Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πληροφορίες λένε ότι παρατηρήθηκε υψηλή εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες ημέρες. Γίνεται λόγος για κεφάλαια ύψους 7 δις στις τελευταίες 15 ημέρες.
Οι εκροές αυτές έχουν δύο πηγές και δύο κατευθύνσεις.
Η μια ανήκει στους μικροκαταθέτες που καταφεύγουν στην απόσυρση των μικρών κεφαλαίων φοβούμενοι την πολιτική αστάθεια.
Η άλλη ανήκει σε μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν αποσύρονται αλλά προχωρούν σε mony market. 
Δηλαδή προχωρούν σε αναλήψεις και τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε σίγουρα καταφύγια προκειμένου να αποφύγουν παγίδες και εγκλωβισμούς με την αναστάτωση στο σύστημα. Για παράδειγμα, κεφάλαια τοποθετούνται σε Γερμανικά ομόλογα που θεωρούνται και είναι καταφύγιο σιγουριάς των επενδύσεών τους και τα οποία δεν παρέχουν υψηλές αποδόσεις αλλά παρέχουν την  σιγουριά της μη απώλειας κεφαλαίων.

Όμως η διαδικασία αυτή επιφέρει πλήγμα στην ρευστότητα των Ελληνικών τραπεζών, δύο εκ των οποίων κατέφυγαν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA). 
Η μια δεν έχει κάνει ακόμη χρήση του αιτήματος, παρέμεινε στο αίτημα. Η άλλη αναμένει πιθανή ανάγκη στο άμεσο μέλλον.
Θεωρείται βέβαιο από πολλούς της αγοράς ότι και οι άλλες τράπεζες σύντομα θα προχωρήσουν σε ανάλογα αιτήματα παρ΄όλο που οι υπόλοιπες δύο δήλωσαν σήμερα ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αίτημα.

Έτσι οι καταθέτες δεν θα έχουν απώλειες αλλά οι τράπεζες ΄΄χάνουν΄΄ την πολύτιμη ρευστότητα, η ποία θα κοστίσει στην τράπεζα την διαφορά στα επιτόκια μεταξύ του ELA και της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...