Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Η χθεσινή κίνηση του κ. Ντράγκι να αποστασιοποιηθεί από την αναποτελεσματική πολιτική της Γερμανικής κυβέρνησης αποτελεί σημαντικό σημείο μιας αλλαγής στην εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική.

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια ποσοτική χαλάρωση στην οικονομία δίνει μια αχτίδα ελπίδας, κυρίως στις επιχειρήσεις, που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην μείωση της ανεργίας. 
Η ΕΚΤ έχει αντιληφθεί ότι μόνο με την λήψη μέτρων λιτότητας η ανεργία θα παραμείνει ο κύριος παράγοντας μείωσης της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωση, επομένως ένταση στις τάσεις αποπληθωρισμού. Αυτό ήταν το κύριο σημείο που η ΕΚΤ στάθηκε έστω και αργά, ύστερα από δύο χρόνια συρρίκνωσης του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και των μελών της ΕΕ.

Τα εξαγγελθέντα μέτρα από την ΕΚΤ, κατά την άποψή μας, δεν είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Όταν, για παράδειγμα, μη απορρίπτοντας τα μέτρα στις διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομίες των μελών, παρεμβαίνει στην αγορά ΜΟΝΟ τίτλων ομολόγων στο ιδιωτικό χρέος και όχι αγορές ομολόγων κρατικών δημοσίων, ουσιαστικά δίνει σανίδα σωτηρίας στην ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτή η ρευστότητα είναι το κλειδί μιας επιτυχημένης παρέμβασης στην πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες έχοντας φορτωθεί με τίτλους ιδιοκτησίας (ενυπόθηκοι τίτλοι, ABS) θα προχωρήσουν στην πώλησή τους στην ΕΚΤ, η οποία θα διαθέσει κεφάλαια πάνω από 500 δις ευρώ, και θα αποκτήσουν την ρευστότητα ζήτησης. Οι επιχειρήσεις με πειστικότητα θα μπορέσουν να απορροφήσουν την ρευστότητα για προχωρήσουν σε επενδύσεις και στην αύξηση της απασχόλησης.

Κατά την άποψή μας η ΕΚΤ ΄΄χτυπά΄΄ στο πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας στην ΕΕ. Αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι τα κεφάλαια θα εξασφαλιστούν τυπώνοντας νέο χρήμα, κάτι που η Αμερικανική οικονομία, ουσιαστικά η FED, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που ασκεί την οικονομική πολιτική έχει ως το σημαντικότερο εργαλείο να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα αποπληθωρισμού και αύξησης της ζήτησης.
Οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ δίνουν κι ένα πολιτικό στίγμα. Αφήνουν πίσω τους τις παρεμβάσεις και πιέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης περί παραμονής της οικονομικής πολιτικής στη δημοσιονομική πίεση και μόνο. Ίσως να βρισκόμαστε μπροστά στο γεγονός ότι οι επιρροές της Γερμανικής πολιτικής στην ΕΕ υποβαθμίζονται.
Σ΄αυτό το φαινόμενο έχει συμβάλλει έντονα το σύνολο των κυβερνήσεων στην ΕΕ, Ρέτζι, Ολάντ, Ραχόη και άλλοι ακόμη και ο...Πάπας παρεμβαίνοντας και έμμεσα υποδεικνύοντας ότι οι λαοί υποφέρουν χάνοντας την οικονομική τους αυτοτέλεια, η κρίση βαθαίνει και η φτώχεια απλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην οικονομία, παρεμβαίνουν, ατύπως ασφαλώς, στην ουσιαστική πολιτική. 
Για μας η μείωση των επιτοκίων στο 0,05%, το κατώτερο όλων των εποχών, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η διάσταση της επιρροής που θα ασκηθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και για να προχωρήσουμε λίγο την σκέψη μας, το κεφάλαιο, το χρήμα, οι τράπεζες, τα παγκόσμια Funds αναλαμβάνουν ουσιαστικό ρόλο ακόμη και στην άσκηση πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι σήμερα το πρωί ήλθε η είδηση ότι το ΔΝΤ προχωρεί μονομερώς θα λέγαμε σε ευρύτατη σύσκεψη τον Οκτώβριο - Νοέμβριο με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών και δανειστών να συζητηθεί το Ελληνικό χρέος και πως θα μπορούσε να μειωθεί. Ειδήσεις παρήγορες αλλά θα δούμε πόσο αποδοτικές και πόσο θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία και στην τσέπη του πολίτη.

Την αυριανή ομιλία του κ. Σαμαρά στην ΔΕΘ, εκτιμούμε ότι θα δώσει το στίγμα της αλλαγής αυτής, που έμμεσα θα φανεί η προσπάθεια απαγκίστρωσης από τις πολιτικές της τρόϊκας και της Γερμανικής παρεμβατικής πολιτικής στις τοπικές οικονομίας.
Εκτιμούμε ότι οι χθεσινές ειδήσεις, η ομιλία του κ. Ντράγκι, η είδηση για το ΔΝΤ, η διαφαινόμενη λύση του Ουκρανικού προβλήματος είναι οι καλύτερες των τελευταίων 8 χρόνων!!!

Το πακέτο των καλών ειδήσεων θα κλείσει, εκτιμούμε, ο κ. Σαμαράς αύριο στην ΔΕΘ με την εξαγγελία μέτρων ελάφρυνσης της οικονομικής πίεσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Ίδομεν αύριο τα σπουδαία αν θα επαλληθευθούμε,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...