Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ....

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων των στελεχών της Κυπριακής Κυβέρνησης με τους Ρώσους ομολόγους των και όχι μόνο φέρνει σε δυσκολότερη θέση την Κυπριακή κυβέρνηση, η οποία απ΄ότι διαφαίνεται δεν είχε κάποιο Plan B. 
Οι Ρώσοι προτίμησαν να έχουν καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ σ΄αυτή την φάση από το να έλθουν σε μια συμφωνία χρηματοδότησης της Κύπρου. Ακόμη και η περίπτωση της εξαγοράς Κυπριακών τραπεζών από Ρωσικά κεφάλαια και επιχειρηματίες έπεσε στο κενό. Πολλά ήταν τα σενάρια που ξεδιπλώθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στην Ρωσία αλλά καμιά δεν καρποφόρησε. 
Τώρα η κυβέρνηση επανέρχεται στην πρόταση της ΕΕ, η οποία με την σειρά της γνωρίζοντας πολύ καλά τις προθέσεις της Ρωσίας, εμμένει στην αρχική της πρόταση περί κουρέματος των καταθέσεων με όποιο σχέδιο προτείνει η Κυπριακή κυβέρνηση αρκεί να έχει ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή συνολικά 5,8 δις ευρώ.
Ένα επί πλέον πρόβλημα που συναντά είναι το θέμα των τραπεζών. Όσο παραμένουν κλειστές τόσο επιτείνεται το πρόβλημα της έλλειψης της ρευστότητας. Με το άνοιγμά τους είναι λογικό να συσσωρευθούν όλες οι συναλλαγές σε λίγες ημέρες με έντονο το πρόβλημα των αναλήψεων. Ως ένα βαθμό οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα της εξυπηρέτησης αλλά είναι άγνωστο αν θα εξυπηρετηθεί συνολικά η ζήτηση.
Μια από τις τρεις τράπεζες, επίσης, είναι σε πολύ κακή κατάσταση, έτοιμη για λουκέτο. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει την πρότασή της και αναμένει ακόμη την απάντηση της Κυπριακής περί απορρόφησής τους από Ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Ήδη στην Ελλάδα έχει καταστρωθεί σχέδιο απορρόφησης και μάλιστα έιναι έτοιμη και με Plan B.
Υπάρχει σκέψη στην Ελλάδα, να ληφθεί απόφαση απόσχισης των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κάτω από τον φόβο της εξάπλωσης του προβλήματος και στις Ελληνικές τράπεζες.
Σενάρια συγχώνευσης των δυο από τις τρεις με απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης  όπως και άλλα όπως και του διαχωρισμού τους σε good και bad και πώλησης των good κατά τα πρότυπα που έγινε και στην Ελλάδα έχουν τεθεί στο τραπέζι των σκέψεων. Όλα είναι ανοιχτά τα θέματα και οι πιθανότητες. Πάντως εντός των επομένων ημερών είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί η λύση ανεξάρτητα από τα πολιτικά λάθη, που έγιναν ή από το παρασκήνιο που υπήρξε και στο παρελθόν ή ακόμη και στις τελευταίες ημέρες.
Ιδιαίτερα για τις τελευταίες ημέρες η ιστορία θα έχει γράψει πολλά. Τα λάθη των πολιτικών και πάλι έρχονται να φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των πολιτών. Η πολιτική της αλληλεγγύης της ΕΕ ανύπαρκτη, η ανικανότητα και οι πειραματισμοί στο πρώτο πλάνο, η παραπληροφόρηση στα ύψη, η προβολή και ο υπερπατριωτισμός στοιχείο απόλυτης εκμετάλλευσης.
Δυστυχώς ο Ελληνισμός βρήκε στο ΄΄ΟΧΙ΄΄ των Κυπρίων την έκφραση της αντίδρασης και της αντίστασης αλλά και της ελπίδας, χωρίς να είναι έτοιμος να τραβήξει μέχρι το τέλος και να ανατρέψει τα ήδη καθιερωμένα δεδομένα στην Ευρώπη.
Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος και κυρίως οι πολιτικοί κατάφεραν να δουν στο μέλλον και να ενισχύσουν αυτά τα χρόνια τις κρατικές δομές και να ετοιμάσουν την κοινωνία στο ενδεχόμενο αυτών των φαινομένων. Ήταν εύκολοι στην αποδοχή υψηλών χρηματοδοτήσεων που σκόρπισαν χωρίς σχέδια και χωρίς στόχους σε διάφορες ανούσιες και άχρηστες ΄΄εφαρμογές΄΄.
Αυτό το είδος της πολιτικής και χειρισμού είναι γνώριμο του Έλληνα, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται. Η ιστορία μας είναι γεμάτη με ανάλογα φαινόμενα. 
Τώρα οι Έλληνες μόνοι τους μέσα σ΄ένα περιβάλλον εχθρικό και αδυσώπητο, αδηφάγο θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν, τραυματισμένοι και απογοητευμένοι, εξαθλιωμένοι οικονομικά και ηθικά. 
Κάποιοι πρέπει να δουν αυτή την διάσταση. Ο λαός χρειάζεται στήριξη και ελπίδα. Οι φωνές στα διάφορα μικρόφωνα και οι γραφίδες ΄΄εξυπνων΄΄ τάχατες διαφόρων ΄΄ειδικών΄΄ και μη ας περάσουν πρώτα από τις εγκεφαλικές διαδικασίες κι μην είναι τόσο εύκολοι στην κριτική στους άλλους.
Ο Ελληνισμός να μείνει ενωμένος, αυτό έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο ξένος παράγοντας ποτέ δεν έδειξε να υπερασπίζεται το συμφέρον του λαού, του Έλληνα. Η Ελλάδα είναι η πιο πλούσια χώρα αλλά η πιο δυστυχής.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...