Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 2014! ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014

Παρ΄ολες τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να δώσει νότες αισιοδοξίας από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014 δείχνουν ότι και το 2014 θα είναι και πάλι ένα έτος αυστηρής λιτότητας.
Και ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο διότι η μετάβαση από ρυθμούς ύφεσης σε ρυθμούς ανάπτυξης δεν επιτυγχάνεται με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά στο βαθμό που διαβάζουμε από το προσχέδιο του προϋπολογισμού διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες θα συναντήσουν όλοι και πάλι μια άκρως δύσκολη χρονιά.
Πώς φαίνεται αυτό; Ιδού μερικά στοιχεία από τον νέο προϋπολογισμό ενδεικτικά για το κλίμα.
Στο υπουργείο εργασίας, υπουργείο γενικώς κοινωνικής πολιτικής, εργασίας και ανεργίας μαζί οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,8 δις ευρώ σχετικά με την προηγούμενη χρονιά. Από 13,97 δις το 2012 στα 12,16 το 2014. Το μεγάλο πλήγμα θα έλθει στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα συναντήσουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα την πιθανή μείωση των εφάπαξ κατά 20% περίπου.
Στο υπουργείο παιδείας όπου κλείνουν σχολικές μονάδες, σε διαθεσιμότητα περί τους 16000 εκπαιδευτικοί, οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 400 εκατομμύρια περίπου, από 5,2 δις σε 4,88 περίπου.
Μείωση και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια, από 6,9 δις σε 6,4 δις ευρώ.
Ένας από τους στόχους του προϋπολογισμού είναι η μείωση των δαπανών στην πληρωμή των τόκων. Εκεί εμφανίζεται μείωση πράγματι μείωση από 10,9 δις σε 8,9 δις, μειωμένες κατά 2 δις ευρώ.
Γενικώς παρουσιάζεται μείωση δαπανών κατά 6,4 δις στο σύνολο του νέου προϋπολογισμού.
Υπάρχουν περικοπές δαπανών και σε άλλα υπουργεία μικρότερης κλίμακας ενώ στο υπουργείο δικαιοσύνης δεν εμφανίζονται κάποιες μειώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...