό πρόσωπο και ο δήμος επιλέγει τους ΄΄σύγχρονους τρόπους΄΄ απασχόλησης, με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Δεύτερον, οι ΄΄προσλήψεις΄΄ αυτές δεν περνούν από ΑΣΕΠ κι επομένως βρίσκεται στη ΄΄διακριτική΄΄ ευχέρια του προέδρου για την τελική επιλογή και τον τρόπο επιλογής των εργαζομένων.
Ίσως να προχωρούμε πάρα πολύ και δεν είναι ακόμη καιρός.
Δείτε κι εσείς την οικονομική εικόνα αυτού του νομικού προσώπου. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...