Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και στελεχών των τραπεζών.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν η προειδοποίηση και η ενημέρωση της κυβέρνησης από τα στελέχη των τραπεζών ότι οι στιγμές είναι κρισιμότατες. 
Προειδοποίησαν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία έστω και βραχυπρόθεσμη και στη συνέχεια, τον Ιούνιο οριστική, τότε επέρχεται το χάος!

Οι απόψεις αυτές στηρίζονται στα στοιχεία των τραπεζών, που αποτελούν μια πραγματικότητα την οποία εμείς από αυτές τις γραμμές έχουμε καταγράψει από αρκετό καιρό.
Οι καθυστερήσεις με ευθύνη της κυβέρνησης έφεραν ακόμη πιο κοντά σε μια ακραία κατάσταση το τραπεζικό σύστημα. 
Οι τραπεζίτες επισήμαναν ότι στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος ή μη ύπαρξης συμφωνίας το κόστος που θα καταγραφεί στην κεφαλαιαγορά θα είναι τεράστιο. Η φυγή κεφαλαίων και από το τραπεζικό σύστημα και από την χρηματιστηριακή αγορά θα είναι ταχύτατη. 
Σ΄αυτό το ενδεχόμενο οι τιμές όλων των χρηματιστηριακών τίτλων θα καταρρεύσουν με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. 

Είναι αλήθεια ότι ενώ μιλούσαμε για ένα πιθανό πιστωτικό γεγονός ή ένα ΄΄ατύχημα΄΄ (graccident) τώρα συμβαίνει το εξής, ακόμη και η καθυστέρηση αποτελεί στοιχείο αδυναμίας και ασφαλώς θα κριθεί άμεσα. Καταφέραμε ακόμη και την καθυστέρηση να την ενσωματώσουμε στο πλήθος των παραγόντων που θα καθορίσουν την επόμενη εξέλιξη. Προσθέτουμε συνεχώς αρνητικούς παράγοντες ενώ δεν προχωρούμε ποτέ σε ένα βήμα πιο κάτω.
Οι αντεγκλήσεις, τα πολλά και άχρηστα λόγια, οι φανφαρονισμοί και τα ΄΄καμποϊλίκια΄΄ δεν φέρνουν ούτε έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Είναι αλήθεια ότι ο ξένος τύπος, οι πανσπερμία δηλώσεων  από διάφορες πηγές από την ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι μόνο ασκούν πιέσεις στην Ελληνική κυβέρνηση ίσως με ακρότητες. Όμως και η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει συγκεκριμένη πυξίδα, συγκεκριμένη στόχευση, πρόγραμμα, προτάσεις. Παραμένει σε θέσεις ασαφείς (άλλωστε η δημιουργική ασάφεια αποτελεί όρο στην ρητορική της κυβέρνησης κατά περίεργο τρόπο) και μη δημιουργικές.

Οι προειδοποιήσεις των τραπεζιτών είναι η απόλυτη αλήθεια. Οι τεχνοκράτες και κυρίως οι διαχειριστές των κεφαλαίων αντιλαμβάνονται γρηγορότερα και καθοριστικά τις εξελίξεις από τους πολιτικούς. 

Να τονίσουμε ότι, τον τελευταίο καιρό η κεντρική τράπεζα (Τράπεζα Ελλάδος) είναι άφαντη από το προσκήνιο. Φαίνεται να παίζει ένα απλό ρόλο διεκπεραιωτή παρά να ασκεί νομισματική πολιτική.
Ο διοικητής κ. Στουρνάρας δείχνει να είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στο πολιτικό και τραπεζικό περιβάλλον που πολλάκις έχει διαμορφώσει κι εκείνος είτε με δηλώσεις προγενέστερα είτε με κινήσεις περίεργες. Ο ρόλος της τράπεζας της Ελλάδος είναι ισχυρότατος.

Η εβδομάδα που ήδη τρέχει είναι η εβδομάδα των παθών για την κυβέρνηση και την οικονομία. Σημαντικές ημερομηνίες η 18η και 19η Απριλίου ως επίσης και η 24η Απριλίου.

Μια ματιά επίσης στην αγορά ομολόγων δείχνει την πραγματικότητα. Οι αποδόσεις βρίσκονται στα επίπεδα του 22% ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στις 3000 μονάδες, επίπεδα χρεοκοπίας ενώ τα Γερμανικά ομόλογα και όχι μόνο διαπραγματεύονται με...αρνητικά επιτόκια ακόμη και η δεκαετία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...