Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΤΕΛΕΣΘΗ...ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΑΚΟΜΗ

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή μετά από συνεχείς αναβολές λόγω  αδυναμίας για εξασφάλιση υπερψήφισης της πρότασης κουρέματος των καταθέσεων.
Η Κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε αναταραχή για εξεύρεση λύσης. Ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να καθησυχάσει τους Κύπριους πολίτες αλλά και όλους τους Ευρωπαίους, μάταια, όμως. Το πλήγμα και η αμφιβολία παραμένουν και είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι πάρα πέρα επιπτώσεις. 
Ταυτόχρονα με την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ώστε να παρακολουθούν μαζί τις εξελίξεις στην Κυπριακή Βουλή και αν παραστεί ανάγκη να παρέμβουν με κάποιο τρόπο που θα αποφασισθεί εκείνη την ώρα.
Ένα σημείο που δεν επισημάνθηκε ως τώρα είναι κατά πόσο είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100000 ευρώ, κάτι που στην Ελλάδα επισημαίνεται συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το σημείο αποτελεί κρίσιμο για τους μικροκαταθέτες. Τελευταίες πληροφορίες λέγουν ότι η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως ώστε να υπάρξει εξασφάλιση το ποσό των 100000 ευρώ. Σήμερα οι ανακοινώσεις.
Φαίνεται ότι από το πρώτο ευρώ κατάθεσης μπορεί να φορολογείται. 
Αν η Κυπριακή Βουλή καταψηφίσει την πρόταση, το επόμενο βήμα είναι η πλήρης κατάρρευση κατ΄αρχήν του τραπεζικού Κυπριακού συστήματος, οι τράπεζες κηρύσσουν πτώχευση και όλες οι καταθέσεις δεσμεύονται εξ ολοκλήρου. 
Ίσως αυτό αποτελέσει καταλύτης στην τελική απόφαση των Κύπριων βουλευτών στην σημερινή ψηφοφορία.
Τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά και οι καταθέτες θα εξυπηρετούνται από τα ΑΤΜ΄ς παρ΄όλο που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Οι ενέργειες αυτές επιτείνουν το πρόβλημα στους καταθέτες ακόμη περισσότερο. 
Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει στην απορρόφηση των υποκαταστημάτων από άλλο τραπεζικό ίδρυμα ώστε να προστατευθεί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να απομονωθεί η κρίση μόνο στην Κύπρο. Η απορρόφηση, όμως, σημαίνει κόστος ιδιαίτερα στην κατάσταση που βρίσκονται οι και οι Ελληνικές τράπεζες. Όλες έχουν τα προβλήματά τους την στιγμή μάλιστα που βρίσκονται στην ανακεφαλαιοποίησή τους με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας ενώ τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι πέραν των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα δεν έχει διασφαλιστεί η ελάχιστη συμμετοχή του 10% στις αυξήσεις κεφαλαίου από την αγορά. Ψάχνουν ακόμη επενδυτές ώστε να εξασφαλιστεί το 10% και τώρα θα αναγκαστούν να συμπεριλάβουν και το Κυπριακό πρόβλημα.
Όλοι συνιστούν ψυχραιμία ενώ καμιά συνθήκη δεν το εξασφαλίζει. Σήμερα αναμένεται με αγωνία το άνοιγμα του χρηματιστηρίου ενώ οι δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή είναι εκτός διαπραγμάτευσης.
Είναι βέβαιο ότι η απόφαση του Eurogroup άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και όσο κι αν οι πολιτικοί παράγοντες στην Ευρώπη προσπαθούν να τα μαζέψουν έχουμε την αίσθηση ότι κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρει. Οι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα προβούν σε αναλήψεις και το φαινόμενο μπορεί να είναι η αρχή ενός ντόμινο σε όλη την Ευρώπη. 
Αυτό αποτελεί τρόμο για την ΕΕ και στις τράπεζες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...