Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ DEAL ΕΤΕ-EUROBANK

Η αποτυχία της συμφωνίας των δύο τραπεζών είναι πια γνωστή. Τι αφήνει πίσω της αυτή η αποτυχία.
Κατά την ταπεινή μας άποψη δύο είναι αυτά που πρέπει να κρατήσει κάθε Έλληνας και κάθε επενδυτής.
Πρώτον, η μεγάλη αισιοδοξία που προσπάθησε να μεταδώσει η κυβέρνηση που μόνο με πολιτικά κριτήρια ανακοίνωσε την συμφωνία ανταλλαγής μετοχών χωρίς καμιά απολύτως μελέτη. Η όποια συμφωνία έπρεπε να έχει ως βασικό της στήριγμα την καταγεγραμμένη δυνατότητα υλοποίησης με επιχειρηματικά κριτήρια, πρωτίστως, και ασφαλώς τα  τραπεζικά δεδομένα της Ελληνικής αγοράς σήμερα.
Δεύτερον, η επιβεβαίωση της ισχύος της παρουσίας της τρόϊκας σε κάθε επίπεδο στην χώρα. Η τρόϊκα είναι αυτή που αποτελεί το βασικό κέντρο αποφάσεων και όχι η ηγεσία της χώρας. Ταυτόχρονα φανερώθηκε η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί αυτού του επιπέδου εξελίξεις.
Η σιωπή Σαμαρά και οι άστοχες ή αόριστες δηλώσεις Στουρνάρα δείχνει τον απόλυτο αποσυντονισμό της ηγεσίας της χώρας σε οικονομικό επίπεδο.
Το φαινόμενο που εξελίχθηκε το τελευταίο διάστημα φαίνεται να δημιουργεί  έντονα το αίσθημα της αβεβαιότητας ακόμη και στις καταθέσεις των Ελλήνων. Σήμερα διαχέεται η εντύπωση (για να μην πούμε βεβαιότητα) ότι ο μέτοχος και ο καταθέτης είναι ο απώτερος στόχος των δανειστών μας. 
Γνώριζαν κάποιοι ότι αυτή συμφωνία δεν θα επιτευχθεί ποτέ; Ο Λάτσης γιατί έφυγε από την τράπεζα σε χρόνο μηδέν; Μήπως η κυβέρνηση του παραχώρησε την δυνατότητα της φυγής του χωρίς κόπους και θυσίες; Μήπως τον απάλλαξαν για να μεταφέρουν τα χρέη της τράπεζας στον μέτοχο και στον καταθέτη;
Γνώριζαν κάποιοι ότι η Eurobank θα βρεθεί όχι μόνο ακέφαλη αλλά ΄΄άδεια΄΄; 
Γιατί το arbitrage της Εθνικής δεν έκλεισε ποτέ;
Ποιος είχε την φοβερή ιδέα να ανακοινωθεί σε ακατάλληλο σημείο η ανταλλαγή των μετοχών των δυο τραπεζών;
Τα ερωτήματα αυτά είναι τα πιο απλά που μπορεί να κάνει κανείς.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κ. Στουρνάρα και εξ επαγωγής της κυβέρνησης.
Η εικόνα της σημερινής συνεδριάσεως του Ελληνικού χρηματιστηρίου αρκεί να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη τουλάχιστον μέχρι σήμερα η επιχειρηματική και οικονομική ζωή της χώρας. 
Με πόση εμπιστοσύνη μπορεί να ατενίσει ο επιχειρηματίας και ο τραπεζίτης ή ακόμη και ο μέτοχος ή ο καταθέτης την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών όταν μόλις πριν λίγους μήνες ισχυρίζονταν όταν στα μέσα του 2013 αναμένεται η ανάκαμψη; Η σημερινή εικόνα δείχνει απόλυτα ότι ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στο υπουργείο όχι για να ΄΄σώσει΄΄ την Ελλάδα αλλά να διαμορφώσει το δικό του προφίλ. Οι πειραματισμοί του, με την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, έφεραν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον Έλληνα πολίτη. Μήπως με αυτά που έγινα σήμερα θα αισθάνεται περισσότερο σίγουρος ότι δεν θα ΄΄πειραχθούν΄΄ οι καταθέσεις (οι λίγες, που του έμειναν).
Θα δούμε το επόμενο διάστημα τις μεγάλες εκροές χρήματος προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να περισωθεί ότι απέμεινε.
Έγκλημα αλλά χωρίς τιμωρία προς το παρόν!!
Οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά αγγίζουν ποινικής ευθύνης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...