Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων όπως οι αποκρατικοποιήσεις με σχετική πλειοψηφία εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την αξιοπιστία των διαδικασιών;


Σοβαρά ερωτηματικά γεννώνται όσον αφορά την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων;
Όταν ψηφίζονται νομοσχέδια τόσο σημαντικά, όπως οι αποκρατικοποιήσεις με σχετικές πλειοψηφίες είναι ξεκάθαρο ότι θα τεθούν θέματα νομιμοποίησης των διαδικασιών και πολιτικής αμφισβήτησης στο μέλλον των όποιων αποφάσεων για πωλήσεις εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ήδη στελέχη ξένων οίκων που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρουν ότι «αν δεν υπάρχει καθαρή πλειοψηφία στις αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις αλλά με σχετικές πλειοψηφίες εγκρίνονται τόσο σημαντικά νομοσχέδια ποιος μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον την αξιωματική αντιπολίτευση να εγείρει θέμα νομιμότητας και ποιος ξένος θα ρισκάρει να επενδύσει στην Ελλάδα όταν υπάρχει ο κίνδυνος αμφισβήτησης των διαδικασιών»
Ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους της Ελλάδος επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση παραπαίει.
Πως θα επιτευχθούν οι στόχοι να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις αποκρατικοποιήσεις όταν είναι ασαφές πόσο χρόνο θα κρατήσει η κυβέρνηση;
Άρα οι ξένοι είναι πολύ διστακτικοί καθώς οι έσχατες εξελίξεις τους υποχρεώνουν να επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους για την Ελλάδα ενώ οι εσωτερικοί παίκτες είναι προβληματισμένοι καθώς βλέπουν εκφυλιστικές – παρακμιακές καταστάσεις που εμπνέουν μόνο ανησυχία σε πολιτικό επίπεδο.
Ούτως η άλλως η αξία των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους που είναι εισηγμένες στο ΧΑ βρίσκονται κάτω από 2 δις.
Διαχρονικά πρώτα πωλούνται οι εταιρίες εκτός ΧΑ ή ακίνητα ώστε να διαμορφώσουν ένα momentum και εν συνεχεία αν έχει αποτυπωθεί  στο χρηματιστήριο το θετικό κλίμα ξεκινούν και οι διαδικασίες πώλησης των εισηγμένων.

Τρέχουσα αξία εταιριών εισηγμένων στο ΧΑ που συμμετέχει το Δημόσιο
Εταιρία
Ποσοστό Δημοσίου
Τρέχουσα αξία
ΕΛΠΕ
35,48%
654 εκατ
ΕΥΑΘ
74%
116 εκατ
ΕΥΔΑΠ
61%
285 εκατ
ΟΛΘ
74%
108 εκατ
ΟΛΠ
74%
230 εκατ
ΟΠΑΠ
33%
518 εκατ
Εθνική τράπεζα
1,23%
21 εκατ
Πειραιώς
1,30%
6 εκατ
Alpha bank
0,62%
6 εκατ
Σύνολο
-
1,944 δισ
πώλησης των εισηγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...