Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η ΙΣΧΥΡΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή μεταμεσονύχτια κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή αποκάλυψε σημαντικά πράγματα, ιστορικά πρωτοφανή γεγονότα, προκλητικά αλλά και παρήγορα.

Ο κ. Τσίπρας εισέπραξε την αντίδραση των δικών του ανθρώπων ακόμη και υπουργών, οι οποίοι τον εξέθεσαν στην πιο κρίσιμη στιγμή της δικής του πολιτικής παρουσίας αλλά και στην εξαιρετικά κρίσιμης καμπής της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας στην Ευρωπαϊκή πορεία της.

Η πρόταση συμφωνίας απέσπασε 251 ΄΄ναι΄΄ που καθιστά την κυβέρνηση ισχυρότατη απέναντι στους εταίρους μας. Εισέπραξε, όμως, και 32 ΄΄οχι΄΄  και οκτώ ΄΄παρόν΄΄.
Με τα 32 ΄΄όχι΄΄ ο κ. Τσίπρας χάνει την δεδηλωμένη στην Βουλή και ανοίγει μια νέα σελίδα στις εξελίξεις και στην συνέχεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κεφάλαιο αυτό ο Πρωθυπουργός το άφησε να το διευθετήσει αμέσως μετά από την σημερινή συμφωνία στο Eurogroup και έπραξε σοφά.
Από την ερχόμενη Δευτέρα με μια συμφωνία ο Πρωθυπουργός θα διαμορφώσει εξ ανάγκης τις ενέργειές του οπότε θα έχουμε είτε μια νέα μορφή κυβέρνησης είτε θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

Ας δούμε λίγο την μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας.
Η συμφωνία προβλέπει δάνειο ύψους 53 δις ευρώ. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όλες οι τράπεζες θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν και το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί η ίδια μεθοδολογία με αυτή του 2012. Το Ελληνικό κράτος θα συμμετάσχει στις ανακεφαλαιοποιήσεις ώστε το ποσοστό της συμμετοχής σήμερα στο 50% περίπου να αυξηθεί στο 80-85%. Τα ποσά που θα απαιτηθούν θα είναι στο ύψος των 10-12 δις ευρώ κι αφού θα είναι η συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου τα χρήματα θα προέλθουν από δάνειο. Άρα το ύψος της χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 70 δις ευρώ περίπου.

Έτσι το χρέος από 325 δις ευρώ θα εκτιναχθεί στα 390 δις ευρώ περίπου ή πάνω από 200% του ΑΕΠ. Κι αν σήμερα με το χρέος 325 δις χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο από πολλές πλευρές, πόσο βιώσιμο θα είναι όταν θα είναι στα επίπεδα των 390 δις;

Η συζήτηση άνοιξε περί διευθέτησης του χρέους και μάλιστα πολλοί άρχισαν να αποδέχονται την ανάγκη ενός ισχυρού κουρέματος από εκείνους που ήταν εχθροί κάθε παρέμβασης στο χρέος και ασφαλώς  όχι στα πρότυπα  του PSI. 
Εδώ εντοπίζουμε εμείς την μεγάλη ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Να καταφέρει το πολυπόθητο κούρεμα του χρέους με ένα συνδυασμό επέκτασης της αποπληρωμής του υπολοίπου με χαμηλό επιτόκιο. Αυτό θα φέρει μεγάλη ελάφρυνση στην Ελληνική οικονομία και θα αποτελέσει και μια μεγάλη πολιτική επιτυχία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του όποιας μορφής κυβέρνηση κι αν έχουμε.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ταχύτατες πυκνές σημαντικές και πολλάκις απρόβλεπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...