Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ Η ΧΩΡΑ

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην Ελληνική κοινωνία καλλιεργήθηκε η εντύπωση στο τέλος του 2014 ότι υπήρχε μια άλλη λύση στο πρόβλημα της χώρας. 
Φαίνεται ότι αυτή η άλλη λύση ούτε έρχεται ούτε και φαίνεται στον ορατό ορίζοντα.
Ωστόσο η χώρα καθημερινά πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην...στάση πληρωμών και στον έλεγχο αναλήψεων από τις τράπεζες.

Δεν επιθυμούμε να κινδυνολογήσουμε αλλά μεταφέρουμε την πραγματικότητα μέσα από αυτές τις γραμμές. Θεωρούμε ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να βρεθεί η χώρα σε ακόμη χειρότερη θέση απ΄ότι ήταν στο τέλος του 2014. Όμως αυτό που εισπράττει η κοινωνία, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και το ίδιο το κράτος είναι χειρότερο!!

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι κάθε άλλο παρά θετική. Παρά τις κυβιστήσεις που έχει κάνει ως τώρα φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα. Φαίνεται, επίσης, ότι τα περισσότερα στελέχη της να μην πούμε όλα, δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η πραγματική κατάσταση. 
Η επιθυμία να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους είναι θεμιτή, όμως ο χρόνος περιέχει και κόστος και δοκιμασία. Οι ΄΄θεσμοί΄΄ μετρούν πια κάθε βήμα μας και σε κάθε βήμα μας προειδοποιούν για λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Να προσθέσουμε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Οι εταίροι μας ήδη ανακοινώνουν, δειλά ως τώρα από κάποια στόματα, ότι δεν θα κοστίσει πολύ πια μια έξοδος της χώρας από το ευρώ. Εκτιμούμε ότι αυτή ρήση θα επαναλαμβάνεται στο επόμενο διάστημα ακόμη πιο πολύ. 
Η ρητορική ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη οφείλει να σκέφτεται αλληλέγγυα έχει υποτιμηθεί όταν η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζονταν ότι δεν χρειάζεται χρηματοδότηση αλλά χρόνο. Κι όταν οι ΄΄θεσμοί΄΄ έδωσαν τον συγκεκριμένο χρόνο, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι χρειάζεται και χρηματοδότηση. Παράλληλα απαιτεί από τους ΄΄θεσμούς΄΄ να μην συμμετέχουν σε κανένα έλεγχο ούτε και μέτρηση των δεδομένων!! 
Εξαιρετικά καλό θα ήταν να πετύχαινε κάτι τέτοιο αλλά όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι, δεν υπάρχει κανείς σύμμαχος στην απαίτηση αυτή. Κι αν κάποιος βρέθηκε στην πορεία να επιχειρήσει να στηρίξει παραπλήσιες πολιτικές στην συνέχεια χάθηκαν. Ακόμη και η Κύπρος έχει αποστασιοποιηθεί από τα ΄΄κοινά΄΄ ίσως συμφέροντά μας.

Η νέα ρύθμιση είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο αποτελεί απόλυτη ένδειξη της κατάστασης του κρατικού ταμείου. Ευνοϊκό για τους οφειλέτες και σωστή κίνηση της κυβέρνησης. Είναι, όμως, αρκετό; Οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες που βρίσκονται; Εκεί έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών. Οι οφειλές βρίσκονται στα ύψη!!

Αν τώρα η πολιτική σε μια τόσο κρίσiμη στιγμή έχει μετατοπιστεί σε επίπεδο life style, φρονούμε ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα. 

Δεν θα παραλείψουμε να επισημάνουμε απ΄αυτή εδώ την σελίδα το τεράστιο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος. Οι δανειολήπτες, που αδυνατούν να πληρώσουν δάνεια, αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 30%, περίπου. Οι εκροές κεφαλαίων μπορεί να έχουν μειωθεί σε ρυθμό αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν. Η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών από τον μηχανισμό ELA έχει, επίσης, αυξηθεί. Περί τα 55 δις ευρώ εισέπραξαν οι τράπεζες τον τελευταίο μήνα φέρνοντας την εξάρτηση μέσω ELA στην ΕΚΤ στα επίπεδα των 120 δις ευρώ ενώ η παροχή ρευστότητας συνεχώς περιορίζεται. 
Επενδυτικά Funds με μακροχρόνια ορίζοντα επένδυσης αποχωρούν από τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών. Και να εισέρχονται κάποια άλλα αυτά μειονεκτούν στο γεγονός ότι δεν θα έχουν την μακροχρόνια στήριξη στις τράπεζες. 
Δηλαδή, το τραπεζικό σύστημα ΄΄μπάζει΄΄ από παντού. Και ρωτούμε, τέλος πάντων εμείς οι αδαείς. Πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα; 

Τελικά εύλογα μπορεί κανείς σκεφθεί ότι όλα αυτά ίσως να προετοιμάζουν το έδαφος για μια εθελουσία έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Μόνο κάτω από το πλαίσιο της εθελουσίας εξόδου μπορεί να σταθεί αφού θα αδυνατούμε να πληρώσουμε υποχρεώσεις αν όχι τώρα σύντομα θα το αντιμετωπίσουμε.
Αν βέβαια η κυβέρνηση στοχεύει στην προσφυγή της λαϊκής βούλησης με βασικό ερώτημα την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη εκτιμούμε ότι θα βρεθεί σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο. Ούτε και η προσφυγή σε ένα δημοψήφισμα σ΄αυτή την φάση θα έδινε κάποια άλλη δυναμική στην χώρα ή κάποια αλλαγή στα συσσωρευμένα προβλήματα στην οικονομία της.
Η βούληση του Ελληνικού λαού έχει καταγραφεί πολλάκις και είναι θετική σε υψηλό ποσοστό να παραμείνει στην Ευρώπη. Ωστόσο όμως το αδιέξοδο αυτό θα είναι και η απόλυτη καταστροφή της χώρας και των πολιτών.

Φρονούμε ότι είναι καιρός να αναλάβουν δουλειά στα πλαίσια της βούλησης του Ελληνικού λαού όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και να απομακρυνθούν από ακτιβίστικες λογικές και τακτικές. Οι πολλές συζητήσεις εκτρέπουν την πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...