Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Ταχύτατες οι εξελίξεις σε όλο το πολιτικό προσκήνιο με έντονο παρασκήνιο.
Το δημοψήφισμα έφερε τελικά τεράστιες ανατροπές ίσως και αναγκαίες για μερικά σημεία του πολιτικού κατεστημένου που με κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να προκληθούν.
Απ΄αυτή την άποψη καλά έγιναν τα πράγματα.

Από τις πρώτες εξελίξεις ήταν η παραίτηση του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια στην θέση του προέδρου της Ν. Δημοκρατίας με την δική του θέληση ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι κανένα έρισμα δεν είχε πια ούτε στην βάση του κόμματός του ούτε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι μόνες επιρροές ήταν σ΄εάν στενό κύκλο στελεχών που ο ίδιος είχε τοποθετήσει τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς για να φαίνεται ότι στηρίζεται στην θέση του αρχηγού της ΝΔ. Σκοπιμότητες λαϊκίστικου επιπέδου, μέθοδοι δημαγωγικοί και αυταρχικοί. Κι ενώ μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου ήταν μια ευακιρία να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια (όσο γινόταν) αποφάσισε την παραμονή του επικαλούμενος εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις για την χώρα. Πρόφαση και πρόφαση. Στην πραγματικότητα παρέμεινε να ικανοποιήσει την υστεροβουλία του, να αναγκαστεί (υποτίθεται) ο λαός να αναγνωρίσει την μεγάλη προσπάθειά του στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής του. Και μόνο αυτό δείχνει την ποταπότητα της πολιτικής κουλτούρας που έχτισε τόσα χρόνια σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που χτίζουν πολιτική κουλτούρα γενναιότητας και πατριωτισμού, πάνω από ιδιοτέλειες και αυταρέσκειες, αυταρχισμούς και λαϊκισμούς.
Ο κ. Σαμαράς με το ΄΄έτσι θέλω΄΄ έμεινε στην εξουσία μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015. Η ελαφρύτητά του και η υπέρμετρη φιλοδοξία του φάνηκε ακόμη μια φορά. Γνώριζε ή τουλάχιστον όφειλε να γνωρίζει ότι είχε χάσει κάθε έρισμα είτε στο κόμμα είτε στην κοινωνία. Και σε τελική ανάλυση δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος αποτυχών στην πολιτική ιστορία ενός τόπου. 
Το υπέρμετρο του χαρακτήρα του έδιεξε στο παρελθόν πολλές φορές. Αποχώρησε από την ΝΔ, ίδρυσε  νέο κόμμα, συνεργ΄παστηκε με αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, διέλυσε το κόμμα του στάθηκε έξω από το πολιτικό γίγνεσθαι (απ΄ότι φαίνεται με σκοπιμότητα περιμένοντας κατάλληλες συνθήκες επιστροφής του), επανήλθε με πρόσκληση του Κ. Καραμανλή, διεκδίκησε ταχύτατα την αρχηγία του κόμματος απέναντι από την κ. Μπακογιάννη (παλιά υπόθεση αντιπλαότητας) και άρχισε να χτίζει το νέο κόμμα με τις δικές του αρχές που πολλοί χαρακτήρισαν ως συνέχεια εκείνης της ΠΟΛΑΝ. 
Μια πολιτική ιστορία με πολλά θολά και αμφισβητούμενα στοιχεία δημοκρατικής κουλτούρας. 
Η Νέα Δημοκρατία ήταν το θύμα μιας αντιπαλότητας με προσωπικό χαρακτήρα μεταξύ δυο φιλόδοξων προσώπων. Η υπέρμετρη αυταρέσκεια, στα όρια του ναρκισισμού και η διαχείριση της λειτουργίας του κόμματος έξω από τις δημοκρατικές του αρχές και έξω από την ιδεολογική του υπόσταση εκ μέρους μιας οικογένειας και ενός υπ[ερμετρα φιλόδοξου ατόμου έφερε την κεντροδεξιά παράταξη σε επίπεδα εκλογικής επιροής του 15-20%. 
Αυτό βαρύνει αποκλειστικά τις δύο αυτές πλευρές εξίσου, ισότιμα και ισοδύναμα. 
Ελιχαμε γράψει και παλαιότερα ότι αποτελούσε ανάγκη ο κ. Σαμαρα΄ς να παραιτηθεί άμεσα μετα τις αποτυχημένες πολιτικές επιλογές του. Όμως τα αυτιά ήταν κλειστά, η εξουσία γλυκιά και προκλητική. 
Η επιλογή της παραμονής είχε ως αποτέλεσμα να φύγει χθες αργά το βράδυ με κατεβασμένο κεφάλι, άρον - άρον και με δημόσιες παρεμβάσεις από στελέχη του κόμματος. Ο χειρότερος τρόπος.
Αυτές είναι οι επιλογές που χαρακτηρίζουν ένα ηγέτη μικρό.

