Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ Ο ΜΙΣΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ο συνολικός αριθμός των δένδρων στην γη έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι σήμερα. 
Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 3,4 τρισεκατομμύρια δένδρα, δηλαδή περίπου 422 δένδρα ανά κάτοικο.
Οι ερευνητές κατέληξαν σ΄αυτο τον αριθμό χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες, δασικές απογραφές και τεχνολογία υπερυπολογιστών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης χάρτες της σύγχρονης και ιστορικής δασοκάλυψης που διατέθηκαν από το πρόγραμμα περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπολογίσουν τον ρυθμό απώλειας δένδρων με την πάροδο του χρόνου. Κατ΄ληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι χάνονται περίπου 15 δισεκατομμύρια δένδρα κάθε χρόνο και ότι ο συνολικός αριθμός στην γη μειώθηκε σχεδόν κατά 46% από την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι σήμερα.

΄΄Τα δένδρα περιλαμβάνονται μεταξύ των πιο ζωτικών για τον άνθρωπο οργανισμών του πλανήτη αλλ΄παρ΄όλα αυτά μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να εκτιμούμε την παγκόσμια εξάπλωση και κατανομή τους΄΄ δήλωσε ο Thomas Crowther μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Δασοπονίας και Περιβάλλοντος Μελετώ του Πανεπιστημίου Yale και επικεφαλής της μελέτης.
Τα δένδρα δεσμεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, αποτελούν βασικούς κρίκους στην ανακύκλωση των θρυπτικών συστατικών, στην ποιότητα του νερού της ατμόσφαιρας και σε αναρίθμητες ανθρώπινες δραστηριότητας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι περιοχές με την μεγαλύτερη πυκνότητα δένδρων είναι οι υποαρκτικές ζώνες της Ρωσίας, της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Αμερικής.
Όμως οι μεγαλύτερες δασοκαλυμμένες εκτάσεις βρίσκονται στους τροπικούς, που φιλοξενούν σχεδόν το 43% του συνολικού αριθμού των δένδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...