Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

Από την ΕΥΔΑΠ δημοσιεύθηκαν τα χρέη  των δήμων προς την εταιρεία. Πολλά τα εκατομμύρια των οφειλών που έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση της εταιρείας.
Η εταιρεία σε μια προσπάθειά της να εξορθολογίσει τα οικονομικά της προέβη στην αποκάλυψη εκθέτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση. Την κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς ότι εκμεταλλεύεται την εταιρεία κάνοντας μικροπολιτική με τους δημότες.
Οι δήμοι για τους οποίους επιμένει η ΕΥΔΑΠ είναι αυτοί που έχουν δικό τους δίκτυο διανομής του νερού στους δημότες.
Η εταιρεία παρέχει την αναγκαία ποσότητα νερού στον δήμο με ορισμένο τιμολόγιο, εισπράττει από τους δημότες με άλλο τιμολόγιο για να το αποδόσει στην εταιρεία.
Είναι ένα κύκλωμα διαχείρισης, που έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι όχι μόνο να έχουν διαφορετικό τιμολόγιο προς τους δημότες αλλά και να μην αποδίδουν τα εισπραττόμενα από τους δημότες στην ΕΥΔΑΠ. Κι αυτό για μακρύ διάτημα με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί μεγάλα χρέη προς την εταιρεία.
Οι δήμοι μετά την δημοσίευση του θέματος, σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη αυτά με όρους ασφαλώς που επιβάλλει η εταιρεία.
Μεταξύ των δήμων που οφείλουν προς την ΕΥΔΑΠ είναι και ο δήμος Βριλησσίων, το χρέος του οποίου ήταν στις αρχές του 2012 περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. 
Ο δήμος ρύθμισε τα χρέη αυτά να αποπληρωθούν σε τέσσερα χρόνια με την υποχρέωση στις αρχές του 2013, δηλαδή τώρα, να επανεξεταστεί το ζήτημα των οφειλών και να διερευνηθεί κατά πόσο ο δήμος θα μεταφέρει την ευθύνη της διαχείρισης και διανομής του νερού  στην ΕΥΔΑΠ.
Αυτό θα εξαρτηθεί, κατά ένα μέρος, από το κατα πόσο ο δήμος ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του στο διάστημα μέχρι σήμερα.
Από  ένα άλλο μέρος, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει να αποκτήσει όλα τα δίκτυα αυτά στην ιδιοκτησία της 
για πολλούς και σοβαρούς λόγους όταν μάλιστα βρίσκεται στην λίστα ιδιωτικοποίησής της σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό απ΄ότι σήμερα.
Στη βάση αυτή προσπαθεί να πιέσει τους δήμους που δεν είναι ικανοί να στηρίξουν την διαχείριση της διανομής του νερού, με το επιχείρημα, που είναι και λογικό, να εξορθολογίσει τα οικονομικά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...