Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Μια ακόμη απόδειξη της σωματιδιακής φύσης του φωτός ήλθε στην δημοσιότητα με σημαντικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του.

Επιστήμονες στην Σκωτία κατάφεραν να....επιβραδύνουν το ....φως!!!!
Όπως είναι γνωστό υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την φύση του φωτός μόλις χρόνια πριν. 
Στην επιστημονική κοινότητα αναπτύχθηκαν δύο θεωρίες με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους σημεία. Οι δυο θεωρίες απέκτησαν οπαδούς, υποστηρικτές, καλύτερα γιατί ο όρος οπαδός στην επιστήμη δεν υφίσταται.
Μέχρι σήμερα πιστεύουμε τελικά ότι το φως έχει δυαδική μορφή. Αποδεχόμαστε δηλαδή και την σωματιδιακή φύση και την κυματική φύση. 
Επ΄αυτού ακριβώς αναπτύχθηκαν περαιτέρω θεωρίες για να φτάσουμε κάποια στιγμή στην διατύπωση των αρχών της κβαντικής φυσικής και ειδικότερα της κβαντικής μηχανικής.

Το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος να αναπτυχθεί.  Γεγονός είναι πάντως ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης με επικεφαλής τον Μάιλς Πάντζετ επινόησαν ένα τρυκ προκειμένου να πετύχουν την επιβράδυνση. 
Κατ΄αρχήν παγίδευσαν δυο φωτόνια, το ένα εκ των οποίων κατάφεραν να ΄΄παραμορφώσουν΄΄ και στη συνέχεια τα ανάγκασαν να περάσουν μέσα από μια σειρά κρυστάλλων, δηλαδή μέσων διακίνησης. Στην έξοδο διαπίστωσαν ότι το παραμορφωμένο είχε χάσει το 0,001% της αρχικής του ταχύτητας. Θρίαμβος!

Πρέπει να ξέρουμε ότι η ταχύτητα του φωτός μόνο στο κενό είναι κάτι λιγότερο των 300.000 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Όταν όμως διέρχεται από διάφορα υλικά μέσα η ταχύτητα αλλά για να επανέλθει στην αρχική ταχύτητα όταν περάσει σε κενό.
Κι όμως η ΄΄παραμόρφωση΄΄ δηλαδή μια διαφορετική μορφή - κατασκευή στο φωτόνιο άρα στη δομή του φωτός επιτρέπει τον έλεγχο της ταχύτητας του φωτός.

Με την ανακάλυψη αυτή ανοίγει ένας τεράστιος δρόμος εφαρμογών που ποιός ξέρει από τώρα τι θα μας φέρει στην καθημερινότητα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...