Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  To τελευταίο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η διοίκηση του δήμου και με την συμβολή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου επιχειρεί με πολλούς τρόπους να τροποποιήσει και να απαξιώσει κανόνες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
 
  Κατ΄αρχήν τροποποιεί τις ώρες και ημέρες των συνεδριάσεων με βάση το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων της διοίκησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι να αδυνατούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις.

 Δεύτερον, για να δικαιολογήσει σύντομα διοικητικά συμβούλια χρησιμοποιεί καταχρηστικώς τον όρο ΄΄κατεπείγον΄΄. Ουδέποτε τεκμηρίωσε, όπως, οφείλει να κάνει σύμφωνα με τον νόμο, την ανάγκη του ΄΄κατεπείγοντος΄΄.

Τρίτον, ο φάκελος των εισηγήσεων είναι πάντα ελλειπής. Οι εισηγήσεις των θεμάτων έρχονται ακόμη και κατά την έναρξη της συνεδρίασης, προφασιζόμενη την έλλειψη προσωπικού. Επιχείρημα που όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά προκαλεί αφού δεν απολύθηκε κανείς υπάλληλος στο χώρο της προετοιμασίας των δημοτικών συμβουλίων.

Τέταρτον, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου δεν παραδίδονται όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Για παράδειγμα ουδέποτε υπέγραψαν δημοτικοί σύμβουλοι πρακτικά αλλά ούτε και παραδόθηκαν ποτέ σε έντυπη μορφή όπως απαιτείται. Αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους δημοτικούς συμβούλους με επιλογή μάλιστα. Αποστέλλονται δηλαδή διάφορες συνεδριάσεις με μεγάλες καθυστερήσεις (πάνω από χρόνο!!!) και όχι με την χρονική σειρά που διενεργήθηκαν. Τι κρύβεται πίσω απ΄αυτές τις τακτικές κανείς δεν γνωρίζει. Πολλές ήταν οι φορές που δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν το θέμα των πρακτικών αλλά με διάφορα (ως συνήθως) ψευτοεπιχειρήματα δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

Η εικόνα που δίνει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο είναι έξω από κάθε περιθώριο υπομονής και ανεκτικότητας.
Χθες, 24 Απριλίου 2013, υπήρχε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Η δημοτική μας παράταξη αντιδρώντας στην συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου παρέστη δια του νομίμου εκπροσώπου της και κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας με κάθε επίσημο τρόπο, προσπαθώντας να βάλλει τέλος στην υποβάθμιση των λειτουργιών του δημοτικού συμβουλίου και την απόλυτη χειραγώγησή του από το προεδρείο του και την διοίκηση.

Είναι φανερό ότι υπάρχει σκοπιμότητα στις ενέργειες αυτές.

Παραθέτουμε πιο κάτω την επιστολή που καταθέσαμε στο προεδρείο κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Υ/Γ Το προεδρείο αποτελείται από τον πρόεδρο μέλος της πλειοψηφίας, αντιπρόεδρο μέλος της μείζονος αντιπολιτεύσεως και γραμματέα.




ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΟΙΝ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
                                                                                         24 Απριλίου 2013

Κε πρόεδρε

Με λύπη μου βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να παραστώ στο δημοτικό συμβούλιο για λίγα λεπτά και να αναγνώσω την επιστολή αυτή και να την καταθέσω στο προεδρείο και ασφαλώς για τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

Εκφράζω την λύπη μου και ταυτόχρονα καταθέτω την θέση μας, ως εκλεγμένη δημοτική παράταξη, αναφορικά με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Από πολλά χρόνια (πριν ακόμη βρεθείτε εσείς σ΄αυτή την θέση) υφίσταται άτυπη μεν ουσιαστική δε συμφωνία  μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου, οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να διενεργούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα. Η συμφωνία αυτή εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους δημοτικούς συμβούλους παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι μη εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άλλοι, έχουν την δυνατότητα  να παρίστανται κάθε ώρα ή ημέρα.
Η σύνθεση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου ικανοποιεί και με το παραπάνω την προϋπόθεση αυτή. Ίσως το σημερινό δημοτικό συμβούλιο έχει στην σύνθεσή του τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων.

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο γράφων είναι ακόμη μάχιμος εργαζόμενος και μάλιστα με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Δεν έχω συγκεκριμένο ωράριο εργασίας αφού είμαι ελεύθερος επαγγελματίας όπως σε όλο μου τον εργασιακό βίο.

Έτσι το πρόγραμμά μου εξελίσσεται καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας, κάθε ημέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολώ την υποχρέωσή μου να παρίσταμαι στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Όμως είναι αδύνατο να παρακολουθήσω τις αλλαγές σε ημέρες και ώρες των συνεδριάσεων αναλόγως με τις υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής για τις δημόσιες σχέσεις της.
Άφησα αρκετό καιρό αναμένοντας την επιστροφή στην αρχική κατάσταση. Διαπίστωσα ότι η κατάσταση όχι μόνο παραμένει αλλά και βαίνει προς το χειρότερο.

Ακυρώσατε την άτυπη εκείνη συμφωνία να διενεργούνται οι συνεδριάσεις κάθε Δευτέρα. Χρησιμοποιείτε όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας για την διενέργεια των συνεδριάσεων.
Την θέση αυτή εκφράζουν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα σας θυμίζω την έντονη διαμαρτυρία τους για την σταθεροποίηση της ημέρας των συνεδριάσεων. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας σας είναι να μην παρίστανται και εκείνοι στις συνεδριάσεις. Ίσως η απουσία κάποιων δημοτικών συμβούλων να διευκολύνει τις εργασίες της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου.

Εμείς διαφωνούμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητούμε να επανέλθει η κατάσταση όπως ήταν στην αρχή.

Και σήμερα ακόμη, κ Πρόεδρε, αδυνατώ να παραστώ στην συνεδρίαση. Παρ΄όλα αυτά βρέθηκα εδώ για λίγο χρόνο προκειμένου να καταθέσω την επιστολή ιδιοχείρως ώστε να περάσει και στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν θα συζητήσω για τις εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Τελευταία οι εισηγήσεις έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος παρ΄όλο που η συνεδρίαση είναι τακτική, όπως η σημερινή.
Στέλνετε το θέμα και η εισήγηση ακόμη και την ώρα της έναρξης του δημοτικού συμβουλίου.
Η κατάχρηση του όρου κατεπείγον είναι προκλητική.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν πραγματικά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και παρ΄όλο που απαιτείται η τεκμηρίωση για τον χαρακτηρισμό στην έναρξη της συζήτησης ποτέ δεν υπήρξε ικανή τεκμηρίωση.
Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, όσοι τουλάχιστον μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει ευθύνη.

Με τιμή

 Για ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄

Ζήσης Νικόλαος

Δημοτικός Σύμβουλος

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ



Υ/Γ  Δείτε αναλυτικά τα δάνεια, που επιμηκύνθηκαν στην ιστοσελίδα www.operiigitisv.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...