Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΥΗΜΕΡΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ!!!!!

Μια ματιά στις παραμέτρους της οικονομίας των Ευρωπαϊκών κρατών θα αντιληφθεί κανείς την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στο σύνολο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο της τάξης του 15% (τριετές ομόλογο λήξης 2017) ενώ στην Ευρώπη δανείζονται με αρνητικά επιτόκια!!!
Η Γερμανία διαθέτει στην αγορά πάνω από 10 ομόλογα διαφόρων ημερομηνιών λήξεως με αρνητικά επιτόκια. Είναι το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο παγκοσμίως.
Η Αυστρία επτά ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ το 10ετές τους στο 0,44%,
η Δανία διαθέτει εννιά ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το 10ετές με 0,32%
η Φιλανδία διαθέτει τέσσερα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια με το 10ετές στο 0,44%
το Βέλγιο επτά ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το 10ετές στο 0,56%
η Γαλλία διαθέτει δέκα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το 10ετές στο 0,54%
η Ιρλανδία επτά ομόλογα με επιτόκια κάτω του 1%, το 2ετές στο  0,05%
η Ιταλία διαθέτει 10 ομόλογα με επιτόκια κάτω του 1%, το 10ετές στο 1,35%
η Ολλανδία εξ ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το 2ετές στο -0,15%
η Πορτογαλία διαθέτει πέντε ομόλογα με επιτόκια κάτω του 1%, το 2ετές στο 0,23%.
η Ισπανία διαθέτει οκτώ ομόλογα με επιτόκια κάτω του 1%, το 10ετές στο 1,25%.
η Ελβετία διαθέτει δέκα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια παρ΄όλο που δεν βρίσκεται στην ζώνη του ευρώ.

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Η Ευρώπη ευημερεί και η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, στην χρεοκοπία, με το επιτόκιο 3ετίας στο 15%!!!

Σ΄αυτό το κλίμα η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί ακόμη μια φορά την τελευταία 6ετία την πιθανότητα χρεοκοπίας της!!

Μέχρι τις αρχές Απριλίου υποχρεούται να πληρώσει περί το 1,9 δις ευρώ στο ΔΝΤ ενώ τα ταμεία είναι άδεια. Σπεύδει να νομοθετήσει για τις οφειλές προς το δημόσιο με όπλο τις διατάξεις των 100 δόσεων προκειμένου να εισπράξει περί το 1,4 δις μέσα στο 2015. 
Όμοια με τις ασφαλιστικές οφειλές που εκεί είναι ακόμη χειρότερα με δεδομένο ότι δεν έχει δοθεί λύση γενικώς στο ασφαλιστικό.

Μπροστά στις τρέχουσες υποχρεώσεις που βρίσκονται πάνω από τις δυνατόν εισπράξεις η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να αποπληρώσει τα 1,9 δις προς το ΔΝΤ οπότε εξετάζεται το αίτημα να ζητήσει παράταση αποπληρωμής. Το ΔΝΤ έχει τονίσει σε υψηλούς τόνους ότι δεν θα δεχθεί το αίτημα, κάτι που είναι και αρχή του και αποτελεί όρο στην δανειακή σύμβαση.
Παράλληλα η επιστροφή ποσού 1,9 δις ευρώ από την ΕΚΤ, προϊόν απόδοσης αγορασμένων Ελληνικών ομολόγων (κυρίως περιόδου Αλογοσκούφη) δεν πρόκειται να εισπραχθούν παρ΄όλο που ο κ. Βαρουφάκης και η Ελληνική κυβέρνηση έντονα τα διεκδικεί.
Ο δρόμος προς την έκδοση εντόκων γραμματίων είναι σχετικά ανοιχτός αφού η ΕΚΤ έχει θέσει όριο έκδοσης το 10% επί του ΑΕΠ,όχι πάνω από 15 δις. Η Ελληνική κυβέρνηση ζητεί να ανέβει το ποσό μέχρι 25 δις,πράγμα που η ΕΚΤ έχει απορρίψει.
Επομένως οι δρόμοι να βρεθούν χρήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι να μην πούμε εντελώς κλειστοί. 
Η Γερμανία δια του κ. Σόϊμπλε προειδοποιεί (ακόμη και μόλις χθες) ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του κ. Τσίπρα. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ζήτησε στο τελευταίο eurogroup ακριβώς αυτό, την εξάμηνη συμφωνία με τους ΄΄θεσμούς΄΄ (πήρε τετράμηνη) ώστε να διαμορφώσει πολιτικές για την είσπραξη εσόδων,πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και λήψη μέτρων κατά της φτώχειας χωρίς χρηματοδότηση. Κι ασφαλώς οι ΄΄θεσμοί΄΄ το δέχθηκαν και το ΄΄πέρασαν΄και από τα κοινοβούλιά τους με ισχυρές πλειοψηφίες (Γερμανία)!!!  

Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της επίθεσης εναντίον της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση και την φέρει να συμμετέχει σε ένα σχέδιο ανατροπής της σε συνεργασία με τους ΄΄θεσμούς΄΄. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο προσπάθειας απαλλαγής των ευθυνών της κυβέρνησης από την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση και το ενδεχόμενο της παύσης πληρωμών, τουλάχιστον προς το ΔΝΤ και προς το παρόν.
Αυτό, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμη και έτσι να είναι, η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση.

Ποια θα είναι αυτή η λύση;

Μια πρόσκαιρη λύση είναι η αποδοχή του ΔΝΤ να υπάρξει μικρή παράταση πληρωμής του ποσού των 1,9 δις και ίσως να δεχθεί η ΕΚΤ να αυξηθεί το ποσό της έκδοσης των εντόκων γραμματίων στα 25 δις. Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατή η διαφυγή από την πιστωτική ασφυξία;
Εντός του 2015 η χώρα έχει οικονομικές υποχρεώσεις της τάξης των 25 δις περίπου (υπολειπόμενα).
Υπάρχουν λύσεις εξεύρεσης αυτών των χρημάτων; Είναι ένα ερώτημα!!!
Σ΄αυτά όλα δεν έχουμε λάβει υπ΄ όψη μας την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα όπου οι ανάγκες ακόμη πιο έντονες. Δεν θα λάβουμε υπ΄όψη μας τις φήμες, που ίσως να είναι και σκόπιμες, που φέρουν κάποιες τράπεζες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα άμεσης ρευστότητας ακόμη και στα ATM's!!!

Τι θα γίνει όμως αν δεχθεί το ΔΝΤ να υπάρξει μικρή παράταση; Θα έχει κόστος;
Ναι, θα έχει. Οι οίκοι αξιολόγησης σ΄αυτή την εξέλιξη θα υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της χώρας κατά τα δύο έως τρεις θέσεις!! Αποτέλεσμα θα είναι αν απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να βγει η χώρα στις αγορές προς δανειοληψία!! Τα επιτόκια που θα επιτύχει θα είναι εξαιρετικά υψηλά, αποτρεπτικά θα λέγαμε.

Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού ακόμη μια φορά. Η Ευρώπη χαίρει οικονομικής ευημερίας και ισχυρής προόδου και στην χώρα μας κυριαρχεί η φτώχεια, η ανασφάλεια και ο φόβος.
Κρίνετε το πολιτικό σύστημα για την κατάντια μας!!
Οι άλλοι ευημερούν και η χώρα...χτενίζεται!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...