Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ Ο.Τ. 61!!


Με πολλά ερωτηματικά και πολλές προκλήσεις η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!
Αιτία ήταν η παρέμβαση δικηγόρου, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση της απαλλοτρίωσης του οικοδομικού τετραγώνου 61 (πρώην τένις κλάμπ).
Η υπόθεση αυτή χάθηκε δικαστικά από την πλευρά του δήμου, ύστερα από 14 χρόνια δικαστικών αγώνων.
Κέρδισε την υπόθεση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο οποίος αντέδρασε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση και τελικά το πέτυχε.
Ο δήμος, όμως, υποχρεώθηκε να πληρώσει τις αμοιβές των δικηγόρων. Ο μεν δικηγόρος του αντιδίκου έχει ήδη πληρωθεί από το 2008 καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, ο δικηγόρος του δήμου, ο οποίος συνεργάζεται σε πολλές άλλες υποθέσεις, είχε συμφωνήσει με το δήμο να πληρωθεί με αυτό που προβλέπει ο νόμος.
Ο νόμος προβλέπει 3% επί του επιδικασθέντος ποσού  της απαλλοτρίωσης. Το ποσό της δικαστικής απόφασης ήταν της τάξης των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Έτσι η αμοιβή του δικηγόρου ήταν στο επίπεδο των 300000 ευρώ.
Ο δικηγόρος του δήμου και όπως εκείνος ισχυρίστηκε με την παρότρυνση του δήμου άσκησε αγωγή διεκδίκησης ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της αμοιβής και του ύψους της σύμφωνα με τον νόμο.
Ο δήμος όρισε άλλο δικηγόρο, να υπερασπιστεί τον δήμο αλλά το δικαστήριο, όπως αναμένονταν, επιδίκασε το ποσό αυτό που προβλέπει ο νόμος.
Στη συνέχεια άνοιξε ένας διάλογος διαπραγμάτευσης με την δημοτική αρχή προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ δήμου και δικηγόρου.
Πολλές φορές έχουν καταγραφεί ερωτήσεις από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης για την υπόθεση αυτή, η δημοτική αρχή δεν ξεκαθάριζε το ζήτημα ώσπου πριν μόλις δύο εβδομάδες και στην συζήτηση του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ότι η αμοιβή του δικηγόρου θα είναι στις 160000 ευρώ. Αναφέρθηκε ότι επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των μερών όπου ο δικηγόρος δέχεται ως αμοιβή του το 50% της επιδικασθείσας και παραιτείται των τόκων όπως θα μπορούσε να διεκδικήσει.
Δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και οι πολλές ερωτήσεις που προέκυψαν στο δημοτικό συμβούλιο ανάγκασε τον δικηγόρο να εμφανιστεί στο δημοτικό συμβούλιο και να ξεκαθαρίσει την δική του θέση για την υπόθεση αυτή.
Δυστυχώς η πληροφόρηση και το ξεκαθάρισμα δεν ήλθε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής αλλά από τον δικηγόρο!!!!
Η παρέμβασή του έδειξε ότι υπήρξε ένα παρασκήνιο, για το οποίο το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε καμιά συμμετοχή και γνώση.
Η όλη υπόθεση προκάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι αντέδρασαν θέτοντας κυρίως θέμα δεοντολογίας και ηθικής.
 Από δημοτικό σύμβουλο ζητήθηκε να τεθεί επίσημα ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου ώστε να μην διαταραχθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αφού δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης και δυστυχώς δεν φάνηκε η δημοτική αρχή να το δέχεται ούτε και να το απορρίπτει.
Να επισημανθεί ότι σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο φέρεται να έχει δηλώσει ο δήμαρχος ότι η αμοιβή του δικηγόρου θα είναι της τάξης των 50000 ευρώ ενώ ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε δηλώσει κάτι τέτοιο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Η κατάσταση αυτή, οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής έχουν προκαλέσει σε υψηλό βαθμό τους δημοτικούς συμβούλους, κυρίως της αντιπολιτεύσεως.
Το θέμα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα το παρακολουθήσουμε, αναμένοντας αν και κατά πόσο η δημοτική αρχή θα το εισάγει ως κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...