Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΚΕΔΕ

Σήμερα το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι προσέρχονται στο συνέδριο με κοινή θέση σ’ ένα σημείο. Στην καταβολή των οφειλομένων εδώ και τώρα, άλλως μπαίνει λουκέτο στους δήμους.


Η χθεσινή συνάντηση με το Πρωθυπουργό ξεκαθάρισε τα εξής.

Πρώτον, οριστικοποιείται το ποσό που θα λαμβάνουν οι δήμοι από τους ΚΑΠ στα 96 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα ή ετησίως 1,8 δις ευρώ περίπου. Το αίτημα, να θυμίσουμε, ήταν 2,4 δις ευρώ.

Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε αύξηση κατά 10 εκατομμύρια στην χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς (θυμίζουμε ότι ο υπουργός είχε υποσχεθεί 20 εκατομμύρια αύξηση, που μαζί με την μείωση του κόστους ανά παιδί από τα 2900 στα 1900, θα έχει ως αποτέλεσμα την τελική αύξηση του αριθμού των αιτήσεων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς)

Τρίτον, θα αποδοθούν 515 εκατομμύρια ευρώ αντί 813 εκατομ. Που ήταν το αίτημα της ΚΕΔΕ όπου συμπεριλαμβάνονται και ποσά ΣΑΤΑ.

Δρομολογείται η υπόθεση της αυτεπιστασίας ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός, επίσης, δέχθηκε το αίτημα της επιμήκυνσης των δανείων των ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΈΝΩΝ δήμων, των παλαιών δανείων από 5 σε 8 έτη και των νέων σε 10.

Στο αίτημα της ΚΕΔΕ για την δημιουργία ΕΣΠΑ για την αυτοδιοίκηση ύψους 1,5 δις ευρώ, ο Πρωθυπουργός το παρέπεμπσε στον υπουργό κ. Χατζηδάκη και κλείστηκε συνάντηση επί τόπου μαζί του με τον οποίο θα συζητηθεί το θέμα.

Ένα σημείο που η ΚΕΔΕ διαφωνεί είναι η καταβολή του ποσού των οφειλομένων ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ, που ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα αποδοθεί όταν εισέλθουν τα 31,5 δις ευρώ με την δόση Οκτωβρίου από το νέο δάνειο. Η ΚΕΔΕ επιμένει να καταβληθεί τώρα.

Την τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινώσει σήμερα ο κ. Στυλιανίδης στο έκτακτο συνέδριο. Η ΚΕΔΕ ανάλογα με αυτά που θα ακούσει θα συνεδριάσει εκτάκτως και θα εισηγηθεί στο συνέδριο για τις ενδεχόμενες νέες κινητοποιήσεις.

Στην ανακοίνωση από το Πρωθυπουργικό γραφείο τύπου αναφέρονται οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση στις χρηματοδοτήσεις και εξ αιτίας αυτών περικόπτονται οι υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις.

Κατά τον Πρωθυπουργό, τίθενται σε προτεραιότητα η λειτουργία των κοινωνικών δικτύων, δράσεις που στηρίζουν τον πόλεμο κατά της φτώχειας, τον εξορθολογισμό των δαπανών, τις κοινωνικές παροχές, μεταφορά μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, συντήρηση σχολείων, φροντίδα στο σπίτι, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία.
Αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός τις θυσίες που γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκση και ότι έχει υποστεί περικοπές 61% στις χρηματοδοτήσεις της.
Σήμερα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...