Η δεύτερη ανατροπή είναι η παραίτηση του κ. Βαρουφάκη σήμερα το πρωί. Με βάση την δική του δήλωση η παραίτηση αποτελεί την έναρξη μιας επιτυχούς συμφωνίας με τους εταίρους. Πράγμα που σημαίνει ότι με τον κ. Βαρουφάκη ήταν δύσκολη μια συμφωνία έως αδύνατη.
Ο Πρωθυπουργός με αποφασιστικότητα κινείται πάνω σε κατεύθυνση πλήρους ταύτισης με την επιθυμία του λαού να μην εξέλεθει από την ευρωζώνη. Προετοιμάζεται να στήσει μια διαπραγματευτική ομάδα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τους εταίρους.
Τον αντικαταστάτη του κ. Βαρουφάκη θα μάθουμε ευθύς μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Φαίνεται ότι αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει την σύσκεψη, θα είναι θέμα προς συζήτηση. Θα το βάλει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, δείγμα σαφούς αλλαγής της πολιτικής του απέναντι στις κοινοβουλευτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου άρα σαφής η επιθυμία του να συνεργαστεί στην εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την χώρα με την αντιπολίτευση.

Η τρίτη ανατροπή είναι η εφαρμογή μιας ήπιας πολιτικής επικοινωνίας με όλες τις παρατάξεις. Έπαψε να υπάρχει ο οξύς πολιτικός λόγος. Οι χαμηλοί τόνοι ανοίγουν τις πόρτες μιας συναινετικής πολιτικής που ισοδυναμεί με μια άτυπης μορφής ΄΄συγκυβέρνησης΄΄, μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που πολλοί είχαν προτείνει από πολύ καιρό.

Η τέταρτη ανατροπή  είναι η στροφή του εκλογικού σώματος στο μέλλον με θάρρος. με τόλμη. Ο λαός άφησε  πίσω του το παλιό πολιτικό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα και ωθεί νέες πολιτικές έστω και να μην έχουν ακόμη διαμορφωθεί. Προτιμά να μην υπάρχει η παλιά πολιτική νομενκλατούρα. Τους έδιωξε, δίνοντας κι ένα μήνυμα σε κάθε άλλο φιλόδοξο εκπρόσωπο του παλαιού να συμμετάσχει σε επόμενες εκλογές. Θα στείλει και άλλους σημερινούς βουλευτές στο σπίτι τους με τις πρώτες εκλογές μπροστά μας. 
Φόβος και τρόμος πια η ψήφος του πολίτη που φαίνεται να έχει απορρίψει όλο το παλιό, αναζητεί νέο, άφθαρτο, καθαρό και δημιουργικό, θα προοωθήσει με τόλμη κάθε νέα και καθαρτή θέση και θα κλείσει το δρόμο σε κάθε παλιό, κακοθρεμένο, διεφθαρμένο.
Για μας αυτό αποτελεί και την μεγάλη επιτυχία του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι σήμερα. Θα δούεμ αν αυτές οι ανατροπές θα συνοδευτούν και με επιτυχημένες κινήσεις με τους εταίρους αυτή την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...