Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

''ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ'' ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ύστερα από 6 μήνες από τότε, που εμείς διαπιστώσαμε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα έλθουν οι δήμοι, τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘’ξύπνησαν’’ και βλέπουν σήμερα πια το αδιέξοδο αυτό.

Πριν έξι μήνες είχαμε παρουσιάσει την άποψή μας και την θέση μας αυτή στους χώρους εργασίας των εργαζομένων του δήμου καταγράφοντας από τότε την κατάσταση, την οποία θα αντιμετωπίσουμε ως δήμος και ως τοπική αυτοδιοίκηση ή ακόμη και ως κοινωνία.

Τότε είχαμε δεχθεί πικρόχολα σχόλια, δυστυχώς. Η αλήθεια, δυστυχώς και πάλι, ήλθε, εμφανίστηκε, είναι μπροστά μας.

Αρχίσαμε μια έρευνα ‘’σκαλίζοντας’’ την οικονομική εικόνα του δήμου μέσα από….χαρτιά, μέσα από τους ισολογισμούς και τους προϋπολογισμούς. Δημοσιοποιήσαμε μερικώς, τουλάχιστον, τα ευρήματα αυτά δείχνοντας την δυσάρεστη εικόνα του δήμου. Δεχθήκαμε ερωτήματα δημοτών στα οποία απαντήσαμε και απ’ ότι φαίνεται όσοι ασχολήθηκαν και παρακολούθησαν τα δημοσιεύματα διαπίστωσαν την πραγματικότητα.

Ο δήμαρχος, δε, σε όλα τα ερωτήματα που έχουμε θέσει πολλάκις, απαντά με τον ίδιο τρόπο,…΄΄ο δήμος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και πάμε καλά΄΄.

Σε μια τελευταία ερώτησή μας μάλιστα είπε ότι ΄΄ο δήμος έχει αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του΄΄. Βέβαια από την άλλη ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά…..

Κανένας άλλος δημοτικός συνδυασμός, κανείς δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα και όσοι ασχολήθηκαν εξέτασαν το ζήτημα επιδερμικά, ατεκμηρίωτα και με μπόλικη αντιπολιτευτική διάθεση, προσπαθώντας να παρουσιάσουν κυρίως την ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Μικροπολιτική παλαιού τύπου, ξεπερασμένη και ανούσια. Ασφαλώς δεν εξαιρείται και η δημοτική αρχή, η οποία θεωρεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις της στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Εμείς παρουσιάσαμε το κεντρικό ζήτημα στα οικονομικά του δήμου. Έλλειψη πόρων, υποχρεώσεις με νέες αρμοδιότητες, αδυναμία πρόσληψης προσωπικού, κενά στην λειτουργία του δήμου, μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, κλείσιμο των ευρωπαϊκών πόρων λόγω αδυναμίας της κρατικής συμμετοχής, περιορισμός των προσλήψεων ακόμη και συμβασιούχων, γραφειοκρατία, πολύχρονες διαδικασίες, έλλειμμα νομοθετικού πλαισίου στις εφαρμογές, αυστηρός αλλά ανούσιος έλεγχος από την κεντρική διοίκηση, αδιάφορες οι περιφερειακές αρχές, μετατόπιση των θεμάτων αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο, πεπαλαιωμένες αντιλήψεις στη διοίκηση, ξεπερασμένες πολιτικές, θέσπιση του ρουσφετιού στην πράξη, έλλειμμα στις δημοκρατικές διαδικασίες και διαχωρισμός του δημοτικού συμβουλίου σε ….δικοί μας και ξένοι, σε…..συμπολίτευση και αντιπολίτευση ήταν τα σημαντικά αίτια της σημερινής κατάστασης.

Δεν θα παραλείψουμε να επισημάνουμε την αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης απ’ όπου εξαρτάται απόλυτα η τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς οι πολιτικοί που διαμορφώνουν τις οικονομικές εξελίξεις και όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση θέλουν τις τοπικές κοινωνίες απόλυτα εξαρτημένες από εκείνους.

Θεωρούν τις τοπικές κοινωνίες βιλαέτια τους και χωράφια

Είμαστε οι πρώτοι και οι μοναδικοί που διαπιστώσαμε, εντοπίσαμε το ζήτημα της οικονομίας που θα αντιμετώπιζε ο δήμος μας και το δημοσιοποιήσαμε άμεσα.

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς τίποτα σε σχέση με τις εξελίξεις. Αυτό που και σήμερα επισημαίνουμε είναι ότι θα συνεχιστεί η οικονομική δυστοκία στο δήμο, που συναρτάται ασφαλώς και από την πολιτική και διοικητική συμπεριφορά της σημερινής δημοτικής αρχής. Θα έλθουν ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι λύσεις, για εμάς, δεν είναι στα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν είναι στις περικοπές, στις οποίες προβαίνει ή θα προβεί, πιθανόν, η δημοτική αρχή. Ούτε το ‘’χάϊδεμα’’ των εργαζομένων για να δείξει το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους και τους δημότες. Το ενδιαφέρον εκφράζεται με άλλους δυναμικούς, ουσιώδεις, παραγωγικούς, δημιουργικούς τρόπους. Η ρουσφετολογική πολιτική είναι η αιτία να οδηγηθεί ο δήμος σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Επειδή το αντεπιχείρημα στα γραφόμενα για πολλούς είναι τι θα προτείναμε εμείς, απαντούμε: Δεν είμαστε ούτε θεοί ούτε μάγοι. Έχουμε προτάσεις, έχουμε ιδέες, έχουμε θέσεις που αν μην τι άλλο θα περιόριζαν το σημαντικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα το δήμο. Είναι ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα προβλήματα.

Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που θα αποτελέσει και θέμα προς δημοσίευση σύντομα.

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...